6 Δεκ 2011

Κύπρος - Γκάφα ολκής «Λάθος βιβλίο» στα Θρησκευτικά.


«Λάθος βιβλίο» στα Θρησκευτικά
ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ και όμως αληθινό. Πριν δύο βδομάδες το υπουργείο Παιδείας ανακάλυψε ένα σχολικό βιβλίο που δεν έπρεπε ούτε καν να υπάρχει(!). Σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό, «από λάθος σελιδώθηκε, τυπώθηκε και διανεμήθηκε στους μαθητές» το βιβλίο Θρησκευτικών Α' Γυμνασίου. Τώρα τρέχουν να αγοράσουν τα σωστά συγγράμματα από την Ελλάδα που εκ παραδρομής δεν παραγγέλθηκαν έγκαιρα.

>>32 Υπ. Παιδείας: «Από λάθος σελιδώθηκε, τυπώθηκε και διανεμήθηκε στους μαθητές».Λάθη, ασάφειες, παραλείψεις και ανακολουθίες στο «κατά λάθος» βιβλίο εντόπισαν θεολόγοι καθηγητές. Θρησκευτικά για… την αγγλοκρατία, το πραξικόπημα και την εισβολή.
Προοριζόταν μόνο για τους διδάσκοντες ως πρόσθετο εκπαιδευτικό υλικό.
Γκάφα ολκής με σχολικό βιβλίο
Υπ. Παιδείας: Τυπώθηκε κατά λάθος εγχειρίδιο Θρησκευτικών
ΤΗΣ ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΚΥΡΙΑΚΙΔΟΥ
Τρεις μήνες μετά την έναρξη των μαθημάτων και το υπουργείο Παιδείας ανακάλυψε ένα σχολικό βιβλίο που… δεν έπρεπε να υπάρχει (!). Ο λόγος για το νέο σύγγραμμα Θρησκευτικών που παρέλαβαν οι δωδεκάχρονοι μαθητές, από τον περασμένο Σεπτέμβρη, με τίτλο «Εκκλησία και Θρησκευτικές Κοινότητες στην Κύπρο». Σε δηλώσεις στον «Φ», ο πολιτικός προϊστάμενος της Παιδείας, Γιώργος Δημοσθένους, αποκάλυψε ότι το εν λόγω εγχειρίδιο τυπώθηκε κατά λάθος.
Ειδικότερα, κληθείς να σχολιάσει τις αντιδράσεις θεολόγων-καθηγητών αλλά και της ΟΕΛΜΕΚ για το περιεχόμενο του συγκεκριμένου συγγράμματος, ο Υπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά πως «δεν υπάρχει κανένα νέο βιβλίο Θρησκευτικών στην Α’ Γυμνασίου». Και πρόσθεσε: «Αυτό που υπάρχει είναι συμπληρωματικό εκπαιδευτικό υλικό για τους καθηγητές, στο πλαίσιο της εφαρμογής των νέων αναλυτικών προγραμμάτων. Από λάθος σελιδώθηκε, τυπώθηκε και διανεμήθηκε στους μαθητές». Παραδέχτηκε, ακόμα, ότι πριν από δύο βδομάδες η επιτροπή εφαρμογής των νέων αναλυτικών προγραμμάτων διαπίστωσε το λάθος. Στη συνέχεια και σύμφωνα πάντοτε με τον κ. Δημοσθένους, «η επιτροπή ήρθε σε επαφή με τον αρμόδιο επιθεωρητή και του επισήμανε ότι το συγκεκριμένο βιβλίο δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως σχολικό εγχειρίδιο».
Να σημειωθεί ότι το προβληματικό βιβλίο πρώτοι εντόπισαν θεολόγοι καθηγητές οι οποίοι διαπίστωσαν σε αυτό, λάθη, ασάφειες, παραλείψεις, ακόμα και ανακολουθίες σε έννοιες και χρονολογική σειρά. Στον κατάλογο με τις «αμαρτίες» του σχολικού συγγράμματος η ΟΕΛΜΕΚ πρόσθεσε άλλες τόσες: Το γεγονός ότι εισήχθη στα σχολεία χωρίς να προηγηθεί οποιαδήποτε ενημέρωση, ότι αφαιρέθηκε το αντίστοιχο βιβλίο της Ελλάδας χωρίς εξηγήσεις και πως το νέο εγχειρίδιο εκτός από θρησκευτικά… διδάσκει και ιστορία (!). Κι αυτό γιατί περιλαμβάνει ενότητες για την περίοδο της αγγλοκρατίας και τον αγώνα της ΕΟΚΑ, για το πραξικόπημα, την ΕΟΚΑ Β’ και την εισβολή. Μάλιστα, στη σελίδα 148 μια άσκηση του βιβλίου των Θρησκευτικών καλεί τους μαθητές να απαριθμήσουν τις συνέπειες του πραξικοπήματος και της εισβολής.
Θεολόγοι από την πλευρά τους, επισήμαναν ότι η αξιοποίηση του συγγράμματος είναι προβληματική. Μεταξύ άλλων, ανάφεραν ότι δεν ακολουθείται σωστή χρονολογική σειρά π.χ. οι μαθητές διδάσκονται πρώτα για τους Αποστόλους Παύλο και Βαρνάβα και μετά μαθαίνουν για την ειδωλολατρία. Άλλη μια χαρακτηριστική αντίφαση: Στη σελ.30 απεικονίζεται ένας σταυρός. Στο κέντρο αναγράφεται η λέξη «εγώ» και στα τέσσερα άκρα οι λέξεις «θεός», «άλλος, «εσύ», «φύση». Αυτό μπερδεύει τους μαθητές με το μήνυμα ότι τα πάντα περιστρέφονται γύρω από το «εγώ».
ΑΠΟ ΛΑΘΟΣ ΑΠΟΣΥΡΘΗΚΕ ΤΟ ΕΛΛΑΔΙΚΟ
Με βάση τις δηλώσεις του υπουργού προκύπτει ότι το… από λάθος βιβλίο θα αποσυρθεί το συντομότερο από τις αίθουσες διδασκαλίας. Επίσης κατά λάθος, φαίνεται να αφαιρέθηκε το ελλαδικό σύγγραμμα των Θρησκευτικών της Α’ Γυμνασίου. Σύμφωνα με τον κ. Δημοσθένους το υπουργείο υπέβαλε, ήδη, σχετική παραγγελία για να αγοράσει από την Ελλάδα τα σωστά βιβλία των μαθητών.
Πηγή:Φιλελεύθερος, 06/12/2011
Δείτε σχετικά και:
-Η Οργάνωση Ελλήνων Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Κύπρου (Ο.Ε.Λ.Μ.Ε.Κ) ζητά να αλλάξει το απαράδεκτο βιβλίο Θρησκευτικών Α΄ Γυμνασίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com