16 Απρ 2020

Καθηγητής Παν/μίου Ιατρικής, Ι. Κουντουράς: Αντιεπιστημονική η θέση της «Επιτροπής Ειδικών» του Υπουργείου Υγείας για τη Θεία Κοινωνία!

Καθηγητής Παν/μίου Ιατρικής, Ι. Κουντουράς: Αντιεπιστημονική η θέση της «Επιτροπής Ειδικών» του Υπουργείου Υγείας για τη Θεία Κοινωνία!
Ονομάζομαι Ιωάννης Κουντουράς και  είμαι ομότιμος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έχω συνεχή ερευνητική επιστημονική δραστηριότητα, κυρίως στον διεθνή χώρο, όπως αμέσως δύναται ο καθένας να το διαπιστώσει εισερχόμενος στον ιστότοπο  puBMed και τοποθετώντας τις λέξεις κλειδιά Kountouras J.
Μόλις σήμερα (Μ.Τετάρτη 15 Απριλίου 2020) μου έστειλαν συνεργάτες μου file του Σκάϊ με ημερομηνία 09/03/2020, όπου διαβάζουμε:

«Εθνική Επιτροπή Δημόσιας Υγείας: Ο κορωνοϊός μεταδίδεται και με το σάλιο και με το κουταλάκι.
Οι ειδικοί της Επιτροπής διευκρινίζουν πάντως ότι δεν μπορούν να παρέμβουν σε όσα λέει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, διότι το θέμα της Θείας Κοινωνίας άπτεται ζητημάτων θρησκευτικής ελευθερίας και πίστης».
Follow us: @skaigr on Twitter | skaigr on Facebook | @skaigr on Instagram 
Εάν αυτό όντως ισχύει, τότε πρόκειται για ένα επιπολής μη επιστημονικό κείμενο. Η εν λόγω απόφανση δεν προκύπτει από επιδημιολογικά επιστημονικά δημοσιευμένα δεδομένα (ζυγίζω τη γραφίδα μου!). Οι «ειδικοί της Επιτροπής» στερούνται πλήρως σχετικής βιβλιογραφικής τεκμηρίωσης. Παρόμοια έρευνα δεν υφίσταται εκτός από την πρόσφατη επιδημιολογική μας μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο Ηπατολογικό Ιατρείο της Β’ Παθολογικής Κλινικής του Ιπποκρατείου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, όσο και από το αντίστοιχο registry της B΄ Προπαιδευτικής Κλινικής του Α.Π.Θ.   Η πρόσφατη επιδημιολογική μας μελέτη δείχνει ακριβώς το αντίθετο (συνημμένο).
Οι «ειδικοί της Επιτροπής», εάν επιμείνουν σε αυτή την πρωτοφανή αντιεπιστημονική δήλωση, υποδηλώνουν  φευ (!), λίαν επιεικώς, ιατρικό bias· αυτό συνεπάγεται συνέπειες, καθώς θα δηλωθεί στην Επιτροπή Ηθικής του Ελσίνκι, η οποία αναμένεται να προβεί σε σοβαρές δυνητικές αφοριστικές δηλώσεις. 
Προς αποφυγήν της δυνητικής διαπόμπευσης της «Επιτροπής των ειδικών» στον διεθνή χώρο, αναμένω de facto ένα άμεσο επιστημονικό ”feedback” διάψευσης  ή «υποστήριξης» της «δημοσιευμένης» θέσης της «Επιτροπής των ειδικών», η οποία, εκτός άλλων κριτικών παραμέτρων, παρασύρει  μερίδα απληροφόρητης κοινής γνώμης. Χωρίς, όμως, επιστημονικά  established  δεδομένα, κάθε είδους «επιτροπή ειδικών» οδηγείται σε αποπτωτικό “rejection”.
Υποσημειούμαι
Ι. Κουντουράς
Ομότιμος Καθηγητής Ιατρικής ΑΠΘ

13 σχόλια:

eastwest είπε...

Το Διάταγμα των Μεδιολάνων ανατρέπεται από το Διάταγμα των Αθηνών;

Ο Μητσοτάκης επαναφέρει τις αρένες με τα λιοντάρια;

Διότι εάν επιτρέπεται οι μωαμεθανοί να μετέχουν στη λατρεία τους και οι χριστιανοί όχι, πώς αλήθεια λέγεται αυτό;

Εάν 150 αλλοδαποί επιτρέπεται να συναθροίζονται ενώ 5 χριστιανοί συλλαμβάνονται, τι είναι αυτό;

Ούτε προσχήματα δεν κρατάνε πια!

Παρατηρούμε το ύφος των Διοκλητιανών όταν αναφέρονται στη συμπεριφορά των πιστών και ανατριχιάζουμε...

