28 Απρ 2010

Δημήτριος Τσελεγγίδης, Η λειτουργία της ενότητας της Εκκλησίας και οι εσφαλμένες θεολογικές προϋποθέσεις του παπικού πρωτείου

Τσελεγγίδης Εισήγηση στην Ημερίδα για το Πρωτείο

Το πλήρες κείμενο της Εισήγησης του καθηγητή κ. Δημητρίου Τσελεγγίδη στη σημερινή (28/4/2010) ημερίδα της Μητροπόλεως Πειραιώς για το "πρωτείο", τη συνοδικότητα και την ενότητα στην Εκκλησία.
Πηγή: ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΤΟΙΣ ΑΓΙΟΙΣ ΠΑΤΡΑΣΙ - Θρησκευτικά

Ακούστε την εισήγηση:

Get this widget | Track details | eSnips Social DNA

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πολύ σπουδαίος ο Καθηγητής αυτός.

Ξενοφώντας

Αντιοικουμενιστής είπε...

Σε μια σύγχρονη δημοκρατική κοινωνία στον 21ο αιώνα, πολύ δε περισσότερο στην έννοια και στην ουσία του όρου "Εκκλησία", θα έπρεπε, καθώς περνά ο χρόνος, να αμβλύνονται οι οποιεσδήποτε "αιχμές πρωτείων" και όχι να ενισχύονται! Η Εκκλησία στα πρώτα της χρόνια, πολύ μπροστά από την ολοκληρωτική, σύγχρονη εποχή της, είχε πετύχει την απόλυτη ενότητα και ισότητα μεταξύ των μελών της, μέσω της αγαπητικής σχέσης που διασφάλιζε η Χάρη του Αγίου Πνεύματος και η μετοχή των πιστών στην μυστηριακή ζωή Της. Ακόμα και οι όροι "οικουμενικός πατριάρχης", ή πατριάρχης ή πάπας ή δεσπότης έχουν ξεπεραστεί τόσο από την σύγχρονη πραγματικότητα, όσο από το πνεύμα και το νόημα της Εκκλησίας. Όστις πρώτος θέλων είναι έστω πάντων εσχατότερος! Αυτή είναι η εντολή του Χριστού προς τους μαθητές Του και γενικότερα προς όλους τους χριστιανούς! Οποιαδήποτε παρέκκλιση από την Θεία εντολή αποτελεί - όπως πολύ ορθά τονίζει ο Άξιος Καθηγητής μας - απλή επανάληψη της Αδαμιαίας πτώσης...Άξιος κε Καθηγητά και πάλι άξιος! Ο Τριαδικός Θεός να σας φυλάει για έτη πολλά, να στηρίζεται την Αγίας μας Ορθοδοξία και να φωτίζετε τον Φιλόχριστο Λαό της. Και πάλι ΑΞΙΟΣ!

Παναγιώτης Τελεβάντος είπε...

Μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού οι Θεολόγοι του ανάστηματος και του ήθους του κ. Τσελεγγίδη. Ο Θεός ας τον φωτίζει σε κάθε του βήμα.

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com