20 Οκτ 2017

Ο πολιτιστικός επεκτατισμός της νεο-οθωμανικής Τουρκίας

Αποτέλεσμα εικόνας για Ο πολιτιστικός επεκτατισμός της νεο-οθωμανικής Τουρκίας
Δεν είναι ηλίθιοι οι Τούρκοι να σκορπούν τα χρήματά τους, κάποιον σκοπό έχουν, αν και στην Ελλάδα δεν χρειάζεται να ξοδέψουν ούτε ένα ευρώ...

Ισχυρά όπλα είναι τα κανόνια, ισχυρά και τα νομίσματα, αλλά χρειάζεται και η λειτουργία μιας "Πέμπτης Φάλαγγας" που να προετοιμάσει το έδαφος στην προς κατάκτηση χώρα. Η δε κατάκτηση δεν είναι απαραίτητο να είναι εδαφική, ούτε η "Πέμπτη Φάλαγγα" να αποτελείται μόνον από μίσθαρνα όργανα, αφού υπάρχουν τόσο αφελείς ιδεοληπτικοί όσο και περιθωριακοί που αναζητούν εναγωνίως κάποια κοινωνική καταξίωση.
Παρακολουθώντας προσεκτικά τις κινήσεις της νέο-οθωμανικής πολιτικής του Ερντογάν (εμπνεύσεως Νταβούτογλου), διαβλέπω επαναληπτική χρήση δοκιμασμένων μεθόδων του παρελθόντος. Ένα συνδυασμό δηλαδή της σωματικής ρώμης (εξοπλισμοί) με την πνευματική υπεροχή.
Ως προς το πρώτο, τους εξοπλισμούς, η Τουρκία ακολουθεί τη συμβουλή του Στρατάρχη του Ναπολέοντα, Λυωταί, του οποίου το απόφθεγμα διασώζει ο Σαράντος Καργάκος: «Δώσε μου πολύ στρατό, για να μην χρειαστεί να τον χρησιμοποιήσω» (που είναι παραλλαγή του λατινικού «si vis pacem, para bellum» (αν θέλεις ειρήνη, παρασκευάζου για πόλεμο). Αυτό και για τον Φίλη και τους συντρόφους του, που αντιτίθενται στον εκσυγχρονισμό των μαχητικών αεροπλάνων μας.
Η Τουρκία έχει επιτύχει την ειρήνη, εκφοβίζοντας μόνον την Ελλάδα. Απανταχού της γης όμως -μηδέ και της Ελλάδας εξαιρουμένης- χρησιμοποιεί όλο της το οπλοστάσιο και κυρίως -πλην της οικονομικής διπλωματίας- την πολιτιστική επικράτηση. Εδώ εφαρμόζει τις συμβουλές του αναθεωρητή, στην πραγματικότητα, του μαρξισμού Αντόνιο Γκράμσι, όπου παραφράζοντάς τον θεωρεί ότι «αν επικρατήσει σ’ έναν λαό η ιδεολογία σου, δεν μπορεί κάποτε αυτόν τον λαό θα τον κυβερνήσεις» (Ο Γκράμσι βέβαια το έλεγε αυτό για την εργατική τάξη). Στην ουσία, χρησιμοποιείται ο πο­λιτι­σμός για α­ντι­κα­τά­στα­ση του βί­αιου α­γώ­να ε­πι­κρά­τη­σης.
Αυτό που κάνει σήμερα ο Ερντογάν είναι επανάληψη των πράξεων του βασιλιά της Ισπανίας Καρόλου Ε΄, ο οποίος για να επιταχύνει την πολιτιστική επικράτηση των Ισπανών στο Νέο Κόσμο, ίδρυσε χριστιανικές Επισκοπές και, το 1551, δύο πανεπιστήμια, ένα στο Μεξικό και ένα άλλο στη Λίμα του Περού. Το γραφείο του Ερντογάν, συντονίζει τις κρατικές υπηρεσίες για την επέκταση της τουρκικής επιρροής από τα θεωρούμενα τουρκογενή κράτη της Κεντρικής Ασίας έως τις χώρες που βρέθηκαν τους περασμένους αιώνες υπό την οθωμανική αυτοκρατορία, περιλαμβανομένων και των Βαλκανίων φυσικά.