Ούρλιαξε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη: «Ο COVID-19 μεταδίδεται με τα σταγονίδια από τα μάτια, το στόμα και τη μύτη. Ξεκαθαρίζουμε για άλλη μια φορά: μεταδίδεται ο COVID μέσω της Θείας Κοινωνίας»

Κυρία Παγώνη: Μεταδίδεται ο COVID από το στόμα; Θέλετε να πείτε ότι μεταδίδεται και με το φιλί; Μα υπάρχουν περίπου 4 εκατομμύρια παντρεμένοι Έλληνες.

Μετέλαβαν 10 πιστοί. Αυτοί κινδυνεύουν;

Φιλιούνται 4.000.000 έγγαμοι. Κινδυνεύουν μήπως και αυτοί;

Καλά η υποκρισία δεν έχει πάτο;

Ανώνυμος είπε...

Ευγε για μια ακόμη φορά στον πιστό χριστιανό και εκλεκτό επιστήμονα κ. Ιωάννη Κουντουρά.
Θα περιμέναμε ανάλογη παρέμβαση από την πλευρά του κ. Τσιόδρα,ως φερομένου πιστού χριστιανού κατά πρώτον αλλά και ως κατέχοντος υπεύθυνη θεσμική-κρατική θέση κατά δεύτερον.
Δυστυχώς, περιήλθε στην πληροφόρησή μας και το κάτωθι δημοσίευμα, το οποίο μάλλον περιπλέκει τα πράγματα, από την πλευρά του κ. Τσιόδρα και το οποίο μας άφησε εμβρόντητους...
https://odigos-pierias.gr/%CE%B1%CF%80%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%AE%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CF%83-%CF%84%CF%83%CE%B9%CF%8C%CE%B4%CF%81%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CE%B1%CE%BD%CE%B4%CF%81%CE%AD%CE%B1-%CE%B3%CE%B1%CE%BB%CE%B1/
Λ. Ν.

Ι.Θ.Κ είπε...

Ι.Θ.Κ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΤΗΡΙΑ Κ.ΚΟΥΝΤΟΥΡΑ. Ο ΠΑΘΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΣΤΑΣ ΚΥΡΙΟΣ ΝΑ ΣΕ ΕΝΔΥΝΑΜΩΝΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΕ ΧΑΡΙΤΩΝΕΙ.

Ανώνυμος είπε...


ΕΥΓΕ κ. Κουντουρά ! Ενας αληθινός επιστήμονας ! Δεν υπάρχει επιστήμη χωρίς ΔΕΔΟΜΕΝΑ (data). Ποιά είναι τα δεδομένα και στοιχεία σας, κύριοι, με βάση τα οποία συνάγετε αυτά τα προφανώς αντι-επιστημονικά συμπεράσματά σας ; Διότι, επιστήμη είναι η ανάλυση και διαχείριση ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ. Μήπως έχετε κάνει "επιστήμη", την προσωπική σας άποψη ή την ιδεολογία ή την προκατάληψή σας ;

Ανώνυμος είπε...

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ Κ.ΚΟΥΝΤΟΥΡΑ.ΔΕ ΘΑ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΑΝΤΙΧΡΙΣΤΟΥΣ ΝΑ ΛΕΝΕ Ο,ΤΙ ΘΕΛΟΥΝ!

Ανώνυμος είπε...

Για άλλη μια φορά ο Καθ. Ιωάννης Κουντουράς, με τη διπλή του ξεχωριστή ιδιότητα α) ως εξαιρετικός επιστήμονας με πάνω από 400 διεθνείς επιστημονικές δημοσιεύσεις, και β) ως γνήσιο πνευματικό τέκνο του μακαριστού Αυγουστίνου Καντιώτη, απαντά με επιστημονικούς όρους στην έντονη "φλυαρία" των ημερών σχετικά με τη μεταδοτικότητα νόσων μέσω της Θείας Κοινωνίας, της Αγίας λαβίδας (κουταλάκι κατά τους κοσμικούς) κ.λ.π. Ο κ. Τσιόδρας είναι μέλος της 11 μελούς Επιτροπής, η οποία αποφάνθηκε σχετικά με τα "κουταλάκια". Ως συλλογικό όργανο, η εν λόγω Επιτροπή εκφράζει όλα τα μέλη της, όποιος δεν συμφωνεί παραιτείται και τη θέση του παίρνει αναπληρωματικό μέλος. Η απόφανση μεταδίδεται από τα συστημικά μέσα στο ευρύ κοινό με σαφή τρόπο: η "Θεία Κοινωνία μολύνει" χωρίς ο Τσιόδρας μετά από αυτή την ανακοίνωση να παραιτείται ή να διαψεύδει αλλά αποφεύγει συστηματικά να διευκρινίσει με σαφήνεια και παρρησία την προσωπική άποψή του αλλά κυρίως τη θεσμική θέση του, όταν ερωτάται σχετικά http://stalagmaties.blogspot.com/2020/04/blog-post_14.html

Ελισάβετ Βαρδάκα είπε...

