28 Μαρ 2010

Σε εφαρμογή το μουσικό σχέδιο «Τρείς Ρώμες και από εκεί παντού»

«Έφτασε σε τελικό στάδιο η προετοιμασία για την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Ορθόδοξης Εκκλησίας, η διεξαγωγή της οποίας αποτελεί ένα παλαιό όραμα και ελπίδα του Πατριάρχη Βαρθολομαίου».

Την Παρασκευή, στις 26 Μαρτίου, στο μουσείο Ναό της Αγίας Ειρήνης!!!! στην Κωνσταντινούπολη πραγματοποιήθηκε η συναυλία της εκκλησιαστικής μουσικής κατά την οποία η Συνοδική χορωδία της Μόσχας υπό τη διεύθυνση του κ. Α. Πουζακώφ και η Ρωσική Εθνική Ορχήστρα διερμήνευσαν το ορατόριο «Τα κατά Ματθαίον Πάθη» του Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνος.

Να αναφερθεί ότι στη συναυλία με συμμετοχή των πάνω από 150 μουσικούς παρέστησαν ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, οι Μητροπολίτες: Βολοκολάμσκ Ιλαρίων, Χαλκηδόνος Αθανάσιος, Μυριοφύτου καί Περιστάσεως Ειρηναίος, κληρικοί της Εκκλησίας Κωνσταντινουπόλεως, ο Πρέσβης της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη Τουρκική Δημοκρατία κ. Β. Ιβανόφσκυ, ο Πρέσβης της Σερβίας κ. Β. Κούργους, ο Πρέσβης της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης κ. Δ. Λερπόγια, οι Γενικοί Πρόξενοι της Ρωσίας, της Σερβίας, της Ουκρανίας, της Γεωργίας και της Βενεζουέλας, εκπρόσωποι του διπλωματικού σώματος, Ρώσοι Απόδημοι και προσκυνητές από διάφορες χώρες, εκπρόσωποι της Ελληνικής κοινότητας της Πόλεως και τουρκικού κοινού. Ο συνολικός αριθμός των ακροατών ανήλθε σε πάνω από 500 άτομα.

Η Εκκλησία της Αγίας Ειρήνης κατά τη διάρκεια πολλών αιώνων υπήρχε ένας από τους σημαντικότερους ναούς της πρωτεύουσας του Βυζαντίου όπου πραγματοποιήθηκε η Β΄ Οικουμενική Σύνοδος. Επίσης στην Εκκλησία αυτή εκφωνούσε τους λόγους του ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος.

Η ιδέα της εκτέλεσης του ορατόριου του Μητροπολίτη Ιαλρίωνος μέσα στο μουσείο Ναό της Αγίας Ειρήνης συζητήθηκε με τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στα πλαίσια της επίσημης ειρηνικής επίσκεψης του Προκαθημένου της Ρωσικής Εκκλησίας στις 4 – 6 Ιουλίου 2009 στην Εκκλησία Κωνσταντινουπόλεως και έτυχε υποστήριξης του Οικουμενικού Πατριάρχη όπως και άλλων Ιεραρχών του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως.

Αμέσως μετά την εκτέλεση του ορατόριου «Τα κατά Ματθαίον Πάθη» του Μητροπολίτη Ιλαρίωνος, στις 26 Μαρτίου 2010 στην Κωνσταντινούπολη, ο δημιουργός του έργου παρέθεσε γεύμα προς τιμή του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και άλλων υψηλών επισκεπτών που ήταν παρόντες κατά τη συναυλία.

Να επισημανθεί ότι μεταξύ των προσκεκλημένων ήταν οι Μητροπολίτες Χαλκηδόνος Αθανάσιος και Μυριοφύτου και Περιστάσεως Ειρηναίος, κληρικοί του κλίματος της Εκκλησίας Κωνσταντινουπόλεως, ο Πρέσβης της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη Τουρκία κ. Β. Ιβανόφσκυ και ο Γενικός Πρόξενος της Ρωσίας στην Πόλη ο κ. Α. Ερχόφ, διπλωματικοί εκπρόσωποι από διάφορες χώρες, Ρώσοι ομογενείς και άλλα πρόσωπα.

Καλωσορίζοντας του παρευρισκόμενους ο Μητροπολίτης Ιλαρίων τόνισε:

«Είναι μεγάλη χαρά τόσο για μένα όσο και για τα μέλη της αντιπροσωπίας μας να παραβρισκόμαστε σε αυτή την ιερή για όλους μας πόλη. Ιδρυμένη από τον Μεγάλο Κωνσταντίνο στο σταυροδρόμι πολιτισμών αυτή και σήμερα συνεχίζει να αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα ιερά προσκυνήματα της Ορθοδοξίας.

