19 Οκτ 2017

Σάββας Ηλιάδης, Ο Στ. Κοντονής ανοίγει το θέμα της ευθανασίας

Αποτέλεσμα εικόνας για ΚΟΝΤΩΝΗΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ
Ο Στ. Κοντονής ανοίγει το θέμα της ευθανασίας
Σχόλιο:
      Ας το πάρουμε χαμπάρι όλοι μας.  Τώρα άρχισαν «του ποταμού τα ορμήματα»,  και μετά πάσης βεβαιότητος, τα επερχόμενα  δεινά θα δώσουν βαρύτερα και οδυνηρότερα χτυπήματα στην πλάτη της ιερής Παράδοσης του Γένους μας. Ετοιμαστείτε, Πατέρες και αδελφοί, όσοι έχετε επίγνωση της αποστολής και της διακονίας σας. 

      Η ιστορία θα μας διδάξει και πάλι: Είναι έτοιμος ο λαός του Θεού για τον  πόλεμο κατά του διαβόλου; Κι αν είναι έτοιμος, αν υπάρχουν  ψυχές αναμμένες με τη συνεχή και άσβηστη φλόγα της πίστης- και βέβαια υπάρχουν-, πώς θα γίνει η καθοδήγησή του; Με το πνεύμα του οικουμενισμού και της σχετικοποίησης των Αληθειών της πίστεως ή με την  απαραχάρακτη πορεία επάνω στα χνάρια των αγίων Πατέρων της Εκκλησίας μας; Δυστυχώς, είναι πολύ δύσκολη η κατάσταση. Το ρεύμα της εκκοσμίκευσης και του εκδυτικισμού, εν πάση περιπτώσει, «έχει το πάνω χέρι». Είθε, χάριτι Θεού, να γίνει το θαύμα και να διαψευσθούν όλες οι  τοιούτου είδους προβλέψεις.
Ιδού το επόμενο χτύπημα:
Το ζήτημα της ευθανασίας στην Ελλάδα θα αποτελέσει αντικείμενο μελέτης και επεξεργασίας ενόψει του σχεδίου του νέου Ποινικού Κώδικα, όπως προκύπτει από έγγραφο που διαβιβάστηκε, πριν από λίγες ημέρες, στη Βουλή από τον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή.
Το έγγραφο του υπουργού διαβιβάστηκε ως απάντηση σε ερώτηση που είχε καταθέσει ο βουλευτής του Ποταμιού Γιώργος Αμυράς. Ο βουλευτής επισήμαινε ότι στην ελληνική έννομη τάξη δεν υπάρχουν συγκεκριμένες ρυθμίσεις για τα δικαιώματα των ανιάτως πασχόντων και τις αντίστοιχες υποχρεώσεις του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού σχετικά με την ευθανασία.
Ως εκ τούτου η εξέταση του θέματος της ευθανασίας γίνεται με βάση τις συναφείς συνταγματικές διατάξεις, της διατάξεις της Σύμβασης περί Βιοϊατρικής και τις διατάξεις του Ποινικού Κώδικα. Στον Ποινικό Κώδικα ωστόσο γίνεται αναφορά στην ανθρωποκτονία με συναίνεση ή αλλιώς ανθρωποκτονία με οίκτο με συνέπεια να δημιουργείται σύγχυση στην ερμηνεία της διάταξης καθώς δεν είναι καθαρό αν μιλά για ευθανασία.
Ο κ. Αμυράς ανέφερε, στην ερώτησή του, πως δεν υπάρχουν σαφείς νομικές εκφάνσεις του «δικαιώματος» στο θάνατο και ζητούσε από τον υπουργό Δικαιοσύνης να ενημερώσει τη Βουλή αν θα υπάρξει νομοθεσία για την ευθανασία και την ιατρικά υποβοηθούμενη αυτοκτονία.
Ο βουλευτής ζητούσε επίσης να ενημερωθεί σε ποιο σημείο βρίσκεται ο σχετικός διάλογος της Πολιτείας με την Εκκλησία και αν υπάρχει διάλογος μεταξύ της Ελλάδας και χωρών-μελών της ΕΕ σχετικά με τη δημιουργία ενός κοινού θεσμικού πλαισίου.
Στο έγγραφο που υπογράφει ο υπουργός Δικαιοσύνης και διαβιβάστηκε στη Βουλή στις 16 Οκτωβρίου, ο κ. Αμυράς ενημερώνεται ότι η συγκεκριμένη ερώτηση είχε σταλεί στον πρόεδρο της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής που είχε συσταθεί στο υπουργείο Δικαιοσύνης με αντικείμενο τη σύνταξη νέου σχεδίου Ποινικού Κώδικα, προκειμένου να τεθεί υπόψη των μελών της Επιτροπής.
«Το εν λόγω σχέδιο Ποινικού Κώδικα παραδόθηκε στο γραφείο του υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και επισημαίνεται ότι θα τύχει σχετικής μελέτης και επεξεργασίας και από την πολιτική ηγεσία», αναφέρει στο απαντητικό έγγραφο ο υπουργός Δικαιοσύνης και προσθέτει ότι «ο ερωτών βουλευτής θα έχει τη δυνατότητα να συμμετάσχει στην επικείμενη διαβούλευση, με την ιδιότητα του βουλευτή αλλά και του Έλληνα πολίτη». Πηγή:Fimotro.gr