Σε αντίθεση με την ως είθισται στο επιστημονικό χώρο τεκμηριωμένη άποψη του καθηγητή κ. Κουντουρά, η «επιστημονική επιτροπή» προσεγγίζει μεθοδολογικά το θέμα ακολουθώντας την λαϊκή ρύση «ο καθένας με τα λόγια χτίζει ανώγια και κατώγια». Χρησιμοποιώντας την επιστημονική τους ιδιότητα προς ενημέρωση της κοινής γνώμης, αφήνουν με περισσό θράσος σαφή υπονοούμενα σε θέματα που άπτονται Πίστης και Ορθοδοξίας.

Ανώνυμος είπε...

Ευχαριστούμε τον κ. Ιωάννη Κουντουρά για τα επιστημονικά άρθρα του και την ελληνορθόδοξη χροιά τους.

Ελληνορθόδοξος

Ανώνυμος είπε...

Ο κ. Κουντουράς εκτός από τα πτυχία τα οποία ήδη κατέχει, επείγεται να κατακτήσει ακόμη ένα -κι αδιαμφισβήτητα το σημαντικότερο- πτυχίο, αυτό της ομολογίας! Εκεί έγκειται όλη η θαυμαστή αγωνιστικότητα του.
Άρνησις ήταν η πτώσις. Άρνηση εξακολουθεί να είναι η πτώση! Άρνηση, και μάλιστα με σφοδρή πολέμια τακτική κατά του Μυστηρίου των Μυστηρίων! Άρνηση και γελοίες προφάσεις εκ μέρους "των ειδικών", τους οποίους ανεχόμαστε θέλουμε δε θέλουμε, χωρίς καμία απόδειξη του πόσο ειδικοί είναι!
Ομολογία λοιπόν είναι η επαναφορά. Ομολογία, κι επαναφορά των πραγμάτων στη βάση τους, εκ μέρους του λαμπρού επιστήμονα, ο οποίος παραθέτει όλα τα επιστημονικά δεδομένα, κάθε φορά, στα εμπεριστατωμένα άρθρα του.
Αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση, εξαιτίας των άρτιων επιστημονικών γνώσεων, της αλήθειας τών λόγων του, της ακρίβειας στην τήρηση των εντολών του Κυρίου μας και τελικώς της εφαρμογής της ομολογίας!

Εύγε του!!

Εμμανουήλ Γαβαλάς είπε...

Σε μια συγκυρία που η ψεύδοεπιστημη, χωρίς κανένα επιστημονικο δεδομένο, καλπάζει ακάθεκτη προς έλεγχο των Μυστηρίων, η άκρως τεκμηριωμένη φωνή του Καθηγητή Κουντουρα δείχνει το μέγεθος της στόχευσης και του ψεύδους. Όχι για να πείσει για την πνευματικότητα των Μυστηρίων αλλά για να αποδομησει ακάθεκτος όσους θέλουν να τα σπιλώσουν δήθεν με επιστημονικα δεδομένα
Εμμανουήλ Γαβαλάς
Γαστρεντερολόγος Ηπατολόγος

Ανώνυμος είπε...

Είναι γνωστό το ανεξήγητο και επίμονο μένος κατά της εκκλησίας απο μερίδα μη πιστών. Αυτό τους οδηγεί συνεχώς να εφευρισκόσουν τρόπους φανερούς αλλά συνήθως καλυμμένους με κάποιο λογικοφανή ή επιστημονίζοντα μανδύα ώστε να πλανήσουν όσους περισσότερους δύνανται. Επιπρόσθετα επιδιώκουν με κάθε τρόπο να έχουν λόγο τόσο ισχυρό ώστε να φτάνει σε επίπεδο κυβερνητικών αποφάσεων σε θέματα πίστης και λατρείας που αφορούν αποκλειστικά και μόνο τους πιστούς(π.χ μόνο οι πιστοί κατανοούν γιατι η Θ.Κοινωνία δε μεταδίδει νοσήματα).
Το εξοργιστικό είναι να συνεπικουρούν σ αυτες τις απόψεις και αποφάσεις μη πιστών και επιστήμονες(ειδήμονες) που δημόσια ομολογούν πιστοί χριστιανοί συμπαθεις και με πειθώ .
Ο κ. Κουντουράς ,παγκοσμίως καταξιωμένος επιστήμων με δημόσια ομολογία πίστεως έχει την ανδρεία και την τελείως ξεκάθαρη θέση(πάντα τεκμηριωμένη) που την υποστηρίζει παντού και πάντα με δυναμισμό και πάθος . Ούτε υποχωρήσεις ούτε υπονοούμενα ούτε διπλή γνώμη ούτε μυστικοπάθεια.
E.Γ

pneumatikes.selides είπε...

