12 Ιουλ 2020

Περισσότεροι από 400 νόμοι υπέρ της ζωής έχουν ψηφιστεί από το 2010 στις ΗΠΑ και οι εκτρώσεις μειώθηκαν κατά 50%!

Περισσότεροι από 400 νόμοι υπέρ της ζωής έχουν ψηφιστεί από το 2010 στις ΗΠΑ και οι εκτρώσεις μειώθηκαν κατά 50%!
Του Michael New, 30 Ιουνίου 2020
Όσοι τάσσονται υπέρ της ζωής είναι δικαίως απογοητευμένοι από την σημερινή απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου για τη δίκη June Medical Services v. Russo. Η οριακή απόφαση 5-4 (5 ψήφοι υπέρ και 4 ψήφοι κατά) ακύρωσε μία ομάδα δημοφιλών κανονισμών για την υγεία και την ασφάλεια για τις κλινικές έκτρωσης, οι οποίοι υπακούουν στην κοινή λογική και θεσπίστηκαν από το νομοθετικό σώμα της πολιτείας της Λουιζιάνα.

Αυτό σηματοδοτεί τη δεύτερη φορά σε τέσσερα χρόνια που το Αμερικανικό Ανώτατο Δικαστήριο έχει πάρει απόφαση εναντίον των κανονισμών υγείας των κλινικών έκτρωσης οι οποίοι προστατεύουν τις γυναίκες. Το 2016 στη δίκη Whole Women’s Health v. Hellerstedt το δικαστήριο ακύρωσε μια ακόμη ομάδα μέσων προστασίας που θεσπίστηκαν στο Τέξας. Παρ’ όλα αυτά, από εκείνην την στιγμή οι εντεταλμένοι του Trump, Neil Gorsuch και Brett Kavanaugh έχουν γίνει μέλη του Ανώτατου Δικαστηρίου των Η.Π.Α. Ως εκ τούτου, οι υπερασπιστές της ζωής ήλπιζαν ότι οι διορισμοί των Kavanaugh
και Gorsuch (οι οποίοι θεωρείται ότι θα υποστήριζαν το κίνημα υπέρ της ζωής από τη θέση τους στο Ανώτατο Δικαστήριο) θα είχαν ως αποτέλεσμα μια μακροχρόνια πλειοψηφία πέντε ψήφων, η οποία θα επικύρωνε σταδιακά αυξανόμενους νόμους υπέρ της ζωής. Εντούτοις, η σημερινή απόφαση δείχνει ότι αυτό δεν ισχύει.
Πράγματι, η απόφαση του δικαστηρίου να κατεβάσει το κατεστημένο του Ηellerstedt είναι σίγουρα ένα εμπόδιο. Έχοντας υπόψιν αυτό, είναι ακόμη πιο σημαντικό για τους υπερασπιστές της ζωής να είμαστε ακόμη πιο αποφασισμένοι για να κάνουμε όσα περισσότερα μπορούμε με σκοπό να σώσουμε ζωές- και υπάρχουν ακόμα πολλοί τρόποι να γίνει αυτό, συμπεριλαμβανόμενου του να αμφισβητούμε το Roe v. Wade πιο άμεσα, πράγμα το οποίο αυτή η συγκεκριμένη υπόθεση δεν ήταν σχεδιασμένη να κάνει.
Η πρόσφατη ιστορία καταδεικνύει ότι η επιμονή έχει αποδώσει καρπούς για το κίνημα υπέρ της ζωής. Στο παρελθόν, όταν νόμοι υπέρ της ζωής είχαν ακυρωθεί από τα δικαστήρια, οι υπερασπιστές της ζωής είχαν ασκήσει έφεση σε αυτές τις αποφάσεις με επιτυχία. Σε άλλες υποθέσεις, αναθεωρημένοι νόμοι έχουν επικυρωθεί. Παραδείγματος χάριν, το ομοσπονδιακό Hyde Amendment ακυρώθηκε από τα χαμηλότερα σε βαθμίδα δικαστήρια πριν την επικύρωση του από το Ανώτατο Δικαστήριο, στη δίκη Harris v. McRae, το 1980. Σε πολλαπλές περιπτώσεις κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’70, το Ανώτατο Δικαστήριο ακύρωσε νόμους υπέρ της ζωής οι οποίοι προέβλεπαν την προϋπόθεση συναίνεσης ενός ή και των δύο
γονέων για ανήλικα κορίτσια που ήθελαν να κάνουν έκτρωση, πριν αρχίσουν να επικυρώνουν τέτοιους νόμους τις δεκαετίες του ’80 και του ’90. Εν τέλει, το Αμερικανικό Ανώτατο Δικαστήριο ακύρωσε μια πολιτειακή απαγόρευση για εκτρώσεις D&E (μέθοδος έκτρωσης με διαστολή του τραχήλου και απόξεση, που χρησιμοποιείται μετά το πρώτο τρίμηνο) στη δίκη Stenberg v. Carhart το 2000, πριν την επικύρωση μιας αναθεωρημένης μορφής αυτής της απαγόρευσης στη δική Gonzalez v. Carhart το 2007. Ως εκ τούτου, ένα αναθεωρημένο σύνολο προτύπων μπορεί να επικυρωθεί στο μέλλον.
