7 Οκτ 2026

«καὶ αὐτὸς προελεύσεται ἐνώπιον αὐτοῦ ἐν πνεύματι καὶ δυνάμει ᾿Ηλιού»

 

«καὶ αὐτὸς προελεύσεται ἐνώπιον αὐτοῦ ἐν πνεύματι καὶ δυνάμει ᾿Ηλιού»

Χρήστος Σαλταούρας

« εἶπε δὲ πρὸς αὐτὸν ὁ ἄγγελος· μὴ φοβοῦ, Ζαχαρία· διότι εἰσηκούσθη ἡ δέησίς σου, καὶ ἡ γυνή σου ᾿Ελισάβετ γεννήσει υἱόν σοι, καὶ καλέσεις τὸ ὄνομα αὐτοῦ ᾿Ιωάννην·   καὶ ἔσται χαρά σοι καὶ ἀγαλλίασις, καὶ πολλοὶ ἐπὶ τῇ γεννήσει αὐτοῦ χαρήσονται.   ἔσται γὰρ μέγας ἐνώπιον τοῦ Κυρίου, καὶ οἶνον καὶ σίκερα οὐ μὴ πίῃ καὶ Πνεύματος ῾Αγίου πλησθήσεται ἔτι ἐκ κοιλίας μητρὸς αὐτοῦ,καὶ πολλοὺς τῶν υἱῶν ᾿Ισραὴλ ἐπιστρέψει ἐπὶ Κύριον τὸν Θεὸν αὐτῶν·   καὶ αὐτὸς προελεύσεται ἐνώπιον αὐτοῦ ἐν πνεύματι καὶ δυνάμει ᾿Ηλιού.. »Λουκάς 1:13-17.

Στο παρόν χωρίο όπου γίνεται λόγος για τον Ιωάννη τον Βαπτιστή και Πρόδρομο, ο ομιλών  Άγγελος  Γαβριήλ λέγει κάτι καταπληκτικό, κάτι τόσο παράδοξο που δεν θα πήγαινε ποτέ σε μυαλό ανθρώπου να αναφέρει. Λέγει ο Γαβριήλ ότι ο Ιωάννης, ο υιός του  Ιερέως Ζαχαρίου, θα προηγηθεί του Κυρίου του Θεού των υιών Ισραήλ !!! Θα προηγηθεί του Γιαχβέ δηλαδή !

 «καὶ πολλοὺς τῶν υἱῶν ᾿Ισραὴλ ἐπιστρέψει ἐπὶ Κύριον τὸν Θεὸν αὐτῶν·   καὶ αὐτὸς προελεύσεται ἐνώπιον αὐτοῦ ἐν πνεύματι καὶ δυνάμει ᾿Ηλιού.. ».

Συντακτικά και νοηματικά, το «αὐτοῦ» συνδέεται άμεσα με τον «Κύριο τον Θεό» του προηγούμενου στίχου. Η προφητεία δηλώνει ότι ο Ιωάννης ο Βαπτιστής θα βαδίσει μπροστά από τον ίδιο τον Θεό. Κατά ποία όμως έννοια ένας άνθρωπος μπορεί να προηγηθεί του Θεού Γιαχβέ ; Κατά καμία απολύτως έννοια…

Ο Ιωάννης ο Βαπτιστής και Πρόδρομος προηγήθηκε χρονικά ως προς την γέννηση και την έναρξη του δημοσίου έργου από τον Γιαχβέ ως άνθρωπο ! Ο Γιαχβέ, ο Θεός του Ισραήλ, σαρκώθηκε στο πρόσωπο του Ιησού Χριστού και έτσι κατέστη δυνατό στον Ιωάννη να προηγηθεί του Γιαχβέ ! Αν ο Θεός δεν έπαιρνε σάρκα δεν θα μπορούσε κανείς να προηγηθεί κατά καμία έννοια του Θεού.

Το χωρίο αποδεικνύει την Θεότητα του Ιησού Χριστού και την ταύτισή του με τον Γιαχβέ. Για τον λόγο αυτό διαστρέφεται από διαφόρους αιρετικούς αντιτριαδίτες .

Ας δούμε πως το παραποιούν οι ψευδομάρτυρες του Ιεχωβά στην παράφραση της Αγίας Γραφής που έχουν εκδώσει και την ονομάζουν  Μετάφραση Νέου Κόσμου (ΜΝΚ).

