13 Ιουν 2011

Με το ζόρι παντρειά στα πέντε τους. Το φαινόμενο των παράνομων γάμων παρατηρείται εντονότερα σε χώρες όπως η Υεμένη, το Αφγανιστάν και η Αιθιοπία.

Κρυφές τελετές γάμων κυρίως αργά το βράδυ

Βουβό το βασανιστήριο των 5χρονων κοριτσιών που τις παντρεύουν με κατά πολύ μεγαλύτερούς τους άνδρες, σε αραβικές και ασιατικές χώρες.

Τι κι αν πηγαίνει ενάντια σε νόμους και κανόνες, σε πολλές περιοχές του κόσμου παραμένει μία βαθιά ριζωμένη συνήθεια και ένα πανάρχαιο έθιμο. Δεν είναι άλλο από τους παράνομους γάμους ανήλικων κοριτσιών, πολλά από τα οποία δεν ξεπερνούν τα πέντε χρόνια, με άνδρες που τις περνούν δύο ή και περισσότερες δεκαετίες. Σε κοινωνίες του αραβικού, του αφρικανικού και του ινδικού κόσμου θεωρείται ως ο πρέπων τρόπος αποκατάστασης ενός κοριτσιού «από σπίτι» και με αρχές.

Ο μεγάλος φόβος των οικογενειών τους είναι μήπως χάσουν την αγνότητά τους πριν από το γάμο κι έτσι, ως εναλλακτική οδό, ακολουθούν αυτήν του συνοικεσίου με άνδρα που επιλέγει συνήθως ο πατέρας της κοπέλας.

Το βίαιο έθιμο συνεχίζει να τηρείται, δεν είναι όμως και λίγες, τώρα πια, οι φορές που η Αστυνομία παίρνει θέση. Για το λόγο αυτό, αρκετές από τις γαμήλιες τελετές γίνονται αργά τη νύχτα και με την εχεμύθεια οικογένειας, συγγενών και φίλων που είναι καλεσμένοι.

Το περιοδικό National Geographic, η δημοσιογράφος Σύνθια Γκόρνι και η φωτογράφος Στέφανι Σινκλέρ ταξίδεψαν στην Υεμένη και το Ρατζαστάν της Ινδίας σε μια προσπάθεια να ερευνήσουν το φαινόμενο και τις διαστάσεις του. Σύμφωνα με τα όσα κατέγραψαν, στην Ινδία δεν είναι νόμιμος ο γάμος των κοριτσιών κάτω των 18 ετών, αλλά παρόλα αυτά, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις τις οποίες η Αστυνομία παραβλέπει.

Ζήτησε διαζύγιο

Επιπλέον, στοιχεία καταδεικνύουν πως τέτοιοι γάμοι συμβαίνουν σε 10 με 12 εκατ. κορίτσια στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Το φαινόμενο παρατηρείται εντονότερα σε χώρες όπως η Υεμένη, το Αφγανιστάν και η Αιθιοπία, όπου οι νεαρές κοπέλες παντρεύονται με νεαρούς άνδρες, χήρους μεσήλικες ή, σε χειρότερες περιπτώσεις, βιάζονται από άνδρες που τις απάγουν και κατόπιν ισχυρίζονται ότι είναι γυναίκες τους.

Σε μία τραγελαφική περίπτωση ενός τέτοιου γάμου, η 5χρονη νύφη αποκοιμήθηκε πριν από την ώρα του μυστηρίου ενώ δεν λείπουν και οι «τυχερές» άτυχες κοπέλες, όπως η 10χρονη Νουγιούντ Αλί, που συγκλόνισε την υφήλιο πριν από τρία χρόνια με την απόδρασή της από τον 30χρονο σύζυγό της. Η κοπέλα όχι μόνο κατάφερε να ξεφύγει από τον άνδρα με τον οποίο την πάντρεψε ο πατέρας της, μα και να ζητήσει επισήμως διαζύγιο από το δικαστήριο. Η απόφαση την δικαίωσε και η Νουγιούντ είναι ξανά με την οικογένειά της έχοντας ταυτόχρονα επιστρέψει και στα σχολικά της καθήκοντα.

Υπάρχει ελπίδα

Ειδικοί και οργανώεις που ασσχολούνται με την προστασία των ανήλικων κοριτσιών και την εκπαίδευση των οικογενειών τους ενάντια στο φαινόμενο, επισημαίνουν πως δεν είναι όλες οι κοπέλες τόσο τυχερές όσο η Νουγιούντ. Πολλές βιάζονται και ξυλοκοπούνται από τους συζύγους τους, ενώ είναι απόλυτα ανέτοιμες για το ρόλο τους ως μητέρες.

Όλοι όσοι είναι επιφορτισμένοι με το να βοηθήσουν στην εξάλειψη των γάμων αυτών, τονίζουν ότι, προς το παρόν, ο δρόμος είναι μακρύς, αλλά υπάρχει ελπίδα. Πολλοί από τους γάμους ανήλικων κοριτσιών συχνά είναι και «κλείσιμο» εμπορικών συμφωνιών ή «παραγραφή» αδικημάτων μεταξύ οικογενειών.
Πηγές: National Geographic, Daily Mail

«Η Σημερινή»13/06/2011 | Επιμέλεια: Ελένη Μαυρουδή

Δείτε σχετικά και:

-Ευδοξία Αυγουστίνου, Οκτάχρονες νύφες, δεκάχρονες ζωντοχήρες στο Ισλάμ

-Αφγανές που ζουν σαν αγόρια . Παγιωμένη η πρακτική που θέλει πολλές οικογένειες να τις μεταμφιέζουν μέχρι την εφηβεία

-Υεμένη - Δωδεκάχρονη πέθανε πάνω στη γέννα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com