8 Ιουλ 2021

Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος: Αμαρτάνουν όσοι δεν εμβολιάζονται – Να γίνουν υποχρεωτικοί οι εμβολιασμοί για όλους

Την πεποίθηση ότι ο εμβολιασμός πρέπει να καταστεί υποχρεωτικός για όλο τον πληθυσμό και τους ιερείς εξέφρασε ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα.

«Η υποχρεωτικότητα πρέπει να έχει μια γενική εφαρμογή σε όλη την κοινωνία. Κανένας δεν μπορεί να εξαιρεθεί, ούτε οι ιερείς, καθώς είμαστε όλοι ευάλωτοι απέναντι στον κίνδυνο του Covid», είπε χαρακτηριστικά.

«Θα πρέπει να ισχύει σε όλο τον πληθυσμό. Κάθε μέλος της κοινωνίας, εάν θέλει να μην διασπείρει το θάνατο και την καταστροφή, πρέπει να εμβολιαστεί», τόνισε, σημειώνοντας ότι δεν καταπατώνται τα ατομικά δικαιώματα με τους εμβολιασμούς. «Το ατομικό δικαίωμα καταξιώνεται όταν εγώ σέβομαι τον άλλον άνθρωπο και όταν δεν γίνομαι αφορμή να πεθάνει ο άλλος ο άνθρωπος. Να εμβολιαστούμε για να σπάσουμε την αλυσίδα του θανάτου. Μπροστά στο δίλημμα ζωή ή θάνατος δεν υπάρχει εάν το Σύνταγμα ή δεν το εφαρμόζουμε».

Ο κ. Χρυσόστομος συμφώνησε εμμέσως και με τη θέση της Ρωσικής εκκλησίας, η οποία χαρακτηρίζει «αμαρτωλούς», όσους αρνούνται να εμβολιαστούν. «Από την στιγμή που ο άνθρωπος γίνεται αιτία να προκαλείται θάνατος στη ζωή του ίδιου και των συνανθρώπων του, αυτό είναι αμαρτία. Κάθε ένας από εμάς, πρέπει να καθορίσει τη σχέση του με τον συνάνθρωπό του», σημείωσε λέγοντας πως οι αρνητές είναι αμαρτωλοί κατά την ηθική έννοια.

Ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας σημείωσε ότι «μέχρι σήμερα η στάση της επίσημης Eκκλησίας απέναντι στον εμβολιασμό και την αναγκαιότητά του, είναι δεδομένη. Σχεδόν η πλειονότητα των Μητροπολιτών στηρίζει αυτή την προσπάθεια», προσθέτοντας ότι ο εμβολιασμός είναι ένα εφόδιο προστασίας για τη ζωή όλων των ανθρώπων.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η Εκκλησία, το μόνο που μπορεί να κάνει, είναι να προσπαθήσει να πείσει τους αρνητές των εμβολίων μέσα από τη διδασκαλία της και την προσωπική επαφή των κληρικών με τους πιστούς, ότι «δεν υπάρχει τίποτα το μεταφυσικό» πίσω από τα εμβόλια, «καμία δεισιδαιμονία ή συνωμοσιολογία». Πρόσθεσε, δε, ότι παντού σε όλους τους χώρους υπάρχουν αρνητές και του εμβολίου και της εφαρμογής των μέτρων.

«Το ανησυχητικό είναι ότι υπάρχουν πολλοί νέοι άνθρωποι π[ου βρίσκονται κάτω από αυτό το πέπλο της συνωμοσίας και της δεισιδαιμονίας και δεν πάνε να εμβολιαστούν. Πολύ επικίνδυνο για το σύνολο της κοινωνίας», δήλωσε ο κ. Χρυσόστομος.

Ερωτηθείς για τη στάση ιερέων στην Κρήτη που αρνούνται να κοινωνήσουν όσους έχουν εμβολιαστεί, ξεκαθάρισε ότι «κανένας δεν έχει δικαίωμα να αποκλείσει κάποιον πιστό από το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας επειδή έχει εμβολιαστεί ή επειδή δεν έχει εμβολιαστεί. Το Μυστήριο η συμμετοχή και η προσέλευση δεν έχει να κάνει με αυτή τη διάσταση της ζωής. Όποιοι το κάνουν είναι υπόλογοι απέναντι στο Θεό, την εκκλησία και στον επίσκοπό τους».

Αναφορικά με το εάν πρέπει να επιτραπεί η προσέλευση μόνο εμβολιασμένων στους ναούς, ο κ. Χρυσόστομος διευκρίνισε ότι «δεν είναι δυνατόν μέσα στην εκκλησία να κάνουμε διαχωρισμούς. Η εκκλησία δέχεται τους πάντες: και τους αμαρτωλούς και τους μη αμαρτωλούς. Δέχεται τους εμβολιασμένους και τους ανεμβολίαστους. Άλλο θέμα η αντιμετώπιση του ζητήματος του εμβολιασμού και άλλο θέμα η συμμετοχή στη θεία Ευχαριστία και στη λατρεία».

ertnews.gr

Δείτε και -Όταν η εκκλησία υπηρετεί την εξουσία, παραβαίνει τον κώδικα ηθικής της Ορθοδοξίας

16 σχόλια:

ΑΒΑΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ είπε...

