13 Ιαν 2021

Διαρκής Ιερά Σύνοδος (Δ.Ι.Σ.) : “Η επιλογή του εμβολιασμού δεν είναι ζήτημα τόσο θεολογικό ή εκκλησιαστικό, αλλά κυρίως ιατρικό-επιστημονικό και αποτελεί ελεύθερη προσωπική επιλογή του κάθε ανθρώπου σε επικοινωνία με τον ιατρό του, χωρίς ο εμβολιασμός να συνιστά έκπτωση από την ορθή Πίστη και ζωή.”

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Συνήλθε χθες και σήμερα, 12 και 13 Ιανουαρίου 2021, μέσω τηλεδιασκέψεως, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος (Δ.Ι.Σ.) της Εκκλησίας της Ελλάδος της 164ης Συνοδικής Περιόδου, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Η Δ.Ι.Σ. αρχικά επικύρωσε τα Πρακτικά της Εξουσιοδοτήσεως.

Κατόπιν συζήτησε εκτενώς τα όσα αφορούν στον εορτασμό των Θεοφανείων και επεσήμανε τα εξής:

α) Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος από την πρώτη στιγμή της εμφάνισης της πανδημίας διαχειρίστηκε αυτήν υπεύθυνα και προέτρεπε «πολυμερώς και πολυτρόπως» τους πιστούς «να ενώσουν τις προσευχές τους με αυτές του ιερού κλήρου για την ταχεία παύση της πανδημίας και να ακολουθούν τις οδηγίες των Ειδικών για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορωνοϊού, όχι τόσο από φόβο για την ‘’ατομική’’ υγιεία τους, αλλά επειδή η πρώτη μετά την αγάπη στον Θεό εντολή, είναι η αγάπη προς τον πλησίον, ο οποίος είναι ‘’ο εν ετέρα μορφή Χριστός’’». Άλλωστε η Εκκλησία δεν μπορεί να γίνεται είτε με τον λόγο Της, είτε με τις πράξεις Της πρόξενος του κακού και του θανάτου, αλλά συμβάλλει στην διατήρηση της ζωής που είναι δώρο Θεού.

β) Ευχαριστεί τον Ορθόδοξο Λαό και τον ευλαβή Κλήρο, διότι συστρατευόμενοι με κατανόηση στο πνεύμα και τις αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου από την αρχή της πανδημίας, τήρησαν τα υγειονομικά μέτρα που προβλέπονται από τις αποφάσεις των ειδικών και της Ελληνικής Πολιτείας.

γ) Κατά την εορτή των Θεοφανείων εντός των Ιερών Ναών σημειώθηκε τάξη και τήρηση των προβλεπομένων υγειονομικών μέτρων, ενώ οι περιπτώσεις παρεκκλίσεων στις οποίες τα μέτρα δεν τηρήθηκαν εκτός των Ιερών Ναών, ήταν ελάχιστες και δυστυχώς μεγεθύνθηκαν δυσανάλογα από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

δ) Διαμαρτύρεται εντόνως για δημοσιεύματα, όχι όσων ασκούν κριτική, έστω και σκληρή στην Εκκλησία, αλλά εκείνων που με συστηματική μονομέρεια και σκοπιμότητα στοχοποιούν την Εκκλησία, τους Ποιμένες και τον Λαό Της και κυρίως προσπαθούν να ενοχοποιήσουν κάθε εκδήλωση του θρησκευτικού συναισθήματός τους. Η Πίστη δεν είναι γεγονός ατομικό, σύμφωνα με τις προτεσταντικές αντιλήψεις, αλλά γεγονός σχέσης που βιώνεται κατ’ εξοχήν στην συλλογική Θεία Λατρεία (δημόσια λατρεία), η οποία αναγνωρίζεται ως ο τρόπος του να είναι κάποιος μέλος της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

ε) Καταγγέλει τα προβληθέντα από τον εορτασμό των Θεοφανείων παλαιοτέρων ετών ως εφετινά στιγμιότυπα από τους Τηλεοπτικούς Σταθμούς ALPHA, ΣΚΑΪ και STAR, καθώς και για δημοσιεύματα του Τύπου με αντίστοιχο περιεχόμενο. Τέτοιες μεθοδεύσεις δεν μπορούν να έχουν σχέση με την υψηλή δημοκρατική αποστολή του δημοσιογραφικού λειτουργήματος.

