18 Αυγ 2011

Τουρκία - Παιδιά-νύφες. Ένα από τα υψηλότερα ποσοστά γάμων σε νεαρή ηλικία στον κόσμο.

photo

Παιδιά νυμφεύονται στην Τουρκία.

Δείτε σχετικά και:

-Ευδοξία Αυγουστίνου, Οκτάχρονες νύφες, δεκάχρονες ζωντοχήρες στο Ισλάμ

-Αφγανές που ζουν σαν αγόρια . Παγιωμένη η πρακτική που θέλει πολλές οικογένειες να τις μεταμφιέζουν μέχρι την εφηβεία

-Υεμένη - Δωδεκάχρονη πέθανε πάνω στη γέννα

-Με το ζόρι παντρειά στα πέντε τους. Το φαινόμενο των παράνομων γάμων παρατηρείται εντονότερα σε χώρες όπως η Υεμένη, το Αφγανιστάν και η Αιθιοπία.

Η Τουρκία έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά γάμων σε νεαρή ηλικία στον κόσμο.

Της Μενεξέ Τοκιάι για τους Southeast European Times στην Ιστανμπούλ -- 16/08/11

"Όταν οι φίλοι μου πήγαιναν σχολείο, εγώ, ως μικρό κορίτσι 13 ετών είχα παντρευτεί έναν άντρα, φίλο του πατέρα μου, που ήταν περίπου 30 χρονών. Φοβόμουν όταν ήταν στο σπίτι. Δεν μπορούσα καν να μπω στο δωμάτιό του. Δεν θα συγχωρήσω ποτέ τον πατέρα μου", είπε μια ανώνυμη νύφη νεαρής ηλικίας από την επαρχία Βαν, που τώρα είναι περίπου 40 χρονών.

Είναι δύσκολο να προσδιοριστεί ο ακριβής αριθμός των γάμων σε νεαρή ηλικία στην Τουρκία καθώς πολλοί δεν δηλώνονται ή τελούνται με ανεπίσημες "imam" (θρησκευτικές) τελετές. "Αυτό καθιστά την κατάσταση πιο προβληματική αφού δεν καταχωρούνται επίσημα, καθιστώντας δύσκολο να τους εντοπίσουμε", είπε ο δικηγόρος Γιλντάν Γιρμιμπεσόγλου στους SETimes.

Παρόλα αυτά, σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανεπιστημιακού Ιδρύματος Μελέτης των Πληθυσμών Hacettepe, το ποσοστό γάμων σε νεαρή ηλικία στην Τουρκία -- που προσδιορίζεται ως ο γάμος στην ηλικία των 17 ετών και σε νεώτερη ηλικιακή ομάδα από 15 έως 49 έτη-- είναι 28% κατά μέσον όρο. Ο αριθμός περιλαμβάνει τους ανεπίσημους θρησκευτικούς γάμους και παρουσιάζει περιφερειακή διακύμανση, με υψηλά ποσοστά που πλησιάζουν το 41% στην ανατολική και νοτιοανατολική Τουρκία.

"Εάν συμπεριλάβουμε τις γυναίκες που είναι πάνω από 49 ετών δεν θα ήταν λάθος να πούμε ότι οι αριθμοί θα ήταν πολύ υψηλότεροι", είπε ο Δρ. Ιλκνούρ Γιουκσέλ-Κατπάνογλου του Ιδρύματος Μελέτης των Πληθυσμών στους SETimes, προσθέτοντας ότι "Μολονότι τα νούμερα πέφτουν με τα χρόνια, εξακολουθούν να είναι υψηλά και συνεχίζουν να αποτελούν πρόβλημα".

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Επιτροπής του Κοινοβουλίου για την Ισότητα Ευκαιριών για Γυναίκες και Άνδρες, πολλές οικογένειες στην ανατολική Τουρκία δεν θεωρούν το γάμο ανηλίκων πρόβλημα.