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πρωτα νομοθετησαν τον ψυχοκτονο και σωματοκτονο νομο της γενοκτονιας με νομοποιησι της ομοφυλοφιλιας .
Και σαν να μην εφταναν ολα αυτα ερχοντε τωρα και νομιμποιουν το φονο και το εγκλημα ,το οποιο χαριν εφημιας ονομαζουν ευθανασια, σε γηραια και ευπαθη ατομα ,που πασχουν απο ανιατες ασθενειες.
Οι χειροτεροι εχθροι μας ειναι οι πολιτικοι μας ,τους οποιους εμεις εκλεξαμε.
Δεν υπηρξε κανενας κατακτητης τοσο απανθρωπος ,οπως οι σημερινοι πολιτικοι μας,το εθνος το δικο μας, μας εξαθλιωνει και μας σταυρωνει,δεν χρειαζομαστε αλλους εχθρους.
Τοσο ανικανοι ειναι ,τοσο αστοιχιωτοι τοσο αγγραματοι και περιμενουν απο την ΕΕ να τους διαταξει τι πρεπει να κανουν ;
Αυτοι δεν εχουν νουν και κρισι για να λαβουν αποφασεις ,ειναι μαριωνετες ,που τους τραβανε τα σχοινια για να κινουντε σαν τηλεκατευθηνομενα ,αβουλα οντα.
Ας μην περιμενουμε να δουμε ασπρη μερα .Δεν ειναι σε θεσι να προσφερουν υγειονομικη υπηρεσια ,αλλα ειναι επιτηδειοι για να προσφερουν ευθανασια και ετσι λυσανε και το υγειονομικο προβλημα.
Επωμενως τι τους χρειαζομαστε τους γιατρους και τα κεντρα υγειας;

Να δουμε παλι ποσο αφωνη θα ειναι η Ιεραρχια,οπως ηταν και στη ψευτοσυνοδο Κολυμβαριου ,θρησκεολογειας κλπ.;
ΙΔΩΜΕΝ.

Ανώνυμος είπε...

Στο μεταξύ το έδαφος προλειένεται με την τη διεξαγωγή συμποσίων...

Υπό υπό την Αιγίδα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, του ΤΕΙ Ηπείρου, και της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, τον Απρίλιο του 2017 διοργανώθηκε το 1ο Διεπιστημονικό Συμπόσιο “Πότε Πρέπει να Πεθαίνουμε (ΠΠΠ)".

Ο δε Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος, "το έθεσε υπό τις ευλογίες του": «Ασμένως γνωρίζω υμίν ότι είμαι θετικός προκειμένου το εν λόγω συμπόσιον να τεθεί υπό την αιγίδα της καθ’ ημάς Ιεράς Αρχιεπισκοπής και εάν το πρόγραμμά μου το επιτρέπει θα παρευρεθώ προκειμένου να βοηθήσωμεν από κοινού εις την καλύτερην δυνατήν επίλυσιν του κρισίμου προβλήματος της ευθανασίας».

(πηγή: http://www.uoi.gr/events/1-diepisthmoniko_symposio-ppp )

Ομολογώ οτι δεν καταλαβαίνω τι δουλειά είχε η ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος σε μια τέτοια συζήτηση. Αλλά πάλι δεν καταλαβαίνω και άλλα πολλά.

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com