7 Δεκ 2011

Κύπρος -Επαναφέρεται το περσινό βιβλίο Θρησκευτικών για την Α' Γυμνασίου


Αποσύρεται το «επίμαχο» βιβλίο

Επαναφέρεται το περσινό βιβλίο Θρησκευτικών για την Α' Γυμνασίου
Η εντολή γι’ απόσυρση του καινούργιου βιβλίου δόθηκε από τον Υπουργό Παιδείας Γιώργο Δημοσθένους. Επαναφέρεται το περσινό ελληνικό βιβλίο Θρησκευτικών.
Δεν πρόλαβε να ενταχθεί στη νέα σχολική χρονιά και το βιβλίο των Θρησκευτικών της Α’ Γυμνασίου αποσύρεται, μετά από εντολή του υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού Γιώργου Δημοσθένους. Το όλο θέμα ξεκίνησε κατά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, όταν δόθηκε στους μαθητές ένα καινούριο βιβλίο Θρησκευτικών, κυπριακής έκδοσης, αντί του περσινού ελληνικού βιβλίου.

Η αντικατάσταση του βιβλίου προκάλεσε την αντίδραση κυρίως των θεολόγων, της ΟΕΛΜΕΚ, του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου, καθώς και του Μητροπολίτη Πάφου. Οι ενστάσεις των προαναφερθέντων αφορούσαν το περιεχόμενο του νέου βιβλίου, το οποίο, όπως υποστήριξαν, είναι περισσότερο πολιτιστικού χαρακτήρα παρά θρησκευτικού. Δυσαρέσκεια προκάλεσε, επίσης, η εξαίρεση της διδασκαλίας της Παλαιάς Διαθήκης από το νέο βιβλίο. Ο Υπουργός Παιδείας αποφάσισε την απόσυρση του βιβλίου, μετά και την έκκληση που του απηύθυνε ο Μητροπολίτης Πάφου, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχαν χθες, με την Επιτροπή για το Παγκύπριο Γυμνάσιο.
Γιατί αποσύρθηκε
Κληθείς από τη «Σ» να εξηγήσει τον λόγο της απόσυρσης του καινούργιου βιβλίου Θρησκευτικών Α’ Γυμνασίου, ο Υπουργός Παιδείας δήλωσε ότι όλα οφείλονται σε λάθος της Επιτροπής Προώθησης Αναλυτικών Προγραμμάτων, αφού το συγκεκριμένο βιβλίο προοριζόταν εξαρχής για τους εκπαιδευτικούς και όχι για τους μαθητές. «Δεν υπάρχει νέο βιβλίο Θρησκευτικών στην Α΄ Γυμνασίου. Αυτό που υπάρχει είναι βοηθητικό συμπληρωματικό υλικό για εκπαιδευτικούς και λανθασμένα δόθηκε στα σχολεία.
Δυο εβδομάδες πριν τεθεί θέμα, η Επιτροπή Προώθησης Αναλυτικών Προγραμμάτων διαπίστωσε το λάθος και ήλθε σε επαφή με τον αρμόδιο επιθεωρητή. Το βιβλίο θα ενταχθεί στα νέα αναλυτικά προγράμματα, όμως δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως σχολικό εγχειρίδιο», τόνισε ο Γιώργος Δημοσθένους. Πρόσθεσε ότι έχει ζητηθεί από την Ελλάδα να σταλεί το παλιό βιβλίο Θρησκευτικών, ενώ θα διατεθούν στα σχολεία και οι ποσότητες που υπάρχουν από το περσινό στοκ.
Ικανοποιημένη αλλά…
Την απόφαση του Υπουργού γι' απόσυρση του βιβλίου Θρησκευτικών Α’ Γυμνασίου και της επαναφοράς του περσινού ελληνικού βιβλίου χαιρέτισε ο πρόεδρος της οργάνωσης των καθηγητών (ΟΕΛΜΕΚ) Δημήτρης Ταλιαδώρος. «Χαιρετίζουμε την απόφαση του Υπουργού, γιατί είναι προς τη σωστή κατεύθυνση», ανέφερε. Ζήτησε στη συνέχεια από την Επιτροπή Προώθησης Αναλυτικών Προγραμμάτων να αναφέρει το κόστος του συγκεκριμένου λάθους.
Δεν ζητήθηκε η άποψη των εκπαιδευτικών
«ΝΑ μας πει το πόσο στοίχισε για τον φορολογούμενο πολίτη αυτή η άστοχη πολιτική της», είπε ο Δημήτρης Ταλιαδώρος. Διερωτήθηκε, επίσης, εάν υπάρχει οποιαδήποτε σκοπιμότητα στην αντικατάσταση του περσινού ελληνικού βιβλίου με κυπριακό βιβλίο. «Μήπως γίνεται μια προσπάθεια αποκοπής της Κύπρου από το ελλαδικό εκπαιδευτικό σύστημα», συμπλήρωσε. Ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι δεν ζητήθηκε η άποψη των εκπαιδευτικών για το νέο βιβλίο. «Οι εκπαιδευτικοί ενημερώθηκαν για την εισαγωγή του βιβλίου λίγες μέρες μόνο πριν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς».
Με αφορμή το λάθος που έγινε με το βιβλίο Πρησκευτικών και κάποιων άλλων προβλημάτων που υπάρχουν, ο Δημήτρης Ταλιαδώρος ζητεί όπως η ΟΕΛΜΕΚ συμμετέχει στην Επιτροπή Προώθησης Αναλυτικών Προγραμμάτων. «Είναι εύλογο το αίτημα, μετά από όλα τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί», ανέφερε ο κ. Ταλιαδώρος.

 Η Σημερινή  07/12/2011 Του ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΕΝΗΝΤΑΕΞ

Δείτε σχετικά και:

-Κύπρος - Γκάφα ολκής «Λάθος βιβλίο» στα Θρησκευτικά.

-Υπουργός Παιδείας Κύπρου: Γι’ αυτό το λόγο απέσυρα το "βιβλίο" των Θρησκευτικών Α΄ Γυμνασίου

-Κύπρος-Με εντολή του υπουργού Παιδείας, αποσύρεται το βιβλίο των Θρησκευτικών της Α΄ Γυμνασίου.

-Κύπρος- Έτοιμοι για διάλογο για το βιβλίο Θρησκευτικών της Α΄ Γυμνασίου

-Πρόεδρος του Συνδέσμου Θεολόγων Κύπρου: Δεν έπρεπε να δοθεί στα παιδιά της Α΄ Γυμνασίου το βιβλίο των Θρησκευτικών

-Κύπρος-Το βιβλίο των Θρησκευτικών Α΄ Γυμνασίου προκαλεί τις αντιδράσεις του Αρχιεπισκόπου και της ΟΕΛΜΕΚ

-Η Οργάνωση Ελλήνων Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Κύπρου (Ο.Ε.Λ.Μ.Ε.Κ) ζητά να αλλάξει το απαράδεκτο βιβλίο Θρησκευτικών Α΄ Γυμνασίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com