Παραθέτουμε ξανά το επίμαχο απόσπασμα στο αρχαίο κείμενο και από κάτω την παράφρασή του από τους Χιλιαστές της Σκοπιάς (οι υπογραμμίσεις δικές μας)  :

Αρχαίο κείμενο : «καὶ πολλοὺς τῶν υἱῶν ᾿Ισραὴλ ἐπιστρέψει ἐπὶ Κύριον τὸν Θεὸν αὐτῶν·   καὶ αὐτὸς προελεύσεται ἐνώπιον αὐτοῦ ἐν πνεύματι καὶ δυνάμει ᾿Ηλιού.. » Λουκάς 1:16-17.

ΜΝΚ : «και θα επαναφέρει πολλούς γιους του Ισραήλ στον Ιεχωβά  τον Θεό τους.     Επίσης, θα προπορευτεί Εκείνου με το πνεύμα και τη δύναμη του Ηλία».

Σε όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με τα λεπτά νοήματα της Ελληνικής γλώσσας, ίσως δεν γίνεται αμέσως φανερή η διαστρέβλωση του νοήματος του χωρίου. Οι διαστροφείς της Γραφής Χιλιαστές όμως με ύπουλο τρόπο κακοποιούν το κείμενο. Αντικαθιστούν την προσωπική Αντωνυμία «αὐτοῦ» με την δεικτική Αντωνυμία «Εκείνου».

Με τη λέξη «αὐτοῦ», το κείμενο δείχνει τον αμέσως πλησιέστερο όρο («Κύριον τὸν Θεόν»). Με την λέξη «Εκείνου» των Ψευδομαρτύρων του Ιεχωβά, δημιουργείται  μια συντακτική απόσταση, δείχνοντας ότι ο Ιωάννης προπορεύεται κάποιου άλλου, πιο απομακρυσμένου στη ροή του λόγου προσώπου. Στόχος της Χιλιαστικής παράφρασης δηλαδή είναι να αποκρυβεί ότι ο Ιωάννης προηγείται του Γιαχβέ Θεού ! Στο ίδιο πλαίσιο μπορεί να ενταχθεί  ακόμη και η απόδοση της λέξης «και» της φράσης  «καὶ αὐτὸς προελεύσεται ἐνώπιον αὐτοῦ» με την λέξη «επίσης» - «Επίσης, θα προπορευτεί Εκείνου ». Καταβάλλεται προσπάθεια συντακτικής – γραμματικής αποσύνδεσης του Ιωάννη από τον «Κύριο τον Θεό» !

Ας δούμε τώρα και μία άλλη παράφραση της Αγίας Γραφής πως διαστρέφει το χωρίο. Αναφερόμαστε φυσικά στην Προτεσταντίζουσα «μετάφραση» της Ελληνικής Βιβλικής Εταιρείας (οι υπογραμμίσεις δικές μας). Παραθέτουμε ξανά το αρχαίο κείμενο προς σύγκριση :

Αρχαίο κείμενο : «καὶ πολλοὺς τῶν υἱῶν ᾿Ισραὴλ ἐπιστρέψει ἐπὶ Κύριον τὸν Θεὸν αὐτῶν·   καὶ αὐτὸς προελεύσεται ἐνώπιον αὐτοῦ ἐν πνεύματι καὶ δυνάμει ᾿Ηλιού.. » Λουκάς 1:16-17.

Κείμενο Βιβλικής Εταιρείας : « και θα κάνει πολλούς Ισραηλίτες να επιστρέψουν στον Κύριο το Θεό τους.  Αυτός θα προπορευτεί στο έργο του Κυρίου με το πνεύμα και τη δύναμη του προφήτη Ηλία» Λουκάς 1:16-17.

Παραλείπεται τελείως ο σύνδεσμος «και», και η φράση «ἐνώπιον αὐτοῦ» αποδίδεται με την φράση «στο έργο του Κυρίου» !!! Αποτέλεσμα ;  Ο Ιωάννης θα προπορευτεί όχι του ίδιου του  «Κυρίου του Θεού» …. Αλλά θα προηγηθεί … «στο έργο του Κυρίου» !!!

Τέτοιου είδους ερμηνευτικές ακροβασίες μπορούμε να συναντήσουμε και σε Ερμηνευτικές αποδώσεις Ορθοδόξων, που δεν έχουν ασφαλώς στόχο να θίξουν το Δόγμα, αλλά στα πλαίσια μίας εκτεταμένης ερμηνείας, (και όχι κατά γράμμα προσεκτικής μετάφρασης), τους διαφεύγει το γεγονός ότι στο παρόν χωρίο προφητεύεται ότι ο Ιωάννης θα προπορευτεί του ίδιου του Γιαχβέ.  Να προσέχουμε λοιπόν τι διαβάζουμε αδελφοί.

ΣΑΛΤΑΟΥΡΑΣ  ΧΡΗΣΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com