Επιπρόσθετα, ενώ δεν υπάρχει τρόπος να προβλέψουμε για ποιες υποθέσεις θα πραγματοποιήσει ακρόαση το δικαστήριο, η πληθώρα των πολιτειακών νόμων υπέρ της ζωής που θεσπίστηκαν κατά τη διάρκεια των τελευταίων δέκα ετών σημαίνει ότι άλλες σημαντικές υποθέσεις που περιέχουν νομιμοποίηση υπέρ της ζωής θα μπορούσαν να φθάσουν στο Ανώτατο Δικαστήριο στο άμεσο μέλλον. Σύμφωνα με τον Ινστιτούτο Guttmacher υπέρ των εκτρώσεων, πάνω από τετρακόσιοι υπέρ της ζωής νόμοι σε πολιτειακό επίπεδο έχουν περάσει από το 2010 – περισσότερο από ένα τρίτο από το σύνολο, από τον καιρό του Roe v. Wade – και αυτοί οι νόμοι είναι αυξανόμενα προστατευτικοί. Μόλις πέρσι, η Αλαμπάμα θέσπισε έναν νόμο που προστατεύει όλα τα αγέννητα παιδιά καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Είκοσι μία πολιτείες έχουν θεσπίσει νόμους που περιορίζουν τις εκτρώσεις σε προχωρημένες κυήσεις μετά τους πέντε μήνες κύησης, που υπάρχουν πια ξεκάθαρες επιστημονικές ενδείξεις ότι τα αγέννητα παιδιά μπορούν να νοιώσουν πόνο. Ποινικοί αναλυτές που τάσσονται υπέρ της ζωής
θεωρούν ότι νόμου σαν κι αυτόν έχουν τις περισσότερες πιθανότητες να φτάσουν στο δικαστήριο και να αμφισβητήσουν το Roe v. Wade. Αυτό συμβαίνει επειδή ενδείξεις εμβρυϊκού πόνου ενδέχεται να αντιπροσωπεύουν ένα επιτακτικό πολιτειακό ενδιαφέρον για την προστασία του αγέννητου παιδιού.
Όλο αυτό συμβαίνει στο πλαίσιο θετικών τάσεων υπέρ της ζωής στην κοινωνία. Για παράδειγμα, το κίνημα υπέρ της ζωής έχει πολλές μακροπρόθεσμες αλλά και ισχυρές νίκες στο δικαστήριο της κοινής γνώμης. Τα poll από το Gallup δείχνουν ότι το ποσοστό ατόμων που αυτοπροσδιορίζονται ως υπέρ της ζωής έχει αυξηθεί κατά 16% από το 1955. Επιπρόσθετα, μεταξύ των ετών 1991 και 2019, ο αριθμός των κλινικών έκτρωσης έχει μειωθεί περισσότερo από δύο τρίτα, ενώ τα κέντρα βοήθειας στην εγκυμοσύνη έχουν σταθερά αυξηθεί. Πιο σημαντικά δεδομένα τόσο από το CDC (κέντρο ελέγχου των ασθενειών) όσο και από το Ινστιτούτο Guttmacher δείχνουν ότι ο δείκτης εκτρώσεων των Η.Π.Α. έχει μειωθεί περισσότερο από 50% από το 1980. Επιπλέον, ένας σημαντικός λόγος για αυτήν τη μακροχρόνια μείωση του δείκτη εκτρώσεων είναι ότι μεγαλύτερο ποσοστό γυναικών αποφασίζουν να μη διακόψουν την ανεπιθύμητη κύηση τους. Αυτό δείχνει ότι οι οι δραστηριότητες των κινημάτων υπέρ της ζωής, εκπαιδευτικές ή υποστηρικτικές ή νομοθετικές, είναι αποτελεσματικές.
Γενικά, αναντίρρητα πιο βλαπτική από τις πολιτικές συνέπειες της απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου είναι η δυνατότητά του να αποθαρρύνει αυτούς που τάσσονται υπέρ της ζωής κατά τη διάρκεια ενός βασικού έτους εκλογών. Καθώς πλησιάζουμε τις εκλογές είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι μια ψήφος για τον
Joe Biden και άλλους Δημοκράτες υποψήφιους δεν είναι μια ψήφος για το κατεστημένο στις εκτρώσεις. Ο Biden τώρα αντιτίθεται του Hyde Amendment και έτσι υποστηρίζει τον εξαναγκασμό των φορολογούμενων να επιχορηγούν αμέτρητες επιλεκτικές εκτρώσεις μέσω του προγράμματος Medicaid. Επιπρόσθετα, ο Biden έχει υποσχεθεί να διαλέξει υποψήφιους για τα δικαστικά σώματα που αποφασιστικά επιλέγουν την νομιμότητα της επιλεκτικής έκτρωσης – εν δυνάμει αλλάζοντας μια ποικιλία αποφάσεων υπέρ της ζωής και ανατρέποντας δεκαετίες προόδου. Όσοι τασσόμαστε υπέρ της ζωής πρέπει να υπομείνουμε τον πειρασμό να εγκαταλείψουμε μια στρατηγική με μεγάλη προοπτική η οποία έχει ως αποτέλεσμα αληθινές νίκες, ή να χάσουμε την οπτική επαφή με την εξαιρετικά μεγάλη ανταμοιβή- αλλά μάλλον πρέπει να επαναδιπλασιάσουμε τις προσπάθειες μας, και να συνεχίσουμε να χτίζουμε μια «κουλτούρα ζωής».
AΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΩΜΕΝΗ ΡΩΜΗΟΣΥΝΗ enromiosini

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com