19 Μαΐ 2010

Διαχριστιανική ακρόαση μουσικής στο Βατικανό

Στις 20 Μαίου στην αίθουσα ακροάσεων Παύλος ΣΤ΄στο Βατικανό θα πραγματοποιηθεί η συναυλία της Ορθόδοξης μουσικής όπου θα ερμηνευθούν έργα Ρώσων συνθετών όπως του Ρίμσκυ-Κόρσακωφ, του Ραχμάνινωφ, του Τσαϊκόφσκυ, του Μούσοργκσκυ και άλλων και στο τέλος θα εκτελεσθεί η συμφωνία για τη χορωδία και την ορχήστρα «Ωδαι των αναβαθμών» το Μητροπολίτη Ιλαρίωνος.

Τα έργα θα ερμηνεύσουν η Ρωσική Εθνική Ορχήστρα υπό τη διεύθυνση του Κάρλο Πόντι, τη Συνοδική χορωδία της Μόσχας υπό τη διεύθυνση του Αλεξίου Πουζακώφ και την Ορχήστρα Κόρνων της Αγίας Πετρουπόλεως.

Να αναφερθεί ότι η Αίθουσα έχει χωρητηκότητα 7 000 ατόμων. Οι προσκεκλημένοι είναι οι Ιεράρχες της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας όπως και επρόσωποι των χριστιανικών ομολογιών από διάφορες χώρες.

Επίσης αναμένεται η παρουσία του Πάπα Βενέδικτου ΙΣΤ’.

Την πρωτοβουλία της διοργάνωσης της συναυλίας ανέλαβαν η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία και η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία.

Η ιδέα της διεξαγωγής αυτού του σημαντικού και μεγάλου σχεδίου σχηματίστηκε το περασμένο φθινώπορο κατά τη συνάντηση του Μητροπολίτη Ιλαρίωνος με τον Πάπα Ρώμης Βενέδικτο ΙΣΤ΄. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης τονίσθηκε η ιδιαίτερη σημασία του από κοινού στοχασμού των παραδοσιακών χριστιανικών σχέσεων. Σύμφωνα με τη γνώμη και των δυο πλευρών η ανάπτυξη των πολιτιστικών σχέσεων μεταξύ των Ρωμαιοκαθολικών και των Ορθοδόξων υπηρετεί ακριβώς αυτόν τον κοινό σκοπό. Έτσι ελήφθη η απόφαση διεξαγωγής των «Ημερών του Ρωσικού Πνευματικού Πολιτισμού» στη Ρώμη την άνοιξη 2010. Το επίκεντρο αυτών θα αποτελέσει αυτή η συναυλία της ρωσικής μουσικής στις 20 Μαϊου.

Να σημειωθεί ότι η Συνοδική χορωδία της Μόσχας (παλαιότερα η Πατριαρχική χορωδία) είναι μια από τις παλαιότερες εκκλησιαστικές χορωδίες στη Ρωσία συγκροτήθηκε στα τέλη του 17 αιώνα. Η περίοδος ακμής πέφτει στο τέλος του 19 αρχές του 20 αιώνα. Μετά την ανασύσταση του Πατριαρχικού θεσμού το 1917 η Συνοδική χορωδία κράτησε το ιστορικό της όνομα. Η χορωδία καταργήθηκε το 1919 και ανασυγκροτήθηκε μετά από 90 χρόνια, τον Ιανουάριο 2010.

Η συναυλία οργανώθηκε από το κοινωφελές ίδρυμα Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος, η οποία φημίζεται για τη δράση του που αποβλέπει στην εμπέδωση των χριστιανικών αξιών στο σύγχρονο κόσμο μέσα από τα διεθνή εκπαιδευτικά, διαφωτιστικά και πολιτιστικά σχέδια. Το ίδρυμα συστάθηκε με την ευλογία του Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ. Κυρίλλου στα πλαίσια του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας το 2009.

mospat.ru/

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ

Το μουσικό Σχέδιο «Τρεις Ρώμες» για την προώθηση της ενότητας

Σε εφαρμογή το μουσικό σχέδιο «Τρείς Ρώμες και από εκεί παντού»

2 σχόλια:

Παναγιώτης Τελεβάντος είπε...

Ουτως ή άλλως οι Ρώσοι είναι εξίσου επικίνδυνοι οικουμενιστές με τους Φαναριώτες και τους Αντιοχειανούς

Παναής Ατάλαντος είπε...

Άρχισαν τα όργανα κ.Παναγιώτη με μαέστρο τον κ.Ιλαρίωνα(επίσκοπος,μουσικοσυνθέτης) με την κ.Μανωλίδου(που χωρεύει περίφιμα και έκανε και κάτι εμέτικες εκπομπές)έχουμε να κάνουμε με πολυτάλαντους ανθρώπους και ψάχνω και έγω ο τρισάθλιος να βρώ τόσα χρόνια που είμαι βάρος της γής τι ταλέντο έχω και δεν το βρίσκω μέχρι που αποφάσισα να ονομάζομαι Παναής ο Ατάλαντος,δώστε και σε μας κανένα ταλέντο να τα οικονομάμε...

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com