10 Απρ 2023

Ορθόδοξοι Βούλγαροι: ''Μην γίνουμε συνένοχοι με την σιωπή μας, για την Εκκλησία στην Ουκρανία''

Την Κυριακή 9 Απριλίου 2023, η δημοφιλής βουλγαρική ειδησεογραφική ιστοσελίδα, "Glasove", δημοσίευσε μια έκκληση υπεράσπισης των διωκόμενων Ορθοδόξων της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας με τίτλο "Γενοκτονία Ορθοδόξων, ουκρανική τρομοκρατία και η σιωπή των μη Ορθοδόξων".

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι στην Ουκρανία, οι Εκκλησίες "αφαιρούνται από την ΟΕΟ και παραδίδονται σε σχισματικούς που βλασφημούν", "η εκκλησιαστική περιουσία κατάσχεται, οι εκκλησίες πυρπολούνται και κατεδαφίζονται από εκσκαφείς παρουσία αστυνομικών φρουρών", "Μοναχοί και ιεροσπουδαστές της Λαύρας του Κιέβο απελαύνονται τελεσίδικα από τη Λαύρα", ενώ "οι αρχές αποκαλούν τα λείψανα των αγίων του Κιέβου μουσειακά εκθέματα που πρέπει να απογραφούν".

Σύμφωνα με τους συντάκτες της έκκλησης, "ο Ουκρανός πρόεδρο Β. Ζελένσκι επιδεικνύει πλήρη ασέβεια προς τον Μητροπολίτη Ονούφριο και τα μέλη της Ιεράς Συνόδου της ΟΕΟ, αναγκάζοντάς τους να στέκονται έξω από την πόρτα του για δύο ώρες χωρίς να τους δέχεται".

Επίσης τονίζουν ότι "ο Μητροπολίτης Παύλος, Ηγούμενος της Λαύρας του Κιέβου, καταδικάστηκε σε δύο μήνες κατ' οίκον περιορισμό και υποχρεώθηκε, ως επικίνδυνος εγκληματίας, να φοράει ηλεκτρονικό βραχιόλι στο πόδι του. Η ενοχή του Μητροπολίτη είναι ότι είναι Ορθόδοξος και αρνείται να παραδώσει οικειοθελώς τη Λαύρα στους διαφωνούντες Μπαντέριδες. Οι αρχές του Κιέβου βεβηλώνουν ανοιχτά τους ιερούς τόπους".

Το δημοσίευμα κλείνει με μια έκκληση προς τους Ορθοδόξους της Βουλγαρίας: "Αδελφοί και αδελφές, αν και εμείς σιωπήσουμε, θα γίνουμε συνένοχοι. Μη σιωπάτε για να μη μαυρίσουν οι σταυροί στις εκκλησίες μας και μαυρίσουν τη θεοφύλακτη Βουλγαρία μας. Καλείστε να ενώσετε τη φωνή σας με την έκκληση για την υπεράσπιση της Ορθοδοξίας στην Ουκρανία - υπογράψτε την αίτηση ΕΔΩ )

Το ψήφισμα των Ορθοδόξων Βουλγάρων για την υποστήριξη της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας αναφέρεται επίσης και στην ιστοσελίδα https://bnr.bg/radiobulgaria/post/101806894/ ) της Βουλγαρικής Εθνικής Ραδιοφωνίας.

Έκκληση στην Εκκλησία της Βουλγαρίας

Την ίδια στιγμή Σε μια ανοιχτή επιστολή προς τον Πατριάρχη Βουλγαρίας Νεόφυτο και τα μέλη της Ιεράς Συνόδου, οι ορθόδοξοι Βούλγαροι σε όλη τη χώρα καλούν την Εκκλησία της Βουλγαρίας να μιλήσει για την υπεράσπιση της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας ενάντια στις διώξεις του κλήρου και των πιστών.

Οι συντάκτεςεπιμένουν ότι η Εκκλησία της Βουλγαρίας με την πνευματική της αυθεντία να απευθυνθεί προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας, Ρούμεν Ράντεφ, ως ορθόδοξο χριστιανό, καθώς και σε όλους τους πολιτικούς, διπλωμάτες, μη κυβερνητικές οργανώσεις και δομές της εθνικής και ευρωπαϊκής κοινότητας για άμεση βοήθεια.

Επιμέλεια - μετάφραση: romfea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com