Το Ερευνητικό ίδρυμα και η Επικοινωνία Γυναικών Flying Broom είναι μία από τις ισχυρότερες οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών που κάνουν εκστρατεία κατά του γάμου ανηλίκων. Δρουν σε 54 πόλεις και συναντιούνται με παιδιά-νύφες για να τους δώσουν την ευκαιρία να πουν τη δική τους ιστορία.

Μιλώντας στους SETimes, η πρόεδρος του ιδρύματος, Χαλιμέ Γκουνέρ, περιγράφει το γάμο σε νεαρή ηλικία ως την πιο σημαντική παραβίαση των δικαιωμάτων των γυναικών. "Θα επιθυμούσαμε να αλλάξουμε αυτές τις αντιλήψεις", εξήγησε, ρωτώντας "Έχετε αναρωτηθεί ποτέ για την ηλικία της νύφης όταν παρευρίσκεστε σε γαμήλια τελετή; "

Στην Τουρκία, το αστικό δίκαιο ορίζει ότι οι άνθρωποι μπορούν να παντρευτούν στην ηλικία των 17, ενώ ο ποινικός κώδικας θεωρεί όσους και όσες είναι κάτω των 15 ετών παιδιά. Παρόλα αυτά, το 1989, η Τουρκία υπέγραψε τη Συνθήκη των ΗΕ σχετικά με τα Δικαιώματα του Παιδιού, η οποία θεωρεί παράνομο το γάμο πριν από την ηλικία των 18. Ως αποτέλεσμα αυτών των αντικρουόμενων αριθμών, ο προσδιορισμός του ποιος θεωρείται παιδί προκαλεί σύγχυση.

"Οι νομοθέτες πρέπει να αυξήσουν τη νόμιμη ηλικία γάμου από 17 σε 18 μόλις συγκαλεστεί το κοινοβούλιο", υποστηρίζει η Γκουνέρ, προσθέτοντας ότι η οστική ηλικία και η ψυχολογική ωριμότητα θα πρέπει επίσης να λαμβάνονται υπόψη.

Οι συνέπειες των γάμων σε πολύ νεαρή ηλικία μπορεί να είναι σημαντικές. Συχνά οδηγεί τα παιδιά να εγκαταλείψουν το σχολείο και διαιωνίζει τον κύκλο της φτώχιας, αλλά σύμφωνα με την Γκουνέρ συμβάλλει επίσης στη οικογενειακή βία, στις αιμομικτικές σχέσεις, στα προβλήματα υγείας. ακόμη και στο θάνατο.

Τα κορίτσια μεταξύ 15 και 19 ετών είναι τέσσερις φορές πιθανότερο να πεθάνουν στον τοκετό από ενήλικες γυναίκες που είναι έγκυες. Σύμφωνα με τις στατιστικές που βασίζονται στις πρόσφατες μελέτες περιπτώσεων του Γιρμιμπεσόγλου, το ένα τέταρτο των αυτοκτονιών από γυναίκες στην Τουρκία είναι ηλικίας 14-16.

Εφόσον οι ανεπίσημοι θρησκευτικοί γάμοι αποτελούν σημαντικό ποσοστό των γάμων σε νεαρή ηλικία, τα θρησκευτικά θεσμικά όργανα μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη, λέει η Γκουνέρ.

"Ο Πρόεδρος της [Διεύθυνσης] Θρησκευτικών Υποθέσεων μου είπε κάποτε ότι συναντούν σχεδόν 23 εκατομμύρια άνδρες σε όλη την Τουρκία κατά τη διάρκεια των κηρυγμάτων στα μουσουλμανικά τέμενη την Παρασκευή. Πρέπει να αδράξουν αυτήν την ευκαιρία για να τους περάσουν ένα μήνυμα που να υπογραμμίζει τα μειονεκτήματα των γάμων σε νεαρή ηλικία", λέει η Γκουνέρ. "Τα κορίτσια πρέπει να ανακαλύψουν τον έξω κόσμο, να κοινωνικοποιηθούν και να είναι μέρος μιας οργάνωσης για να σπάσουν αυτή την αλυσίδα του συντηρητισμού που τα περιβάλλει".

setimes.com//08/16/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com