30 Δεκ 2022

Βίσγκοροντ Παύλος σε Ζελένσκι: «Ζούμε όπως το 1917! Μένει να σκοτώνουν και κληρικούς!»

Έκκληση προς τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι έκανε ο Καθηγούμενος της Λαύρας των Σπηλαίων του Κιέβου, Σεβ. Μητροπολίτης Βίσγκοροντ και Τσερνόμπιλ κ. Παύλος.

Ο κ. Παύλος αρχικά ενημέρωσε τον πρόεδρο Ζελένσκι λέγοντας ότι απαγορεύθηκε η τέλεση Ιερών Ακολουθιών στους δύο μεγαλύτερος Ιερούς Ναούς της Λαύρας των Σπηλαιών.

Σύμφωνα με τον Καθηγούμενο οι Αρχές κατήγγειλαν μονομερώς τη σύμβαση μακροχρόνιας μίσθωσης των δύο Ιερών Ναών, χωρίς να προειδοποιήσουν εντός καθορισμένης προθεσμίας.

Επίσης ο Μητροπολίτης Παύλος ανέφερε στον Ουκρανό Πρόεδρο ότι έχει κατ΄ επανάληψη απευθυνθεί στον Υπουργό Πολιτισμού Α. Τκατσένκο, χωρίς μέχρι σήμερα να λάβει καμία απάντηση.

Ο κ. Παύλος δεν παρέλειψε να υποδείξει κιόλας ότι οι δύο ναοί, αναστηλώθηκαν εκ βάθρων τη δεκαετία του 1990 από την ίδια την αδελφότητα.

Να αναφερθεί ότι σύμφωνα με τον κ. Παύλο τους δύο αυτούς ναούς διεκδικούσε το λεγόμενο «Πατριαρχείο Κιέβου» του Φιλαρέτου Ντενισένκο, ενώ σήμερα τους διεκδικεί η Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας, η οποία δεν έχει καμία σχέση με την αναστήλωσή τους.

«Τώρα εκ νέου δημιουργήθηκε σχίσμα εντός του κράτους μας από τον λεγόμενο Μητροπολίτη Επιφάνιο…Συνέχεια καραδοκούν να αρπάξουν τα ιερά σεβάσματα, με τα οποία δεν έχουν καμία σχέση… Οι άνθρωποι διεκδικούν ναούς, για τους οποίους δεν έπραξαν ποτέ τίποτε. Αδιαφορούν για τα ιερά σεβάσματα, αλλά τους μαγνητίζει το γεγονός ότι είναι η Λαύρα των Σπηλαίων του Κιέβου» - υπογραμμίζει στην έκκλησή του ο Μητροπολίτης Παύλος.

Επίσης ο Μητροπολίτης Βίσγκοροντ κάλεσε τον πρόεδρο της Ουκρανίας να επισκεφθεί την Λαύρα ο ίδιος, και να διαπιστώσει ότι οι ναοί είναι ασφυκτικά γεμάτοι από πιστούς της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας.

«Υπερασπίζεσθε τη δικαιοσύνη, αλλά γύρω Σας υπάρχουν άνθρωποι, οι οποίοι συμπεριφέρονται με τρόπο επαίσχυντο: αρπάζουν τα ιερά σεβάσματα, προχωρούν σε διαπληκτισμούς, τοποθετούν κλειδαριές στους ναούς…Λες και δεν φτάνει η θλίψη και η συμφορά που οι άνθρωποι μας πεινούν, παγώνουν και δεν έχουν ρεύμα. Θέλετε να αφαιρέσετε την πίστη από τους ανθρώπους; Να δώστε κατάλληλες εντολές στην κυβέρνηση και στους ανθρώπους γύρω Σας. Δώστε εντολές στο κόμμα σας να μην υπογράψουν αυτά τα έγγραφα κατά της Εκκλησίας…Πόσους ανθρώπους παρακάλεσα να Σας υπερψηφίσουν! Σήμερα στεναχωριέμαι να ακούσω μομφές για αυτό» - αναφέρει ο Ουκρανός Ιεράρχης.

Ακόμη ο Μητροπολίτης Παύλος αντιπαρέβαλε τη σημερινή κατάσταση της Μονής με τα χρόνια των διωγμών από τους άθεους, ενώ απαίτησε την μη ανάμειξη στις υποθέσεις της Εκκλησίας.

