17 Νοε 2018

Πού το πάει ο Αρχιεπίσκοπος;

Πού το πάει ο Αρχιεπίσκοπος;
Ο κ. Ιερώνυμος δεν θέλει να είναι Αρχιεπίσκοπος της Εκκλησίας μας αλλά της Κυβέρνησης Τσίπρα
του Σωτήρη Τζούμα

Αυτό το θέαμα είχαμε να το ζήσουμε από τα παλιά καλά χρόνια, όταν ο Νικήτα Χρουστσώφ έβγαλε τη γαλότσα του και τη βάραγε πάνω στο έδρανο του ΟΗΕ, φωνάζοντας «Δεν ακούω τίποτε από όσα λέτε και θέλετε, εσείς μόνο θα ακούτε αυτά που λέγω εγώ».
Αυτή την εμπειρία έζησαν σήμερα οι Μητροπολίτες στην Ιεραρχία που πήγαν για να καταλάβουν τι συμφώνησε ο Αρχιεπίσκοπος με τον Πρωθυπουργό. Κι όταν κατάλαβαν ότι πάει να περιορίσει την κουβέντα στο θέμα: «Ενημέρωσις περί προτάσεως υπό της Ελληνικής Κυβερνήσεως επί του θέματος της Εκκλησιαστικής Περιουσίας», οι περισσότερο  θερμόαιμοι και εύθικτοι ως ο Σεβ. Μεσσηνίας διαμαρτυρήθηκαν. Τι θα πώ στους ιερείς μου φώναξε με στεντόρεια φωνή ο Καλαμών. Και όταν ο Αρχιεπίσκοπος υποδέχθηκε τους διαμαρτυρόμενους με μια δήλωση που λίγο πολύ ήταν σα να τους έλεγε: δεν δέχομαι να συζητήσουμε τίποτε άλλο, παρά μόνο  αυτά που εγώ θέλω θα να συζητήσουμε, αποχώρησε. Εξάλλου μέρες τώρα δεν έκρυψε ο εν λόγω Ιεράρχης ότι θα φτάσει το θέμα έως τα άκρα, αρκεί να ξεκαθαρίσει το θολό τοπίο.
Το γεγονός θα μπορούσε να αποδοθεί σε άτυχη στιγμή, σε μια κακή συγκυρία. Θα μπορούσε να οφείλεται ακόμη και σε έλλειψη σωστής προετοιμασίας της Ιεραρχίας. Αλλά επειδή παρακολουθούμε πολύ προσεκτικά την πολιτική που με επιμονή εφαρμόζει ο Αρχιεπίσκοπος απ´τη στιγμή που ανέλαβε  τα ηνία της Εκκλησίας της Ελλάδος και ειδικά από τότε που ανέλαβε την διακυβέρνηση της χώρας ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας, ξέρουμε ότι όλο αυτό είναι ένα σχέδιο που εκτυλίσσεται σιγά αλλά σταθερά.
Πολλοί από μας θα λέγαμε ότι μπορεί και να έχει δίκαιο ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ότι τον πρόλαβαν τα χρόνια του και έχει τη φιλοδοξία να προλάβει να συνάψει αυτή τη συμφωνία επί των ημερών του.Για να αφήσει κάτι πίσω του. Αλλά τα πράγματα διαψεύδουν με ωμότητα τελεσιγράφου όλες αυτές τις πιθανές επιφυλάξεις και αιτιολογίες.
Διότι ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος βαρύνεται με πολλά:
-Δέχθηκε την αφαίρεση του μαθήματος των θρησκευτικών από τα σχολεία -παρά τις περι του αντιθέτου διαβεβαιώσεις του προς το λαό μας και παρά τις επιτροπές που όρισε να το συζητήσουν με το αρμόδιο υπουργείο.
-Μεθόδευσε την εκπαραθύρωση του τότε υπουργού Παιδείας Φίλη για να φανεί ισχυρός στον κλήρο και στο λαό.
- Οδήγησε  σε παραίτηση συγκεκριμένους Μητροπολίτες για να βολέψει δικά του παιδιά στις κενές θέσεις και τώρα ενώ βλέπει Μητροπόλεις να δοκιμάζονται από την ανημποριά ή την ασθένεια των γερόντων Μητροπολιτών κάνει πως δεν βλέπει.
-Ήλθε  σε ρήξη με το Φανάρι γιατί δεν ήθελε να προωθήσει τον μέχρι πρότινος εξ απορρήτων του  για Μητροπολίτη Ιωαννίνων επειδή τον πρότεινε ο Πατριάρχης.
- Κήρυξε  τον πόλεμο στον Πατριάρχη  για το ... «κωλοκτήμα» του Προμπονά.
-Ταπείνωσε τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο και δεν τον δέχθηκε στην Αρχιεπισκοπή σε προγραμματισμένο ραντεβού, γιατί θύμωσε για απόφαση που εξέδωσε το ΣτΕ υπέρ του Πατριαρχείου για το ναό του κτήματος Προμπονά.
-Προχώρησε  σε μια ατιμωτική για την Εκκλησία και τον ιερό κλήρο «συμφωνία» με την κυβέρνηση,  ερήμην της Ιεραρχίας, με  δεκανίκι τον κ. Δήμτσα, τινάζοντας στον αέρα την εργασιακή σχέση για 10 χιλιάδες κληρικούς.
-Προκλήθηκε εξ αυτού  διχασμός  στην Ιεραρχία.
-Απαγόρευσε  με ύφος Τσαουσέσκου σε Μητροπολίτες  να αναπτύξουν τα επιχειρήματά τους στην Ιεραρχία.
-Εξεδόθη ανακοινωθέν από τη Σύνοδο που αποπροσανατολίζει την κοινή γνώμη και καθησυχάζει τον ιερό κλήρο.
