4 Αυγ 2010

Τζαμί στην πληγή της Νέας Υόρκης

-«Όχι στο τζαμί της 11ης Σεπτεμβρίου, το Ισλάμ χτίζει τζαμιά στους τόπους που κατακτά»

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ενα από τα βασικά εμπόδια για την ανέγερση μουσουλμανικού τεμένους κοντά στο σημείο της πλέον αιματηρής επίθεσης ισλαμιστών τρομοκρατών στη Νέα Υόρκη ξεπεράστηκε χθες. Η αρμόδια υπηρεσία του δήμου της Νέας Υόρκης έκρινε ότι το υπάρχον κτίσμα, που απέχει τρία οικοδομικά τετράγωνα από το οικόπεδο των Δίδυμων Πύργων, δεν είναι διατηρητέο και έτσι μπορεί να κατεδαφιστεί ώστε να ανεγερθεί το τέμενος-πολιτιστικό κέντρο.

Σύμφωνα με την «πρωτοβουλία της Κόρδοβας», που θα κατασκευάσει το τέμενος, ο λατρευτικός χώρος θα είναι ανοικτός και σε μη μουσουλμάνους και θα αποτελέσει γέφυρα πολιτισμών, καταδεικνύοντας τη διαφοροποίηση της συντριπτικής πλειοψηφίας των μουσουλμάνων από την ισλαμική τρομοκρατία. Υπέρ της κατασκευής του μουσουλμανικού κέντρου έχει εκφραστεί ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Μάικλ Μπλούμπεργκ, καθώς και θρησκευτικοί ηγέτες άλλων δογμάτων. «Αν κάποιος θέλει να οικοδομήσει έναν τόπο λατρείας πρέπει να το κάνει και δεν είναι δική μας δουλειά να αποφασίζουμε ποιες θρησκείες μπορούν και ποιες όχι» δήλωσε ο Μπλούμπεργκ.

Τα σχέδια προσέκρουσαν σε έντονες αντιρρήσεις εκπροσώπων του συντηρητικού κινήματος «τσάι πάρτι», οι οποίοι επιχείρησαν να μπλοκάρουν την κατασκευή, κινώντας διαδικασίες για να χαρακτηριστεί το υπάρχον κτίριο διατηρητέο. Στη χθεσινή συνεδρίαση, η αρμόδια επιτροπή του δήμου αποφάσισε με ψήφους 9-0 ότι το κτίριο στην Παρκ Πλέις 45-47, που χρονολογείται από το 1850, δεν χαρακτηρίζεται διατηρητέο. Ανοίγει, έτσι, ο δρόμος για την κατεδάφισή του και την ανέγερση του τεμένους/πολιτιστικού κέντρου, που θα καταλαμβάνει 13 ορόφους.

Ψυχή της «πρωτοβουλίας της Κόρδοβας» είναι ο μετριοπαθής ιμάμης Φαϊζάλ Ραούφ, ο οποίος, μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 εναντίον των Δίδυμων Πύργων και του Πενταγώνου, είχε κληθεί να παραδώσει μαθήματα διαπολιτισμικής συνεννόησης στην αστυνομική δύναμη της Νέας Υόρκης. «Η πρωτοβουλία της Κόρδοβας επιδιώκει να φέρει τις σχέσεις Ισλάμ - Δύσης σ’ ένα σημείο καμπής μέσα στην επόμενη δεκαετία, επαναφέροντας την αμοιβαία αναγνώριση και τον σεβασμό και απομακρύνοντας τις εντάσεις» αναφέρει η ιστοσελίδα της οργάνωσης.

Η ανάγνωση της απόφασης της υπηρεσίας προστασίας μνημείων έγινε δεκτή με χειροκροτήματα αλλά και διαμαρτυρίες. Μια γυναίκα από το ακροατήριο κράτησε πικέτα που ανέγραφε «όχι στο τζαμί της 11ης Σεπτεμβρίου, το Ισλάμ χτίζει τζαμιά στους τόπους που κατακτά».

Διαφημιστικό σποτ, το οποίο δύο τηλεοπτικά δίκτυα αρνήθηκαν να προβάλουν, προβάλλει σκηνές από την τρομοκρατική επίθεση και δηλώνει: «Την 11η Σεπτεμβρίου μας κήρυξαν πόλεμο. Αυτό το τζαμί είναι μνημείο της νίκης τους και πρόσκληση για περισσότερα».

«Καθημερινή» 04/08/2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com