Αγαπητέ κ. Καθηγητά, λόγω του τρόπου μετάδοσης του κορονοϊού ο ισχυρισμός της κ. Παγώνη οτι ο Covid-19 μεταδίδεται με την Θεία Κοινωνία, συνιστά μια λογική υπόθεση. Λογική υπόθεση είναι να ισχυριστεί κανείς και το ακριβώς αντίθετο. Η εμβάπτιση δηλαδή της αγίας λαβίδας στο αλκοολούχο-σακχαρούχο μείγμα κρασιού-ψωμιού προκαλεί ωσμωτικό σοκ στα ευρισκόμενα σωματίδια του ιού ικανό, αν όχι να τα καταστρέψει, να αποδιατάξει τις επιφανεικές τους πρωτεΐνες και να τα καταστήσει μη μολυσματικά. Είναι αυτονόητο ότι και οι δύο υποθέσεις, χωρίς πειραματική τεκμηρίωση, δεν μπορούν να τύχουν επιστημονικής αποδοχής και εκτίμησης.

Αν η επιτροπή εμπειρογνωμόνων ήταν πραγματικά unbiased (αμερόληπτη) θα έπρεπε να έχει τις εκκλησίες ανοιχτές, για να κάνει συχνά τέστ στους εκκλησιαζόμενους πριν και μετά τον εκκλησιασμό, προκειμένου να διαπιστώσει αν πράγματι υπάρχει θετική συσχέτιση του εκκλησιασμού ή και της Θείας Κοινωνίας με την αύξηση των κρουσμάτων. Σε μια τέτοια περίπτωση, στο όνομα μιας χρηστής διαχείρισης των τέστ, θα έπρεπε να υποχρεώνει τον πολίτη που εκκλησιάστηκε σε καραντίνα 14 ημερών, εκτός αν προσκόμιζε ιδίοις εξόδοις αρνητικό τέστ για Covid19.

Σε καμία περίπτωση όμως (με ή χωρίς πειραματικά δεδομένα) δεν δικαιολογείται το αδιάκριτο κλείσιμο των ναών και η απαγόρευση της Θείας Κοινωνίας. Σύμφωνα με την Πίστη μας, η οποία προστατεύεται από το Σύνταγμα, τα δώρα της Εκκλησίας μας (η Θεία Κοινωνία, το Άγιο Ευχέλαιο, ο Αγιασμός κτλ.) αφενός έχουν ιαματική χάρη (θεραπευτική δράση), πραγματικότητα που λίγο ή πολύ έχουμε βιώσει όλοι μας, κυρίως σε περιπτώσεις που η ιατρική σήκωνε τα χέρια ψηλά, αφετέρου αποτελούν αναντικατάστατα εφόδια στην πορεία της αθάνατης ψυχής, όταν κάποια στιγμή αφήσει το σώμα. Δεν εγκληματεί η ελληνική πολιτεία εις βάρος της δημόσιας υγείας, όταν κλείνει ναούς-νοσοκομεία ψυχών και σωμάτων; Όπως για τους γιατρούς είναι αδιανόητο να κλείσουν τα νοσοκομεία, έτσι και για τους Έλληνες Ορθοδόξους και το νομικό πλαίσιο αυτής της χώρας είναι αδιανότητο να κλείσουν οι ναοί.

Σε κάθε περίπτωση η κα Παγώνη και οι συν αυτή θα πρέπει να "αξιοποιήσουν" την συγκυρία της πανδημίας και να προβούν σε επιστημονική δημοσίευση ή ανακοίνωση που να τεκμηριώνει τον ισχυρισμό τους. Ειδάλλως είναι εκτεθειμένοι επιστημονικά και νομικά και οφείλουν αν μη τι άλλο σε επόμενη πανδημία να μην επαναλάβουν τον ίδιο ισχυρισμό.

Ανώνυμος είπε...

Προβα γινεται και καταμέτρηση των αντιδρασεων μας σε αυτή τη φάση.
Για να περασουμε στην επόμενη φαση με τον προαναγγελθεντα ψηφιακό εμβολιασμό.
Εκει όμως θα υπαρξουμε και πολλοί άλλοι ομολογητες που τώρα περιμενουμε γιατί δικαιολογούμε τα μετρα απο την σοβαροτητα της καταστασης και λεμε "ενταξει έγιναν όλα βιαστικα, εγιναν και πολλά λάθη όχι εσχεμένα". Τοτε θα δούμε γιατρους, δικαστικούς, δικηγόρους, αστυνομικούς, επαιδευτικούς και πολλούς επιστήμονες που θα λάβουν θεσεις που θα εκπλήξουν το συστημα.

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com