Το γραφείο του Ερντογάν συνενώνει τις διάφορες υπηρεσίες και διαμορφώνει ένα κοινό σχέδιο δράσης που θα συντονίζει και θα πετυχαίνει την καλύτερη αξιοποίηση του σχεδόν ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων που διατίθεται κατ' έτος από την Άγκυρα γι' αυτόν το σκοπό. Το Γραφείο Δημόσιας Διπλωματίας που συστάθηκε στο προεδρικό γραφείο θα συντονίζει τις δράσεις αυτές και ήδη προ εξαετίας διαμόρφωσε τον "Φάκελο του Ευρύτερου Τουρκικού Κόσμου" (Dossier on Greater Turkic World).
Το σχέδιο περιλαμβάνει την αναστύλωση, σε διάφορες χώρες, ιστορικών μνημείων, προγράμματα ανταλλαγής σπουδαστών, εκπομπή τηλεοπτικού προγράμματος από την TRT για το ευρασιατικό κοινό, ανοικοδόμηση νοσοκομείων και άλλων κοινωφελών εγκαταστάσεων, υποστήριξη στεγαστικών προγραμμάτων κ.λπ. Πολλά κονδύλια έχουν διατεθεί για την αποκατάσταση μνημείων που συνδέονται με την οθωμανική κληρονομιά, όπως η περίφημη γέφυρα του Μόσταρ στη Βοσνία, το τζαμί στη Πρισρένη του Κοσσυφοπεδίου, το τζαμί Παρουσέ στην Αλβανία, ο τάφος του Χατζή Γκιράι Χαν στην Ουκρανία, θρησκευτικό μνημείο στην Τρίπολη του Λιβάνου, οθωμανικά μνημεία στο Σουδάν, οθωμανικό κάστρο στην Τυνησία και παλαιά τζαμιά στα Σκόπια, στο Μαυροβούνιο, στη Ρουμανία και τα λουτρά Αλ Ακσά στην Παλαιστίνη.
Είναι προφανές, ότι δεν είναι ηλίθιοι οι Τούρκοι να σκορπούν τα χρήματά τους. Κάποιον σκοπό έχουν. Στην Ελλάδα βέβαια, δεν χρειάζεται να ξοδέψουν ούτε ένα δολάριο. Ως "Πέμπτη Φάλαγγα" της επεκτατικής πολιτικής της Τουρκίας εμφανίζονται δήμαρχοι και υπουργοί πολιτισμού, οι οποίοι διαθέτουν κονδύλια (από τον ελλιπή προϋπολογισμό του Έλληνα πολίτη) αφαιρώντας τα από την ανάδειξη της ελληνικής κληρονομιάς, για να ικανοποιήσουν την οθωμανολαγνεία τους. Αν καταλαβαίνουν τι πράττουν ή αν το πράττουν συνειδητά για να τους ανταμείψει με ψήφους το Προξενείο, μόνον αυτοί το γνωρίζουν. Το αποτέλεσμα όμως είναι το ίδιο.
Στα μνημεία, τα οποία έχουν μπει στον τουρκικό κατάλογο για αναστύλωση, είναι και η "Βιβλιοθήκη του Αχμέτ Πασά" στην Καβάλα και έτσι εξηγείται και το ξαφνικό ενδιαφέρον που είχε επιδείξει ο Νταβούτογλου, ο οποίος επισκέφθηκε την πόλη, και το Ιμαρέτ, όταν ήταν στην ενεργό πολιτική. Η Καβάλα συμπεριλήφθηκε στο πρόγραμμα της "εκπαιδευτικής περιοδείας" των νέων Τούρκων διπλωματών, κι εκεί έχουν σκοπό την ίδρυση Πανεπιστημίου. Σύμφωνα μάλιστα με τουρκικές πηγές, στο πλαίσιο αυτής της νέας αντίληψης έχει ζητηθεί από την Αθήνα η αναστύλωση του Τζαμιού Φετιγιέ στην Πλάκα, θέμα που είχε θέσει δημοσίως και ο Ερντογάν κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα.
Μακεδών
 Voria
Δείτε και:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com