Κάθε επίσκεψη στην πόλη αυτή για μας ως εκπροσώπους της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας μας υπενθυμίζει τις πνευματικές ρίζες, διότι εμείς, οι χριστιανοί της Ρωσίας, λάβαμε την πίστη μας από την Κωνσταντινούπολη, και για μας η Εκκλησίας Κωνσταντινουπόλεως πάντα θα μείνει Εκκλησία Μήτηρ.

Για μένα προσωπικά η Κωνσταντινούπολη συνδέεται με ένα άγιο, στη μελέτη του βίου και της διδασκαλίας του οποίου αφιέρωσα πολλά χρόνια. Και το όνομα του ήταν το βαπτιστικό μου όνομα, πριν έλαβα τη μοναχική μου κουρά. Είναι ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος, ένας μεγάλος θεολόγος της Εκκλησίας, ο οποίος από κοινού με τον Μεγάλο Βασίλειο και τον αδελφό του Άγιο Γρηγόριο Νύσσης υποστήριξε την Ορθοδοξία κατά την εποχή της επικράτησης της αρειανικής αιρέσεως. Μέσα σε αυτή την πόλη ο Μέγας Γρηγόριος εκφώνησε τους αθάνατους θεολογικούς του λόγους. Εδώ ανήλθε στον Πατριαρχικό Θρόνο για να αποκρούσει τις αιρέσεις και να υπερασπιστεί την Ορθοδοξία. Σε αυτό το Ιερό Ναό της Αγίας Ειρήνης πραγματοποιήθηκε η Β΄ Οικουμενική Σύνοδος όπου εκφωνήθηκαν οι θεολογικοί λόγοι από τον Άγιο Γρηγόριο.

Με μια ιδιαίτερη συγκίνηση βρισκόμουνα σήμερα σε αυτό το ναό όπου εκτελείτο το δικό μου μουσικό έργο, ενθυμούμενος ότι ο τόπος αυτός συνδέεται με ένα μεγάλο γεγονός της Β΄ Οικουμενικής Συνόδου και ότι μέσα στο χώρο αυτό κήρυττε ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος. Υπό τη σκέπη του Τιμίου Σταυρού, που απεικονίζεται στην αψίδα του Ιερού Βήματος αυτού του μεγαλοπρεπούς κτιρίου, παρακολουθήσαμε τα για τα Πάθη και τον σταυρικό θάνατο του Σωτήρα μας. Δεν ήταν όμως η ακολουθία, αλλά η συναυλία, κατά την οποία εκτελέστηκε μια μουσική εμπνευσμένη από τη θεία λατρεία και αφιερωμένη στον Χριστό.

Οι μουσικοί, οι οποίοι ήρθαν σήμερα από τη Ρωσία, δηλαδή η χορωδία, οι σολίστ και η ορχήστρα προσέφεραν μαζί μου αυτή τη μουσική στην Παναγώτητά Σας και σε αυτή την ωραία πόλη ως ένα δώρο. Και είναι δείγμα του σεβασμού μας, της ευλάβειας μας και της αγάπης μας.

Ευχαριστώ την Παναγιώτητά Σας για την παρουσία Σας στη συναυλία και για την ευνοϊκή στάση απέναντί σε αυτή την πρωτοβουλία μας. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους Πρέσβεις και τους εκπροσώπους του διπλωματικού σώματος οι οποίοι προσήλθαν στη συναυλία, όπως και αυτούς που συμμετείχαν στην προετοιμασία αυτού του γεγονότος και ιδιαίτερα τον διευθυντή κ. Αλέξιο Πουζακώφ, τη Συνοδική χορωδία της Μόσχας και τη Ρωσική Εθνική Ορχήστρα.

Θα ήθελα να ευχηθώ στην Παναγιώτητά Σας τη βοήθεια από τον Θεό καθώς και την προκοπή στην Αγία Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως και μια σύντομη, εντός των προσεχών μηνών, επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής Χάλκης. Είναι εκείνο το γεγονός το οποίο αναμένει ολόκληρη η Ορθοδοξία και όχι μόνο η Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως.

Με αγάπη αναμένουμε την Παναγίωτητά Σας στη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη. Ευχόμαστε σε Σας και σε όλους τους παρόντες πολλά και αγαθά έτη».

