16 Νοε 2018

Η ευθύνη των 82 Ιεραρχών!

Αποτέλεσμα εικόνας για ιερα συνοδοσ
Η ΕΥΘΥΝΗ ΤΩΝ 82 ΙΕΡΑΡΧΩΝ!
Η σημερινή συνεδρίαση της Ιεραρχίας της Ελλάδος είναι περισσότερο κρίσιμη παρά ποτέ. Συγκαλείται στον απόηχο της πρόσφατης συμφωνίας του πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο και, όπως είναι προφανές, οι αποφάσεις της θα παίξουν καθοριστικό ρόλο για το τοπίο της «επόμενης ημέρας».

Οι 82 μητροπολίτες καλούνται να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων, σε μια συγκυρία κατά την οποία η Ορθοδοξία και η Εκκλησία βάλλονται από διάφορες πλευρές και με ποικίλες σκοπιμότητες. Ηδη αποτελεί κοινό μυστικό ότι μια πολύ μεγάλη μερίδα των ιεραρχών εκφράζει τις επιφυλάξεις ή ακόμη και την πλήρη αντίθεσή της με όσα συμφώνησαν τις προάλλες κατά τη συνάντησή τους ο κ. Τσίπρας και ο κ. Ιερώνυμος. Η ανησυχία είναι έκδηλη και δικαιολογημένη, καθώς έχει γίνει φανερό το κομματικό παιχνίδι που επιχειρεί να παίξει ο ΣΥΡΙΖΑ, «χρησιμοποιώντας» την Εκκλησία εν όψει και των επόμενων εκλογών.
Ο Αρχιεπίσκοπος, από την πλευρά του, αποδείχθηκε -αν μη τι άλλο- ευάλωτος. Προχώρησε σε μια συμφωνία με τον πρωθυπουργό, η οποία δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από όσα ενδεχομένως λύνει. Ειδικά σε ό,τι αφορά τους περίπου 9.000 κληρικούς και εκκλησιαστικούς υπαλλήλους και τον τρόπο αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας, οι γκρίζες ζώνες της συμφωνίας αυτής είναι πολλές, ενώ πολύ περισσότερα είναι τα ερωτήματα που γεννώνται για το νέο καθεστώς που θα ισχύσει.
Μπορεί το κυβερνών κόμμα, με την αρνητική προϊστορία που διαθέτει άλλωστε όσον αφορά τις σχέσεις του με την Εκκλησία και την πίστη, να έχει τους λόγους τους να προωθεί τέτοια σχέδια. Καθήκον, και μάλιστα ιερό, της Ιεραρχίας είναι όμως να μη συναινέσει και να μην αφήσει να εξελιχθεί κανενός είδους κομματικό παιχνίδι, που πλήττει πολλαπλά το κύρος και την υπόσταση της Εκκλησίας της Ελλάδος. Ειδικά η προστασία του κλήρου, που τις τελευταίες εβδομάδες βρίσκεται σε εύλογη αναστάτωση και ανασφάλεια, είναι αυτονοήτως μια από τις προτεραιότητες που πρέπει να τεθούν από το σύνολο της Ιεραρχίας.
Η αβεβαιότητα που έχει προκληθεί δεν απαντάται με απλές φραστικές διαβεβαιώσεις, με δεδομένη και την ασυνέπεια λόγων και έργων που χαρακτηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ...
Ο κ. Ιερώνυμος με τους γενικότερους χειρισμούς του δημιούργησε μια εικόνα διχασμού, την ώρα που οι κίνδυνοι για το έθνος και την πατρίδα επιτάσσουν ενότητα, με την Εκκλησία σε ρόλο πνευματικού καθοδηγητή. Σήμερα, η Ιεραρχία καλείται να δώσει τις δικές της απαντήσεις.
dimokratianews16.11.2018

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com