22 Νοε 2018

Καισαριανής Δανιήλ: «Τα κανονικά παραπτώματα των συνοδικών μητροπολιτών και του Αρχιεπισκόπου δεν παραγράφονται ούτε με τον θάνατό τους »

Κεραυνοί του Καισαριανής κατά Ιερώνυμου
«Κανονικά παραπτώματα δεν παραγράφονται ούτε μετά θάνατον» είπε ο Δανιήλ
Σε υψηλούς τόνους συνεχίζεται η δημόσια αντιπαράθεση στους κόλπους της Ιεραρχίας για το κείμενο Τσίπρα - Ιερωνύμου. Αίσθηση στους εκκλησιαστικούς κύκλους προκάλεσε η οξύτητα με την οποία μίλησε ο κ. Ιερώνυμος από τη Λιβαδειά, λέγοντας ότι αυτός θα έχει τον τελευταίο λόγο στην αντιπαράθεση για το ζήτημα της μισθοδοσίας των κληρικών.

Ο Αρχιεπίσκοπος πρώτη φορά έδειχνε φανερά ενοχλημένος, ίσως και κακόκεφος από την εξέλιξη των πραγμάτων. «Η προειδοποίηση απευθυνόταν σε συγκεκριμένα πρόσωπα ή στους 73 μητροπολίτες που αντιτάχθηκαν στις κινήσεις του Αρχιεπισκόπου;» αναρωτιούνταν μητροπολίτες και εκκλησιαστικοί παράγοντες. Με επικριτική διάθεση για τις κινήσεις του Αρχιεπισκόπου μίλησε ο μητροπολίτης Καισαριανής. Ο κ. Δανιήλ είχε αποχωρήσει από την Ιεραρχία πριν ολοκληρωθεί η συνεδρίασή της, φανερά ενοχλημένος και ύστερα από διαπληκτισμό που φέρεται ότι είχε με μητροπολίτη.
Ο μητροπολίτης Καισαριανής Δανιήλ σε συνέντευξη στον ΑΝΤ1 άφησε να εννοηθεί ότι ο Αρχιεπίσκοπος με τους χειρισμούς του ενδεχομένως να βαρύνεται με κανονικά παραπτώματα. «Τα κανονικά παραπτώματα δεν παραγράφονται, οι πολιτικοί μπορεί να παραγράψουν τις ευθύνες τους. Τα κανονικά παραπτώματα και των μητροπολιτών, και των συνοδικών μητροπολιτών, και του Αρχιεπισκόπου δεν παραγράφονται ούτε με τον θάνατό τους. Μπορεί και μετά τον θάνατό τους να επικριθούν και να κατακριθούν» είπε με νόημα ο μητροπολίτης Καισαριανής.
Στο μεταξύ, ενώ οι αντιδράσεις εστιάζουν στην εκκλησιαστική περιουσία και τη μισθοδοσία των κληρικών, μητροπολίτες και κληρικοί καταυγάζουν μια πιο σοβαρή πτυχή των σχέσεων Πολιτείας και Εκκλησίας, που βρίσκονται επί ξυρού ακμής, το ζήτημα της αναθεώρησης του Συντάγματος. Ο Κοζάνης Παύλος προειδοποίησε χθες για την αναθεώρηση του Συντάγματος και το άρθρο 3, που αφορά τα περί Εκκλησίας, και πως θα προταχθεί ότι το έθνος μας είναι ανεξίθρησκο: «Ετσι το θέλουν ο κ. Αλιβιζάτος, ο συνταγματολόγος, και μια μικρή παρέα, που έχουν λύσσα χρόνια τώρα. Σαν ποιμαίνουσα Εκκλησία δεν φοβόμαστε. Μη μας απειλούν. Μη μας κουνάν το δάχτυλο».
Και οι κληρικοί της Μητρόπολης Ναυπάκτου εξέφρασαν ανοιχτά την ενόχλησή τους για τις αλλαγές στις σχέσεις Κράτους - Εκκλησίας μέσω της αναθεώρησης του Συντάγματος, όπως αυτές δρομολογούνται από την κυβέρνηση.
dimokratianews22.11.2018
Δείτε σχετικά και:

1 σχόλιο:

Διονύσιος είπε...

Συμφωνώ, άγιε ιεράρχη της Ορθοδόξου,Μίας Αγίας Καθολικής και Αποστολικής Εκκλησίας του Τριαδικού Θεού μας.

Στην Εκκλησιαστική ζωή και μετα θάνατο,επίσης δεν ξεχνιέται και η ληστρική ψευδοσύνοδος στο Κολυμπάρι Κρήτης,που οι αιρέσεις ονομάσθηκαν Εκκλησίες,σαφώς πολύ ανώτερη,απο το θέμα της μισθοδοσίας,γιατί είναι θέμα δογματικό και συνεπώς θέμα σωτηρίας για την ψυχή.

Ευχή μου,να συγκληθεί η Ι.Σ.Ε.,και μαζί με την τροποποίηση του άρθρου 3 του Συντάγματος,να συζητηθεί και η ληστρική σύνοδος στο Κολυμπάρι,και να την αποκηρύσεται ώς αιρετική και βλάσφημη στο πρόσωπο του Τριαδικού Θεού μας και στο πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου Παναγία μας,με ΑΝΑΘΕΜΑ.

Μην περιφρονείται την αιρετική αυτή σύνοδο ώς αμελητέα,ενημερώστε τους πιστούς χριστιανούς,και να ζητήσουμε να μας συγχωρέσει απο το άπειρο έλεός του,ο Θεάνθρωπος Ιησούς Χριστός,διότι ο Κύριος μας Ιησούς Χριστός,θα αποστρέψει το πρόσωπό του απο εμάς,απο την ορθόδοξη Ελλάδα μας και τότε ο διάβολος πολλά δεινά θα φέρει στην Ελλάδα μας,φοβούμαι πολύ και για απώλειες ψυχών.

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com