7 Οκτ 2022

Νέο αφήγημα τρόμου – ίδια συνταγή: Αργά ή γρήγορα, ενεργειακό «lockdown» στο λιανεμπόριο!

Νέο αφήγημα τρόμου – ίδια συνταγή: Αργά ή γρήγορα, ενεργειακό «lockdown» στο λιανεμπόριο!

Ελευθέριος Ανδρώνης

Το λιανεμπόριο θα κατεβάσει ξανά διακόπτες; - Όπως με την πανδημία, έτσι και με την ενεργειακή κρίση, μόνιμη «απάντηση» το κλείσιμο της χώρας και η ευθύνη στον πολίτη.

«Lockdown» – Λιανεμπόριο: Περιορισμοί ελευθερίας, ποινές, lockdown και λίστες Πέτσα ήταν η «χρυσή συνταγή» της κυβέρνησης για να εφαρμόσει τον υγειονομικό ολοκληρωτισμό στα χρόνια της πανδημίας.

Ω του «θαύματος», σήμερα η συνταγή επαναχρησιμοποιείται ατόφια, με φόντο ένα νέο «τέρας», αυτό της ενεργειακής κρίσης. Περιορισμοί ελευθερίας (στην κατανάλωση), ποινές και αντικίνητρα για τους ενεργειακά επιζήμιους, ενεργειακά «lockdown» στα εμπορικά καταστήματα (και πιθανότατα και στα νοικοκυριά σύντομα), και λίστα Σκρέκα στην θέση της λίστας Πέτσα, που θα ενημερώνει τους πολίτες για την ανάγκη εξοικονόμησης ενέργειας.

Μπορεί η κυβέρνηση προς το παρόν να προσποιείται πως νίπτει τας χείρας της για το ενδεχόμενο μείωσης ωραρίου εργασίας στα εμπορικά καταστήματα, άλλα οι μεγαλύτεροι εμπορικοί σύλλογοι της χώρας ήδη χορεύουν στον σκοπό του ενεργειακού «τροπαρίου» που παίζει η Δύση και όπως έπραξαν με την πανδημία, έτσι και τώρα προτίθενται να προσαρμοστούν απόλυτα στο νέο αφήγημα τρόμου.

Προκειμένου να μην φανεί πως η κυβέρνηση επιβάλλει και πάλι υποχρεωτικότητες (γιατί έρχονται και εκλογές), οι εμπορικοί σύλλογοι θα παρουσιάσουν μια υπέρμετρη… ενεργειακή «συνείδηση» και «ευαισθητοποίηση, υιοθετώντας από μόνοι τους αυτά που θέλει να επιβάλλει το Μαξίμου.

Ένα μέτρο που δεν θα προσφέρει τίποτε θετικό

Όση επίδραση είχε στην αντιμετώπιση της πανδημίας η απόφαση να επιτρέπεται στα εμπορικά καταστήματα ένας πελάτης ανά… 16 τετραγωνικά μέτρα, άλλη τόση θα έχει και στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης το να κλείνουν 2 ώρες νωρίτερα τα σούπερ μάρκετ και τα μαγαζιά. Καμία δηλαδή. Πολύ απλά γιατί η έλλειψη ενέργειας είναι σε μεγάλο βαθμό τεχνητά προκαλούμενη και διότι το πρόβλημα δεν είναι τι ενέργεια καταναλώνει το νοικοκυριό και η επιχείρηση, άλλα πως δρουν ανεξέλεγκτα τα συμφέροντα που λυμαίνονται την ενέργεια, την τιμή της και την διαχείριση της.

Ασφαλώς μείωση ωραρίου, συνεπάγεται μεγαλύτερο ενεργειακό κόστος για τους εργαζόμενους, που αντί να βρίσκονται σε έναν κοινό θερμαινόμενο χώρο, θα ξοδεύουν ρεύμα στα σπίτια τους. Επίσης η μείωση ωραρίου σημαίνει και μείωση των αποδοχών ή απολύσεις. Και η μόνη εναλλακτική θα είναι να εγκλωβιστούν οι μισθωτοί σε εκβιαστικές συνθήκες «ευέλικτης εργασίας» με κομμένα ρεπό, κόντρα βάρδιες και – ίσως – κυριακάτικη εργασία.

Και βεβαίως ο περιορισμός των αγορών θα απαιτήσει να δοθεί ένας νέος γύρος κρατικών επιδοτήσεων για τις επιχειρήσεις που θα επηρεαστούν από τα mini – lockdown, άρα και μια νέα αιμορραγία από τα κρατικά ταμεία για να στηριχθεί το καινούργιο αφήγημα τρόμου. Σε κάθε περίπτωση, ένα τέτοιο μέτρο στέλνει τον «λογαριασμό» της ενεργειακής ακρίβειας και της εκμετάλλευσης πίσω στον πολίτη, και μάλιστα πιο φουσκωμένο από πριν.

