5 Μαΐ 2023

Μητροπολίτης Τσερκάσι Θεοδόσιος: ''Σύντομα θα μας απαγορεύσουν και να μιλάμε''

Με μήνυμα μέσω διαδικτύου επικοινώνησε με το ποίμνιό του, ο Μητροπολίτης Τσερκάσι και Κάνεφ κ. Θεοδόσιος, ο οποίος βρίσκεται σε κατ΄ οίκον περιορισμό με ηλεκτρονικό βραχιόλι από τις 12 Απριλίου 2023.

Να αναφερθεί ότι στο βιντεοσκοπημένο βίντεο ο Μητροπολίτης Θεοδόσιος, ενημερώνει τους πιστούς ότι παρόλο τον περιορισμό έχει τη δυνατότητα να τελεί καθημερινώς Θεία Λειτουργία και να ποιμάνει την Επαρχία του.

Σε άλλο σημείο ο κ. Θεοδόσιος ανέφερε ότι ο περιορισμός είναι μια ευκαιρία γι΄ αυτόν να προσεύχεται περισσότερο, αλλά και να σκεφτεί πράγματα που οι μέριμνες δεν του άφηναν τόσο καιρό να κάνει.

«Κατά την κράτησή μου έχω περισσότερο χρόνο για προσευχή τόσο για μένα όσο και για την Εκκλησία μας, τον λαό μας και την πορεία μας, που διανύσαμε τις τελευταίες δεκαετίες μετά την έναρξη της αναγεννήσεως της πνευματικής ζωής, κατά την χιλιετηρίδα της Βαπτίσεως των Ρως…» - τόνισε ο Μητροπολίτης Τσερκάσι.

Επίσης ο Ουκρανός Ιεράρχης πρόσθεσε ότι «Παραμένω σιωπηλός την ώρα που η Εκκλησία μας, υφίσταται δοκιμασίες και διώξεις. Επίσης, σκέπτομαι καθημερινά τα δεινά που συμβαίνουν στην Λαύρα των Σπηλαίων, όπως εμπρησμούς, κατεδαφίσεις Ιερών Ναών, αλλά και αρπαγές Ναών από ανθρώπους που δεν έχουν ουδεμία σχέση με αυτούς, αφού εμείς τους χτίσαμε».

«Οφείλουμε όλοι, κλήρος και λαός να υψώσουμε από κοινού το ανάστημά μας, υπέρ της Εκκλησίας του Κυρίου» - πρόσθεσε ο Μητροπολίτης Θεοδόσιος.

Ακόμη υπενθύμισε το Δόγμα που είχε υιοθετήσει η Εκκλησία της Ουκρανίας, λέγοντας ότι «εάν το κράτος εξαπολύει διώξεις κατά της Εκκλησίας, η Εκκλησία επιφυλάσσεται του δικαιώματος όχι μόνον να αντισταθεί, αλλά και να πρωτοστατήσει σε κάθε λογής ειρηνικές διαδηλώσεις από τις απαιτήσεις να τροποποιηθεί η αντιεκκλησιαστική νομοθεσία, μέχρι να εισακουσθεί διεθνώς και να τερματιστούν οι διώξεις κατά της Εκκλησίας».

Ο Μητροπολίτης Θεοδόσιος δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει και την σημασία της διαφυλάξεως της κανονικής ενότητας της Εκκλησίας, ανεξαρτήτως της πολιτικής κατάστασης που επικρατεί αυτή την στιγμή στην χώρα.

«Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία που να αφορά υποστήριξη του πολέμου. Δεν γίνεται κανένας λόγος περί του πολέμου ή πολιτικής. Λόγος γίνεται μόνο περί της ενότητας της Εκκλησίας, η οποία επιβίωσε από πολιτικά καθεστώτα, εμφυλίους, δίκαιους και άδικους άρχοντες, αλλά και Ιεράρχες προδότες που μας οδήγησαν στην Ουνία και προσπάθησαν να διαλύσουν την ενότητα της Εκκλησίας μας» - συμπλήρωσε χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος.

Σε άλλο σημείο ο κ. Θεοδόσιος υπογράμμισε ότι σήμερα η Κυβέρνηση της Ουκρανίας, διακριτικά και προσεκτικά πολεμά τους ανθρώπους εκείνους που σκέπτονται ελεύθερα, ενώ συμπλήρωσε ότι σύντομα θα υιοθετηθεί νομοσχέδιο, που θα ποινικοποιηθεί η διάδοση πληροφοριών.

Σύμφωνα με τον Μητροπολίτη Θεοδόσιο, «ο νόμος αυτός θα θέσει τέρμα σε κάθε ελευθερία του λόγου, και θα έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορούμε να πούμε τίποτα από αυτά που λέμε μέχρι σήμερα».

«Το γεγονός ότι η Εκκλησία δεν θα μπορεί να μαρτυρεί την αλήθεια, η οποία δεν θα ανταποκρίνεται στην προκρούστεια κλίνη εκείνων των ιδεών και αρχών, οι οποίες επιβάλλονται στην κοινωνία μας, αποτελεί μεγάλη τραγωδία. Επομένως, πρέπει να προλάβουμε να πούμε σήμερα εκείνα, τα οποία μετέπειτα δεν θα μπορέσουμε να πούμε» - πρόσθεσε ο Μητροπολίτη Θεοδόσιος.

Κλείνοντας ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε στους πιστούς να αντέξουν αυτή την κατάσταση, η οποία με την βοήθεια του Θεού θα παρέλθει σύντομα.

«Η εποχή, που θεμελιώνεται πάνω σε αδικία, ψέμα, μίσος και κακία θα εξαφανισθεί…Εμείς, ως γνήσια τέκνα της Ορθοδόξου Εκκλησίας, η οποία έχει την αφετηρία εδώ στη γη μας του πρίγκιπα Βλαδιμήρου, θα έχουμε να χαρούμε την ακμή της Εκκλησίας, την ευημερία και την ειρήνη, μια ειρήνη, την οποία εκ των πραγμάτων δεν εκτιμήσαμε, γι’ αυτό και απωλέσαμε» - ανέφερε ο κ. Θεοδόσιος.

Επιμέλεια - μετάφραση: romfea.gr


1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Υπομονη πατερ. Καποτε θα τελειωσει ο Γολγοθας κ θα ερθει η Ανασταση. Οι προσευχες μας σας συνοδευουν. Αλοιμονο στους πραγματικους διωκτες αλλα κ τους ηθικους αυτουργους αυτου του εγκληματος.

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com