«Θέλω να Σας παρακαλέσω ότι αυτοί οι άνθρωποι, οι οποίοι δεν έχουμε καμία σχέση με την Εκκλησία, να μην μας λένε πότε να εορτάζουμε τα Χριστούγεννα, ποια εκκλησία να πηγαίνουμε. Το έχω ζήσει πλέον. Το 1983 κρύφθηκα σε δάσος, διανυκτερεύοντας πάνω σε δένδρο, διότι μας κυνηγούσε η KGB, και τότε έγραψαν ότι είμαστε αίσχος της σοβιετικής μας χώρας. Τα εγγόνια αυτών των ανθρώπων, που εργάζονται στις υπηρεσίας της ασφάλειας, έρχονται σήμερα και ερευνούν…Σήμερα ζούμε ακριβώς την ίδια εποχή, όπως και το 1917. Μένει μόνον να αρχίζουν να σκοτώνουν ιερείς, επισκόπους και πιστούς. Δυστυχώς, βλέπω ότι προς εκεί βαδίζουν τα πράγματα» - τονίζει ο κ. Παύλος.

Επίσης, κάλεσε «όσους επιθυμούν το κακό» για την Εκκλησία να μελετήσουν το Ευαγγέλιο, υπογραμμίζοντας ότι «νομίζουν ότι θα επικρατήσουν με την δική τους εξουσία…Αλλά υπάρχει και η δίκη του Θεού, στην οποία δεν θα καταφέρουν να επικρατήσουν».

Από την πλευρά του ο Υπουργός Πολιτισμού της Ουκρανίας Α. Τκατσένκο, δήλωσε ότι «δεν είναι υποχρεωμένος να επικοινωνεί με τον καθηγούμενο».

Ακόμη επιβεβαίωσε ότι οι δύο ναοί της Λαύρας δεν θα είναι διαθέσιμοι για ακολουθίες για την Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία, ενώ τόνισε πως αυτή την στιγμή ειδική κρατική επιτροπή ελέγχει την νομιμότητα της χρήσεως του χώρου της Λαύρας, ώστε στη συνέχεια θα αφαιρεθεί η δυνατότητα από την Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία να χρησιμοποιεί τον υπόλοιπο χώρο της μονής.

Για το εν λόγω θέμα μίλησε και ο Μητροπολίτης Μπάντσεν κ. Λογγίνος, ο οποίος είναι γνωστός στην Ουκρανία για τον φλογερό του λόγο.

«Παρακαλέσαμε τον Κύριο να συνετίσει τους καημένους ανθρώπους, οι οποίοι θεωρούν τους εαυτούς τους ισχυρούς και αποφάσισαν να πολεμήσουν με τον Θεό, τον ουρανό και τον λαό Του…Μπορείτε να αρπάξετε τα οικοδομήματα, αλλά όχι και τον Θεό. Όλοι οι άνθρωποι είναι η Εκκλησία του Αγίου Πνεύματος, να είσθε έτοιμοι: ο Θεός θα σας χτυπήσει! Στην Λαύρα αναπαύονται οι Άγιοι πατέρες Αντώνιος και Θεοδόσιος των Σπηλαίων του Κιέβου. Δεν θα μας εγκαταλείψουν, και όταν ξεσηκωθούν, θα αντιμετωπίσετε φοβερά δεινά» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Λογγίνος.

Η Λαύρα των Σπηλαίων του Κιέβου (10ος αι.) είναι ιστορικό λίκνο του ρωσικού μοναχισμού και μια από τις μεγαλύτερες ιερές μονές της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας με περισσότερους από 200 μοναχούς.

Ο συνολικός αριθμός των οικητόρων της μονής, συμπεριλαμβανομένων των δοκίμων μοναχών, εργαζομένων και φοιτητών της Θεολογικής Ακαδημίας και Ιερατικής Σχολής Κιέβου ανέρχεται σε χίλια άτομα.

Στη Λαύρα επίσης στεγάζεται η έδρα του Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Ονουφρίου.

Οι Ουκρανοί δημόσιοι υπάλληλοι δέχθηκαν νωρίτερα ότι ο κοινός αριθμός των μοναχών της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Ουκρανίας στο Κίεβο (περίπου 50 άτομα) δεν επαρκεί για την εκ νέου επάνδρωση της τεράστιας Mονής.

Επιμέλεια - μετάφραση: romfea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com