Ανταποκρινόμενος στον χαιρετισμό του Μητροπολίτη Ιλαρίωνος ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος εξέφρασε τη βαθιά του ευχαρίστηση σχετικά με το γεγονός ότι χάρη στους κόπους ενός αδελφού αρχιερέως πολλοί Κωνσταντινουπολίτες είχαν την ευκαιρία στις παραμονές του Πάσχα να παραβρεθούν στην συναυλία της εκκλησιαστικής μουσικής στον ιστορικό ναό της Αγίας Ειρήνης. Η εκτέλεση μέσα στο χώρο αυτό του ορατόριου «Τα Κατά Ματθαίον Πάθη» του Μητροπολίτη Ιλαρίωνος αποτέλεσε την εισαγωγή για τη Μεγάλη Εβδομάδα.

«Από καρδιάς συγχαίρω τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνα, στον οποίο ο Θεός έδωσε πολλά χαρίσματα και τάλαντα: είναι ένας εξαιρετικός θεολόγος και άριστος μουσικός, ένας πολύ δυναμικός εκκλησιαστικός παράγοντας και δεξιό χέρι του Αγιωτάτου Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών Κυρίλλου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος και στη συνέχεια συνεχάρη τον Πρόεδρο του ΤΕΕΣ με την ανύψωση του σε Μητροπολίτη.

Επικεντρώνοντας στο θέμα της φιλάδελφης συνεργασίας μεταξύ του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας Κωνσταντινουπόλεως επεσήμανε ότι χάρη στη συνεργασία αυτή όπου ένα σημαντικό ρόλο παίζει ο Μητροπολίτης Ιλαρίων, έφτασε σε τελικό στάδιο η προετοιμασία για την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Ορθόδοξης Εκκλησίας, η διεξαγωγή της οποίας αποτελεί ένα παλαιό όραμα και ελπίδα του Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

Επίσης ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας Κωνσταντινουπόλεως ομολόγησε ότι προγεύεται της χαράς της αδελφικής επίσκεψης του στη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία η οποία πρόκειται να γίνει τον προσεχή Μάιο. Σύμφωνα με τον Πατριάρχη δεν θα είναι μόνο μια ανταπόκριση στην επίσκεψη του Αγιωτάτου Πατριάρχη Κυρίλλου στην Κωνσταντινούπολη, αλλά και μια ωραία ευκαιρία συσφίξεως των σχέσεων μεταξύ των δυο Εκκλησιών.

«Θα μπορέσουμε να ανταλλάξουμε τον αδελφικό εν Χριστώ ασπασμό μέσα στην πασχαλινή ατμόσφαιρα, να ανταλλάξουμε τις σκέψεις και τα κοινά οράματα για το μέλλον της Ορθοδοξίας και για τη μαρτυρία της ενώπιον του σύγχρονου κόσμου, να διατρανώσουμε την ενότητα της Αγίας Ορθόδοξης Εκκλησίας, την οποία απαρτίζουμε όλοι ανεξάρτητα από το ότι ανήκουμε σε διάφορα έθνη και εκκλησιαστικές δικαιοδοσίες», είπε ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Κλείνοντας ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας Κωνσταντινουπόλεως ευχαρίστησε τα μέλη και τους οργανωτές της συναυλίας ευχόμενος σε αυτούς τις περαιτέρω επιτυχίες και τη βοήθεια του Θεού.

Στην ομιλία του κατά την επίσημη δεξίωση ο Πρέσβης της Ρωσίας κ. Ιβανόφσκυ επεσήμανε ότι πραγματοποιήθηκε ένα μεγάλο γεγονός το οποίο φέρνει κοντά όλους τους λαούς ανεξάρτητα από τη θρησκεία στην οποία ανήκουν. Τη μεγαλύτερη σημασία αυτή η πολιτιστική εκδήλωση θα έχει για τους χριστιανούς, διότι θα συνεισφέρει στην περαιτέρω εμπέδωση της αλληλοκατανόησης, της αγάπης και των καλών σχέσεων μεταξύ των αδελφών Εκκλησιών.

Πηγή:mospat.ru/

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ

Το μουσικό Σχέδιο «Τρεις Ρώμες» για την προώθηση της ενότητας

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Σύμφωνα με πληροφορίες που γράφτηκαν πριν λίγο καιρό στο διαδύκτιο, πράγματι η Μεγάλη Σύνοδος που ετοιμάζουν οι Οικουμενιστές ,πρόκειται να γίνει το έτος 2011 στην Νίκαια της Βυθανίας ,στην Τουρκία δηλαδή. Εκεί παράλληλα με τα άλλα θέματα πρόκειται να νομιμοποιηθεί όλη η μέχρι σήμερα πορεία των εξ Ορθοδόξων Οικουμενιστών και θα μπούν οι βάσεις για τα μελλοντικά βήματα τους και όποιος έχει πλέον αντίρρηση θα του απαντούν, ότι έχουν και την σφραγίδα της συμφωνίας της Μεγάλης και Αγίας Συνόδου τους για ότι πράττουν

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com