- Το Μαξίμου «αδειάζει» με ανακοίνωση Τύπου  τους πρωτεργάτες της συμφωνίας αυτής και επιμένει για την ισχύ της, εκθέτοντας Αρχιεπίσκοπο και Ιεράρχες που συμμετείχαν σε αυτή.
-Και καπάκι βγαίνει ο Αρχιεπίσκοπος στο ΑΠΕ  και.. «συγχαίρει»(!!!) τον Πρωθυπουργό για το ανακοινωθέν και την απόφαση της Κυβέρνησης να κόψει μονομερώς τους μισθούς. 
 Πού το πάει ο Αρχιεπίσκοπος; Θέλει να θάψει την Εκκλησία , ή θέλει  να παραιτηθεί;;
Πάρα πολλά, μέσα σε τόσο λίγα χρόνια.
Πάρα πολλά για να μπορέσουμε να τα αποσιωπήσουμε, πάρα πολλά για να συνεχίζουμε να ψέλνουμε το τροπάριο περί καλού, συνετού και μετριοπαθούς Αρχιεπισκόπου.
Και οι παρεμβάσεις αυτές  δεν είναι λίγες. Δεν είναι ανέξοδες δηλώσεις.
Είναι πράξεις που τινάζουν στον αέρα τα ισχύοντα στην  Εκκλησία και στον ιερό κλήρο μας.
Ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Σεραφείμ που όλοι επικαλούνται ως τον ιδανικότερο στις σχέσεις του  με τους πολιτικούς -σε αντίθεση με τον ...χομεϊνικό Χριστόδουλο- είχε ορθώσει το ανάστημά του στις επιδιώξεις της τότε Κυβέρνησης  του  Ανδρέα Παπανδρέου. Και μαζί του τότε εμφανίστηκε  μια γενιά νέων Ιεραρχών πολλά υποσχόμενη. Αλλά και προ του Παπανδρέου με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, στο ίδιο μαχητικό ύφος κινήθηκε ο Σεραφείμ.
Ο Χριστόδουλος, όμως, είναι αυτός που έβγαλε τον λαό στους δρόμους μόνο και μόνο για τις ταυτότητες, για να σταματήσει τα χειρότερα. Φαντασθείτε τι θα έκανε τώρα, αν ζούσε. 
 Ο Χριστόδουλος  μίλησε με προφητικό τρόπο για όλα όσα ζει σήμερα ο τόπος και ποιά τα αποτελέσματα; 
Κανένας Αρχιεπίσκοπος στην ιστορία της Εκκλησίας δεν υπονομεύτηκε τόσο ψυχρά και με τόση επιμονή όσο αυτός. Και από το Πατριαρχείο- το οποίο δείχνει μία τεράστια ανοχή στον Ιερώνυμο και από την τότε Ιεραρχία. 
Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος είναι «τυχερός» ως Αρχιεπίσκοπος, γιατί όπως ευφυώς εγράφη δεν έχει μέσα στην  Ιεραρχία έναν... Θηβών Ιερώνυμο (όπως είχε ο Χριστόδουλος) για να του κάνει άγριο πόλεμο και αντιπολίτευση.
Δεν θα ήθελα να καταγράψω εδώ μία προς μία όλες  τις ενέργειες του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου όλα αυτά τα χρόνια.
Πρέπει όμως να πω ότι οι κινήσεις αυτές σε βάρος της Εκκλησίας της Ελλάδος και των συνΕπισκόπων του δεν οφείλονται σε κακό χαρακτήρα. Είναι καθαρά πολιτική απόφαση.
Είναι ψυχρά σταθμισμένη πολιτική επιλογή.
Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος δεν θέλει να είναι Αρχιεπίσκοπος της Εκκλησίας μας αλλά της Κυβέρνησης Τσίπρα. Θέλει, προφανώς, να αναγνωριστεί ως ο Δεσπότης, ως ο μόνος κυρίαρχος που θα λαμβάνεται σοβαρά υπόψη στην Ελλάδα για τα εκκλησιαστικά θέματα, ερήμην της Ιεραρχίας.
Αυτό το όραμα έχει και αυτό προωθεί χωρίς να λογαριάζει κόστος. Εκτός και αν προετοιμάζει ηρωική έξοδο.
Το ερώτημα είναι αν η Ιεραρχία της Εκκλησίας έχει το δικαίωμα να σιωπά και να συνεπικουρεί τον Αρχιεπίσκοπο σε αυτά τα σχέδια  Αν μπορούν όλοι μαζί να παραπλανούν το λαό μιλώντας άλλοτε για «παρεξηγήσεις» -κάνοντας πως δεν καταλαβαίνουν πως η συμφωνία Ιερώνυμου- Τσίπρα είναι τελεσίδικη για όλα τα θέματα! Κάνοντας πως δεν καταλαβαίνουν ποιο  μοντέλο ουδετερόθρησκου κράτους εννοεί ο Αρχιεπίσκοπος επικαλούμενος τον Πρωθυπουργό (Γαλλικό, Γερμανικό, Βελγικό;) και την επομένη να ανακοινώνεται με διάγγελμα από το Μαξίμου η... υποδούλωση της Εκκλησίας στο κράτος, κάνοντας πως δεν καταλαβαίνουν ότι δεν  πρόκειται για παρεξήγηση αλλά για πολιτική, κάνοντας πως δεν βλέπουν και δεν ακούν τη...γαλότσα να τη χτυπούν με δύναμη στο έδρανο! 
Δείτε και:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com