στ) Λυπάται, για τις ανέξοδες, αντιλαϊκές και παρακμιακές επιθέσεις «επαναστατικής εθιμοτυπίας» εναντίον των Γραφείων της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς και του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αγίου Μηνά Ηρακλείου. Σύμφωνα με την προσφάτως δημοσιευθείσα «Έκθεση για τα Περιστατικά εις βάρος χώρων θρησκευτικής σημασίας στην Ελλάδα» του Τμήματος Θρησκευτικών Ελευθεριών και Διαθρησκευτικών Σχέσεων της Διεύθυνσης Θρησκευτικής Εκπαίδευσης και Διαθρησκευτικών Σχέσεων της Γενικής Γραμματείας Θρησκευμάτων, τα 504 από τα 524 περιστατικά που σημειώθηκαν το 2019, ήτοι το 96% επί του συνόλου, αφορούν στην Ορθόδοξη Εκκλησία, την οποία ασπάζεται η συντριπτική πλειονότητα του Ελληνικού Λαού.

ζ) Παρακολουθεί στενά το ζήτημα των εμβολιασμών, μέσω της Συνοδικής Επιτροπής Βιοηθικής, η οποία με συνεχείς αναφορές της ενημερώνει το Συνοδικό Σώμα για όλες τις εξελίξεις. Στο πλαίσιο αυτό η Ιερά Σύνοδος ενημερώθηκε ότι, κατόπιν γενομένης έρευνας, τα εμβόλια κατά του covid-19 που επί του παρόντος χρησιμοποιούνται στην Πατρίδα μας, δεν απαιτούν την χρήση καλλιεργειών εμβρυϊκών κυττάρων για την παραγωγή τους.

Με αφορμή την ανωτέρω ενημέρωση η Ιερά Σύνοδος επαναλαμβάνει, ιδίως προς όσα από τα μέλη Της παρουσιάζουν μία ιδιαίτερη ευαισθησία στα σενάρια απειλής και κινδύνων, στηριζόμενα μονομερώς και ανεξέλεγκτα είτε σε διογκωμένες δημοσιογραφικές πληροφορίες κυρίως από το διαδίκτυο, είτε διακατέχονται από διάφορες προκαταλήψεις, ότι η επιλογή του εμβολιασμού δεν είναι ζήτημα τόσο θεολογικό ή εκκλησιαστικό, αλλά κυρίως ιατρικό-επιστημονικό και αποτελεί ελεύθερη προσωπική επιλογή του κάθε ανθρώπου σε επικοινωνία με τον ιατρό του, χωρίς ο εμβολιασμός να συνιστά έκπτωση από την ορθή Πίστη και ζωή. Άλλωστε, ήδη ένας εκ των Ιεραρχών της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος εμβολιάστηκε, εκπροσωπώντας και τον μη δυνάμενο για ιατρικούς λόγους να εμβολιαστεί Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο.

Τέλος η ΔΙΣ ενέκρινε αποσπάσεις κληρικών, ασχολήθηκε με θέματα Ιερών Μητροπόλεων, Συνοδικών Επιτροπών και με τρέχοντα υπηρεσιακά ζητήματα.

Εκ της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος

16 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Εκτός τόπου και χρόνου....

Unknown είπε...

Χειρότεροι από τους πολιτικούς

Νίκος Διάκος είπε...

Πράγματι οι δημοσιογραφικές πληροφορίες από το διαδίκτυο σχετικά με το απαράδεκτο ηθικά περιεχόμενο εμβολίων (ιστοί από εκτρώσεις ανθρωπίνων εμβρύων) αφορούν το εμβόλιο της AstraZeneca και όχι της Pfizer.
Αυτό όμως ισοδυναμεί με το ότι το δεύτερο ΔΕΝ περιέχει τέτοια ή άλλα απαράδεκτα; Όχι βέβαια.
Αν η Δ.Ι.Σ. έχει υπόψη της κάποια τέτοια διαβεβαίωση θα έπρεπε να μας την κοινοποιήσει, καθώς ο θόρυβος είναι επαρκώς τεκμηριωμένος. Σε αντίθετη περίπτωση, ο καθένας είναι θεμιτό να σκεφθεί απλά "μακριά από τέτοια πράγματα".

Ο πάπας είπε κιόλας πως ακόμα κι αν περιέχει, δεν μας ενοχλεί ουσιαστικά. Δεν είναι μεγάλη η απόσταση.

Ανώνυμος είπε...

Η ΔΙΣ πρέπει να λάβει οπωσδήποτε υπ όψιν της, την τεκμηριωμένη και με επιστημονικά επιχειρήματα του " Αφήστε με να ζήσω ".
Εκεί αποδεικνύεται με πλήθος παραπομπών ότι χρησιμοποιήθηκαν κύτταρα από εκτρωμενα έμβρυα στην παρασκευή των εμβολίων.

http://aktines.blogspot.com/2021/01/blog-post_74.html?m=1

Ανώνυμος είπε...

