6 Μαρ 2012

Ταύτιση απόψεων Σχ. Συμβούλων Θεολόγων για το μάθημα των Θρησκευτικών στο Νέο Σχολείο!!!


(Α) -Το Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2012, πραγματοποιήθηκε παγκρήτια θεολογική ημερίδα στο Ηράκλειο με θέμα «Το νέο πιλοτικό Πρόγραμμα Σπουδών στα Θρησκευτικά».
Στην εκδήλωση για το νέο Πρόγραμμα Σπουδών, την κεντρική εισήγηση με θέμα «Βασικές αρχές, προσανατολισμοί και καινοτομίες του νέου Προγράμματος Σπουδών στα Θρησκευτικά», έκανε ο κ. Σταύρος Γιαγκάζογλου, δρ. θεολογίας, Σύμβουλος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου / Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής.
Ο Σχολικός Σύμβουλος Θεολόγων Κρήτης Γεώργιος Στριλιγκάς σε ανακοίνωση του για τα αποτελέσματα της ημερίδας αναφέρει:
Τελικά, η πρόταση του νέου Προγράμματος Σπουδών των Θρησκευτικών, όπως παρουσιάστηκε και συζητήθηκε στην ημερίδα των θεολόγων της Κρήτης:
1. Παρουσιάζει ένα μάθημα ανοικτό και πλουραλιστικό. Διατηρεί και αναπλαισιώνει τον γνωστικό και παιδαγωγικό του χαρακτήρα.

2. Λαμβάνει υπόψη τις απαιτήσεις των καιρών και τις σύγχρονες μορφωτικές ανάγκες των μαθητών. (ΕΔΩ)
(Β) - Σε επιστολή του προς τους Θεολόγους του Ν. Τρικάλων ο Σχολικός  Σύμβουλος κ.Δημήτριος  Φύκας αναφέρει:
Ως Σχολικός σας Σύμβουλος σάς γνωρίζω τα εξής: Το μάθημα των Θρησκευτικών στο Νέο Σχολείο θα έχει ως επίκεντρό του την Ορθόδοξη παράδοση, με τα εξής χαρακτηριστικά: Γίνεται ανοικτό και πλουραλιστικό, διατηρεί και αναπλαισιώνει τον γνωστικό και παιδαγωγικό του χαρακτήρα, λαμβάνει υπόψη του τις απαιτήσεις των καιρών, τις σύγχρονες μορφωτικές ανάγκες των μαθητών. (ΕΔΩ)
(Γ) - Ο Σύμβουλος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου / Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής  κ. Σταύρος Γιαγκάζογλου σε άρθρο του με τίτλο «Τα Θρησκευτικά και το ζήτημα της απαλλαγής. Δυνατότητες και προϋποθέσεις για μία εναλλακτική προσέγγιση του θρησκευτικού μαθήματος» αναφέρει: «τείνει σταθερά να είναι ένα μάθημα ανοικτό, πλουραλιστικό και ανεκτικό προς τις άλλες χριστιανικές ομολογίες αλλά και τις άλλες θρησκείες με γνωσιακό και παιδαγωγικό χαρακτήρα ΕΔΩ).

Δείτε σχετικά και:

 -Πρωτοπρ. Απόστολος Μανώλης: Κάποιοι που ….έχουν αποσπαστεί από την Π.Ε.Θ και έχουν φτιάξει ένα δικό τους παράρτημα που ονομάζεται "Καιρός" ..εισηγούνται όλες αυτές τις αλλαγές στο υπουργείο Παιδείας

-Όλοι διαπιστώνουν ότι το μάθημα των θρησκευτικών γίνεται θρησκειολογικό εκτός από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο και κάποιους Σχολικούς Συμβούλους

-Ορθόδοξο το μάθημα των θρησκευτικών στο Νέο Σχολείο λέει Σχολικός Σύμβουλος Θεολόγων

-Πρωτοπρ. Απόστολος Μανώλης: Το μάθημα των θρησκευτικών χάνει τον Ορθόδοξο χαρακτήρα του και γίνεται θρησκειολογικό

-Ηλίας Χρ. Φραγκόπουλος: «Φοβάμαι μήπως το Υπουργείο εισηγείται στους ανθρώπους του ΚΑΙΡΟΥ αυτές τις μεταβολές»

-Σύνδεσμος Θεολόγων Μακεδονίας – Θράκης:«προσπαθούν να επιβάλουν με ποικίλους κυρίως εξουσιαστικούς μηχανισμούς και στα σχολεία .. τη θεολογία της πολυπολιτισμικότητας.»

-Ηλίας Φραγκόπουλος, Με αφορμή τη Θεολογική Ημερίδα της Κρήτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com