20 Μαΐ 2010

Συνάντηση του Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνος με τον Καρδινάλιο Βάλτερ Κάσπερ στο Βατικανό

-Ο Βολοκολάμσκ Ιλαρίων συζήτησε με τον Καρδινάλιο Κάσπερ στο Βατικανό την πορεία της εργασίας της Μεικτής Επιτροπής για το διάλογο Ορθοδόξων και Ρωμαιοκαθολικών

Στις 19 Μαΐου 2010, ο Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίων, ο οποίος ευρίσκεται στη Ρώμη με την ευλογία του Αγιωτάτου Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ. Κυρίλλου, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Ποντιφικού Συμβουλίου για την προώθηση της Χριστιανικής Ενότητας Καρδινάλιο Βάλτερ Κάσπερ.

Κατά τη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε στη βιβλιοθήκη του Συμβουλίου στο Βατικανό, τα δυο μέρη συζήτησαν την πορεία της εργασίας της Μεικτής Επιτροπής για το διάλογο Ορθοδόξων και Ρωμαιοκαθολικών για το κείμενο σχετικά με το ρόλο του Επισκόπου Ρώμης κατά την πρώτη χιλιετηρίδα.

Ο Μητροπολίτης Ιλαρίων τόνισε ότι η υπογραφή του κειμένου δεν πρέπει να επιταχύνεται με κανένα τρόπο ούτε από τη μία, αλλά ούτε και από την άλλη πλευρά: «Ο σκοπός μας είναι να διεξάγουμε ένα σοβαρό επιστημονικό έργο και διασαφηνίσουμε το πώς κατανοείτο το πρωτείο του Επισκόπου Ρώμης κατά τη διάρκεια της πρώτης χιλιετηρίδας. Κάνεις δεν πρέπει να υποχωρεί στον πειρασμό να χρησιμοποιεί τεχνητά για τον βίο της Ανατολικής Εκκλησίας εκείνα τα εκκλησιολογικά πρότυπα, τα οποία ήταν χαρακτηριστικά για τη Δύση», ανέφερε ο Ιεράρχης.

Επίσης ο Πρόεδρος του ΤΕΕΣ επανέλαβε την παλαιά του ευχή για την εκκίνηση διαλόγου μεταξύ των Ορθοδόξων και Ουνιτών στην Δυτική Ουκρανία με συμμετοχή της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και του Πατριαρχείου Μόσχας.

Σύμφωνα με τον Σεβασμιώτατο κ. Ιλαρίωνα, «σήμερα η σύγκρουση πρέπει να αντικατασταθεί από το διάλογο και την αναζήτηση των τρόπων της περαιτέρω συμβίωσης των Ορθοδόξων και των Ρωμαιοκαθολικών στις δυτικές περιοχές της Ουκρανίας». Οι πληγές που άνοιξαν στους Ορθοδόξους πιστούς της Ουκρανίας στο μεταίχμιο των δεκαετιών ΄80-΄90 πρέπει να επουλωθούν, τόνισε ο Πρόεδρος του ΤΕΕΣ.

Επίσης στη συνομιλία ήταν παρόντες και ο Αντιπρόεδρος του του Ποντιφικού Συμβουλίου για την προώθηση της Χριστιανικής Ενότητας Επίσκοπος Μπραϊαν Φάρελλ, ο Γραμματέας του Συμβουλίου ιερέας Μίλαν Ζουστ, ο Αντιπρόεδρος του ΤΕΕΣ Ηγούμενος Φίλιππος Ριαμπίχ και ο τελών χρέη Γραμματές επί των διαχριστιανικών σχέσεων του ΤΕΕΣ ιερέας Δημήτρης Σιζονένκο.

mospat.ru/

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ

-Διαχριστιανική ακρόαση μουσικής στο Βατικανό

-Το μουσικό Σχέδιο «Τρεις Ρώμες» για την προώθηση της ενότητας

-Σε εφαρμογή το μουσικό σχέδιο «Τρείς Ρώμες και από εκεί παντού»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com