Η Ι.Σύνοδος αναφέρεται ΜΟΝΟ στην παραγωγική διαδικασία και ΜΟΝΟ για τα 2 εμβόλια που ήδη κυκλοφορούν, στα οποία πράγματι δεν χρησιμοποιούνται κύτταρα εκτρωμένων εμβρύων και σε αυτό υπάρχει συμφωνία με τον πίνακα του afistemenaziso (http://aktines.blogspot.com/2021/01/blog-post_74.html)

1. Όμως υπάρχει και το στάδιο του ελέγχου όπου σε αυτό είναι σχετικά προβληματικά τα 2 ήδη κυκλοφορούντα εμβόλια (πρασινοκόκκινα) και δεν αναφέρει τίποτα η Ι.Σύνοδος. Γιατί;

2. Επίσης υπάρχουν και αυτά που δεν έχουν κυκλοφορήσει ακόμη. Όταν κυκλοφορήσουν θα βγάλει νεότερη ανακοίνωση; Δεν θα μπορούσε να το πει από τώρα; Αφού το ένα ήδη κυκλοφορεί στην Αγγλία και εκεί υπάρχουν Ορθόδοξοι και γαι τους οποίους θα έπρεπε να γράφει κάτι.

Unknown είπε...

Η Δ.Ι.Σ.ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΒΓΑΖΕΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ.(ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ COVID-19) ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ.

Χάρης είπε...

Ανεκδιηγητοι είναι μερικοί πιστοι... Πείτε μας τί θέλετε να ακούσετε να σας το πούμε αδελφοί μου... ΕΛΕΟΣ

Ανώνυμος είπε...

κ. Χάρη .
Επιστημονική τεκμηρίίωση που δεν υπάρχει μέχρι τώρα.
Δημόσιο δημοκρατικό επιστημονικό διάλογο και παρουσίαση των αποψεων διακεκριμένων παγκοσμίως επιστημόνων οι οποίοι διαφωνούν με την συγκεκριμένη διαχείριση.

Χάρης είπε...

Η ΔΙΣ είναι η διαρκής Ιερά σύνοδος της εκκλησίας μας. Αποφαίνεται επί δογματικών θεμάτων και θεμάτων που άπτονται της δισχιλιετους ορθοδόξου χριστιανικής πίστης μας. Έκανε το προφανές. Είπε να συμβουλευτείτε τους ιατρούς σας και να πράξετε κατά συνείδηση. Μασημένη τροφή δεν θα σας δοθεί. Είμαστε όντα έλλογα. Είτε το κάνετε το εμβόλιο είτε όχι δεν έχει να κάνει με την σωτηρία σας. Το εμβόλιο είναι ηθικά ασφαλές. Δεν άπτεται άλλων θεμάτων η ΔΙΣ.

Ανώνυμος είπε...


Το πρόβλημα με τη ΔΙΣ είναι ότι νομίζει ότι οι πιστοί "τρώνε κουτόχορτο". Αφού υιοθέτησε από την αρχή τον εμβολιασμό με τον πιο επίσημο τρόπο στέλνοντας τον Ιερόθεο ως εκπρόσωπο της Εκκλησίας από τους πρώτους να εμβολιαστεί, συνεπώς δίνοντας το μήνυμα στους πιστούς να σπεύσουν να εμβολιαστούν και έτσι επέλεξε ξεκάθαρα πλευρά, και αφού στη συνεχεία μας διαβεβαίωσε "ως βιολόγος γιατρός" ο ίδιος ο Ιερόθεος και μάλιστα και με θεολογικά επιχειρήματα ότι είναι "άκακο το εμβόλιο" και το ίδιο έκαναν κι άλλοι Ιεράρχες που το χαρακτήρισαν μάλιστα και ως "δώρο Θεού" , τώρα, έρχεται η ΔΙΣ να μας πει ότι δεν παίρνει θέση, διότι είναι προσωπικό θέμα του καθενός ! Τότε, γιατί πήραν αρχικά θέση υπερ του εμβολίου; Αιδώς Αργείοι ! Οτι το εμβόλιο είναι άκακο δεν το λένε ούτε οι κατασκευάστριες φαρμακευτικές εταιρείες που έχουν εξασφαλίσει παγκόσμια ασυλία για οποιεσδήποτε παρενέργειες και δηλώνουν απερίφραστα ότι το εμβόλιο δεν έχει ελεγχθεί για μακροχρόνιες περιπτώσεις αλλά απλώς ελπίζουν να μην έχει. Ο εμβολιαζόμενος κόσμος είναι τα πειραματόζωα της φάσης ΙΙΙ-ΙV των δοκιμών που θα το αποδείξουν αυτό στο μέλλον, αρνητικά ή θετικά. Έχουν όλοι αυτοί τα ανήθικα σχέδιά τους αλλά έχει κι ο Κύριός και Χριστός μας τα δικά Του ! To θέμα του εμβολίου είναι σαφώς και δογματικό αλλά αυτό ξεφεύγει από το πλαίσιο του παρόντος βήματος για να αναλυθεί. Η ΔΙΣ δεν πρέπει να ασχολείται μόνον με δογματικά θέματα αλλά με οποιοδήποτε θέμα που μπορεί να εμποδίζει τη σωτηρία των πιστών, να τους παραπλανά και να τους οδηγεί σε αλλοίωση της πίστης τους και στην πνευματική καταστροφή. Ο καλός ποιμένας φροντίζει το ποίμνιό του και το προστατεύει από κάθε απειλή, ιδίως από τις πονηρές μεθοδεύσεις του Διαβόλου, αλλιώς είναι ένας μισθωτός ποιμένας όπως λέει και το Ευαγγέλιο.