Επίσης το μέτρο της μείωσης του ωραρίου, εφόσον εφαρμοστεί με οριζόντιο τρόπο θα αδικήσει παράφορα τις μικρομεσαίες – συνοικιακές επιχειρήσεις (ακριβώς όπως έγινε και με τα παράλογα μέτρα της πανδημίας), αφού τα πολυκαταστήματα καταναλώνουν τεράστιες ποσότητες ρεύματος, ενώ τα μικρά εμπορικά καταστήματα έχουν μικρή κατανάλωση. Και βέβαια, οι δύο ώρες μείον στο ωράριο, στοιχίζουν πολύ περισσότερο στην επιβίωση μιας μικρής επιχείρησης, λόγω του περιορισμένου πελατολόγιου της.

Όποια και αν είναι η εξέλιξη αυτού του θέματος, η «μαύρη» αλήθεια είναι πως η Ελλάδα σταδιακά «κατεβάζει ρολά», και μάλιστα οικειοθελώς. Δεν είναι πλέον ακραίο σενάριο το να φανταστούμε μια «κατοχική» καθημερινότητα όπου στις επτά θα κλείνουν τα καταστήματα και οι πολίτες θα βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε σκοτεινές, αφιλόξενες και επικίνδυνες πόλεις. Μια ζοφερή πραγματικότητα με τεχνητά blackout, συσκότιση στα σπίτια, «εναλλακτικούς» τρόπους θέρμανσης ως «πράσινη» πρόταση που φτιασιδώνει την εξαθλίωση των νοικοκυριών.

Τα κυρίαρχα ΜΜΕ θα αναλάβουν την πλύση εγκεφάλων

Και εδώ ερχόμαστε στον ρόλο που καλούνται να παίξουν τα ΜΜΕ, όπως έκαναν για δύο χρόνια με την πανδημία. Ήδη η ΕΡΤ, που λειτουργεί και υπάρχει με χρήματα των Ελλήνων φορολογούμενων ξοδεύει ρεπορτάζ για να εξοικειώσει τον κάθε πολίτη πως τον φετινό χειμώνα πρέπει να ζεσταθεί με ηλεκτρική κουβέρτα και… κουκούτσια από ροδάκινα.

Ουσιαστικά το κρατικό κανάλι ωθεί τους πολίτες να αποδεχθούν στωικά την εξαθλίωση τους και να προσαρμοστούν στην ιδέα πως αυτοί είναι οι μόνοι που θα πληρώσουν κόστος για την ενεργειακή κρίση, και όχι η κυβέρνηση που με τις επιλογές της έφερε τον ενεργειακό όλεθρο στον ελληνικό λαό.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και τα ιδιωτικά κανάλια. Δίνουν όλο και περισσότερες συμβουλές για «καταπληκτική ποιότητα ζωής» με εναλλακτική θέρμανση, ενώ ξεκίνησαν ήδη να κραδαίνουν τον βούρδουλα της ατομικής ευθύνης για τους «σπάταλους».

Οι πολίτες μπορεί συχνά – πυκνά να ξεμένουν από καύσιμα λόγω υπερβολικής ακρίβειας, άλλα τα ΜΜΕ δεν ξεμένουν ποτέ. Έτσι, προκειμένου να εξυπηρετηθεί μια ακόμα καμπάνια τύπου: «κάνε το χρέος σου προς την χώρα και υποτάξου – εξαθλιώσου οικειοθελώς», εγκρίθηκε η λίστα Σκρέκα που θα μοιράσει περίπου 7.500.000 ευρώ στους ημέτερους για να εμπεδώσει ο κόσμος πως το να πατάει τον διακόπτη συσκευής για να την ανάψει, είναι πολύ κακό πράγμα.

Ήδη στην Γαλλία τα κρατικά κανάλια ετοιμάζουν δελτίο καιρού… ηλεκτρισμού, όπου με τρία χρώματα στο κάτω μέρος της οθόνης θα υποδεικνύεται η ενεργειακή καταπόνηση του δικτύου, και το «κόκκινο» επίπεδο θα συνεπάγεται με επιβαλλόμενα blackout στις περιοχές που δεν συμμορφώνονται με την εξοικονόμηση ενέργειας. Διόλου απίθανο να δούμε σύντομα κάτι ανάλογο και στην χώρα μας.

Η ενεργειακή λιτότητα φαίνεται πως είναι η νέα «πανδημία» που θα χτυπήσει αλύπητα τους λαούς της Ευρώπης. Μια δυστοπική πραγματικότητα υλοποιείται μέρα με την μέρα, και έχει να κάνει με το επόμενο στάδιο της χειραγώγησης των λαών, που πλέον περνάει σε μια νέα μορφή απολυταρχισμού.

sportime,5 Οκτωβρίου 2022

1 σχόλιο:

Παναγιώτης Γκουρβέλος είπε...

Συγχαρητήρια, αγαπητέ κ. Ανδρώνη!

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com