7 Ιουλ 2023

Συνάντηση Ζελένσκι - Βαρθολομαίου στη σκιά των διώξεων στη Λαύρα του Κιέβου;

Συνεχίζεται η κατάσχεση των κτηριακών εγκαταστάσεων της Λαύρας των Σπηλαίων του Κιέβου από τους μονάζοντες της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες η πίεση στη Ιερά Μονή έγινε εντονότερη με αφορμή την αναμενόμενη συνάντηση του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντομίρ Ζελένσκι με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο αύριο, Σάββατο 8 Ιουλίου 2023 στο Φανάρι.

Σύμφωνα με πληροφορίες κατά τη διάρκεια της συνάντησης θα συζητηθεί το ζήτημα της "αποδόσεως" στη Λαύρα των Σπηλαίων του Κιέβου του καθεστώτος του Σταυροπηγίου του Οικουμενικό Πατριαρχείου και άλλες ενέργειες για την "ένωση" της Ουκρανικής Ορθοδοξίας.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι μοναχοί της Λαύρας δεν επιθυμούν ούτε να μεταπηδήσουν στην Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας, άλλα ούτε να δεχθούν το καθεστώς του σταυροπηγίου του Οικουμενικού Πατριαρχείου και αυτό είναι που δυσχεραίνει τις συνομιλίες.

Χθες, Πέμπτη 6 Ιουλίου τα κτήρια της Μονής περικυκλώθηκαν από στελέχη της αστυνομίας και των ειδικών υπηρεσιών της Ουκρανίας, οι οποίοι ήταν οπλισμένοι με αυτόματα όπλα.

Οι υπάλληλοι του μουσείου "Η Λαύρα των Σπηλαίων του Κιέβου" διέρρηξαν την πόρτα της κατοικίας του Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Ονουφρίου και κατέλαβαν παράνομα ολόκληρο το κτήριο.

Επίσης, διαρρηγνύοντας τις πόρτες άρπαξαν και σφράγισαν άλλα δυο κτήρια.

Για τους πιστούς η διεύθυνση του μουσείου απέκλεισε την είσοδο στη Λαύρα μέχρι με την πρόφαση ότι κλείνουν "για τεχνικούς λόγους ".

Για τον λόγο αυτό η Θεία Λειτουργία στη Μόνη τελέστηκε χωρίς πιστούς, ενώ η Θεία Μετάληψη παραδιδόταν μέσα από τα κάγκελα: (https://t.me/antiraskol/18118)

Κατά τη διάρκεια της ημέρας η αστυνομία διενήργησε μαζικές συλλήψεις πιστών, ενώ καταγράφηκαν περιστατικά βίας και ξυλοδαρμού.

Δείτε εδώ: https://t.me/robota_e/379
Δείτε εδώ: https://t.me/antiraskol/18119
Δείτε εδώ: https://t.me/ASupersharij/21287?single

Το Νομικό Τμήμα της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας με ανακοίνωσή του, αναφέρθηκε στον παράνομο χαρακτήρα των ενεργειών της διεύθυνσης του μουσείου και της αστυνομίας.

Σύμφωνα με τη ανακοίνωση της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, η συμφωνία μεταξύ Μουσείου και Μονής διακόπηκε κατά παράβαση του νόμου και ισχύει μέχρι σήμερα.

Οι αγωγές επί της συμφωνίας εξετάζονται από το δικαστήριο, αλλά καμία απόφαση επί τούτων δεν έχει ακόμη ληφθεί.

Επίσης, οι ενέργειες των Αρχών και της αστυνομίας για περιορισμό της πρόσβασης των πιστών στην ιερά ακολουθία είναι αντισυνταγματικές, "υπήρχαν περιστατικά ξυλοδαρμού των ανθρώπων, οι οποίοι προσπάθησαν να αποτρέψουν την αρπαγή του ιερού σεβάσματος".


Αξίζει να σημειωθεί ότι στον Καθηγούμενο της Λαύρας Μητροπολίτη Βίσγκοροντ και Τσερνόμπιλ κ. Παύλο, παρατάθηκε η ποινή για άλλους δύο μήνες σε κατ' οίκον περιορισμό.

Κατά τη διάρκεια της δικαστικής συνεδρίας ο Μητροπολίτης Παύλος δήλωσε ότι οι εκπρόσωποι της Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ουκρανίας και του μουσείου τον προέτρεψαν να συνεργασθεί με την ανάκριση: "Μου είπαν ότι εάν δε θα διαμαρτύρομαι κατά του Επιφανίου και υποστηρίξω τη μεταπήδηση των μοναχών της Λαύρας στην Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας, θα κλείσουν όλους τους φακέλους που με αφορούν".

Σήμερα στην Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας εκ των 200 Μοναχών της Λαύρας, μεταπήδησαν μόνο ένας Αρχιμανδρίτης με το όνομα Αβραάμιος Λότις, τον οποίο ο Επιφάνιος διόρισε "Καθηγούμενο" μιας ανύπαρκτης νέας Αδελφότητας της Λαύρας.

Τέλος, η Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας, υποστηρίζει την εκδίωξη και έξωση των μοναχών από τη Λαύρα και απαιτεί την παράδοση των κτηριακών εγκαταστάσεων για τη δική τους χρήση.

Γραφείο ρεπορτάζ: romfea.gr

2 σχόλια:

Νικόλαος Κόλλιας είπε...

Γιατί άραγε του απλώνη το χέρι;

Ανώνυμος είπε...

Αφου δεν ντρεπεται για οσα κανει τι να πει κανεις.
Και εγενετο λεγει φιλος μετα του διαβολου για το καλο της Εκκλησιας.Τι ψυχη θα παραδωσει αυτος ο πατριαρχης φοβουμαι κ να το σκεφθω.Ιχνος Χριστου δεν υπαρχει πλεον μεσα του.Ολη την οικουμενη εχει κανει ανω κατω.επαληθευει το οικουμενικος με την χεοροτερη εννοια.Ιλεως γενου Κυριε.

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com