Ανώνυμος είπε...

"Ηθικά ασφαλές" θα χαρακτηρίζουν και το οριστικό σφράγισμα του αντιχρίστου όταν έλθει. Η ΔΙΣ δεν είναι άξια εμπιστοσύνης όταν κηρύττει αντιπατερικά και αθεολόγητα όπως την υγεία ως το ύψιστο αγαθό. Καληνύχτα

Ανώνυμος είπε...

Παραγωγική διαδικασία είναι και το lab testing. Έτσι το ονομάζει και το Ινστιτούτο Βιοηθικής. Ναι;

Χάρης είπε...

Λέτε:
“To θέμα του εμβολίου είναι σαφώς και δογματικό αλλά αυτό ξεφεύγει από το πλαίσιο του παρόντος βήματος για να αναλυθεί.”

Δεν χρειάζεται κάποιο σεντόνι αγαπητέ. Αν δεν μπορείτε να το πείτε σε δύο αράδες στην ταμπακέρα δεν μπορείτε να το πείτε γενικώς.-

Λέτε:

«Η ΔΙΣ δεν πρέπει να ασχολείται μόνον με δογματικά θέματα αλλά με οποιοδήποτε θέμα που μπορεί να εμποδίζει τη σωτηρία των πιστών, να τους παραπλανά και να τους οδηγεί σε αλλοίωση της πίστης τους και στην πνευματική καταστροφή»

Τώρα τα εμβόλιο αλλοιώνει και … την πίστη;; Τι άλλο θα ακούσουμε… ΠΩΣ εμποδίζει την σωτηρία μου;; Είμαστε καλά;;

Η ΔΙΣ από την αρχή δεν παίρνει θέση!! Ο Ιερόθεος έπραξε ότι έπραξε αυτοβούλως.
Κάποιοι πιστοί αδυνατούν να αναλάβουν μία αντρίκια ευθύνη και περιμένουμε να τους πούμε τι θα κάνουν με θεολογική βούλα! Ε, όχι.
Εμένα ως μέλος της Εκκλησίας με νοιάζει η Ε-Ν-Ο-Τ-Η-Τ-Α.
Ποιο πολύ και από τα εμβόλιο.

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ με το σχόλιο 10:26, πράγματι το εμβόλιο δεν είναι πανάκεια, είναι και δογματικό θέμα. Δεν είναι εποχή εφησυχασμού, κάποτε ο άνθρωπος με ηθικά κριτήρια αναζητούσε τρόπο και χρησιμοποίησε τη γνώση του να αντιμετωπίσει ασθένειες. Σήμερα αυτή η αναζήτηση συσχετίζεται με άνομες προσδοκίες, το ηθικό κριτήριο ανακατεύεται με το πονηρό. Ό,τι δεν είναι ατόφιο καλό είναι επιβλαβές, ό,τι είναι ατόφιο κακό είναι κακό, ό,τι είναι ατόφιο καλό είναι επωφελές.

Ανώνυμος είπε...

Εδω πανε να εμβολιασουν ολους τους ανθρωπους σε καθε γωνια της γης! Που ειδαν το δικαιωμα της ελευθεριας...επιτρεπεται αραγε κατα την επιτροπη να κλεινουν τις χωρες και τις οικονομιες και μετα να κανουν οτι ιατρικες πραξεις θελουν στους ανθρωπους;!

Βασίλειος Παπασπυρόπουλος είπε...

Λέω να ακούμε μόνο, τι μας λένε φωτισμένοι Ιερείς, με άγιο βίο.
Και όχι πεφωτισμένους κοσμολάτρες.

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com