ΕΡΩΤΗΜΑ:O EMΒΟΛΙΑΣΜΕΝΟΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΗ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΕΝΟ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΣΕΒ. ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ;
ΑΝ ΝΑΙ ΤΟΤΕ ΠΟΙΟ ΤΟ ΤΕΙΧΟΣ ΑΝΟΣΙΑΣ ΤΟΥ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΕΝΟΥ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΟΛΟΙ ΝΑ ΕΜΒΟΙΑΣΤΟΥΝ ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΕΧΟΣ ΑΝΟΣΙΑΣ;;;;;

Ανώνυμος είπε...

Συγχαρτήρια στον σεβασμιώτατο για το θάρρος του και για την θεάρεστη προτροπή στο ποίμνιό του

Ανώνυμος είπε...

Θεέ μου συγχώρα μας για τις αμαρτίες μας. Για να αφήνεις τέτοιους ιεράρχες στο κεφάλι μας τα αμαρτήματά μας είναι πολύ μεγάλα!

Ανώνυμος είπε...

ΜΙΑ ΟΙ ΔΕΣΠΟΤΑΔΕΣ ΛΕΓΟΥΝ ΟΤΙ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΘΕΜΑ. ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΛΕΓΟΥΝ ΟΤΙ ΟΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΕΙ ΑΜΑΡΤΑΝΕΙ ΒΑΡΥΤΑΤΑ!!! ΕΝΤΕΛΩΣ ΓΕΛΟΙΟΙ ΚΑΤΑΝΤΗΣΑΝ ΟΙ ΔΕΣΠΟΤΑΔΕΣ ΣΗΜΕΡΑ!

ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΕΡΜΕΝΙΩΤΗΣ είπε...

Τί σχέση έχουν αυτοί οι άνθρωποι με τον Χριστό και την Εκκλησία Του;

Γκουρβελος Παναγιωτης είπε...

Σεβασμιώτατε, ευλογείτε!
Αν κάποιος πεθάνει εξαιτίας του εμβολιασμού, άθελά του δεν αυτοκτονεί; Εξάλλου, οι εμβολιασμένοι είναι ασφαλείς και άτρωτοι από την επαφή τους με τους ανεμβολίαστους. Έτσι δεν είναι; Συνεπώς προτείνω προαιρετικό και όχι καταναγκαστικό εμβολιασμό, ιδίως των ηλικιωμένων και των ευπαθών κοινωνικών ομάδων. Εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι ας συμφωνήσουμε επιτέλους ότι η οποιαδήποτε ιατρική πράξη προϋποθέτει εκ των ων ουκ άνευ την ελεύθερη συγκατάθεση του ανθρώπου. Αλλοιως μεταβαλλόμαστε σε άβουλα ζώα, που τα μπολιάζουν και τα σφραγίζουν χωρίς τη βούλησή τους. Μήπως κάποιοι οραματίζονται μια τέτοια φρικτή και ζωώδη κοινωνία;

Ανώνυμος είπε...

ΕΙΣ ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ ΜΟΝΟΝ ΟΙ ΙΑΤΡΟΙ ΔΙΝΟΥΝ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΙ ΑΣΧΕΤΟΙ.

Ανώνυμος είπε...

Συλλυπητήρια τόσο στο μητροπολίτη Μεσσηνίας όσο και στον υποστηρικτή του 5:41 μ.μ.

Ανώνυμος είπε...

Η ΥΠΟΘΕΣΙΣ ΑΥΤΗ ΧΡΗΖΕΙ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΣ, ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΝΑ ΔΙΔΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΗΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΟΣ ΤΟΥ.

Ανώνυμος είπε...

Εἶναι δυνατόν ὁ Μητροπολίτης αὐτός, πού πρό μερικῶν ἐτῶν ὑποστήριζε (ἄνευ ἐκπεφρασμένης μετανοίας) ὅτι ἡ Ἐκκλησία εἶναι "διῃρημένη", κατ΄ ἀντιπαράθεσιν πρός τόν Σεβασμιώτατο Κυθήρων κ. Σεραφείμ καί τόν καθηγητή Δημ. Τσελεγγίδη, νά ὀρθοτομήσει τώρα ; Αὐτοῦ τοῦ φρονήματος οἱ Κληρικοί δέν φαίνεται νά πιστεύουν οὔτε στό Σύμβολο τῆς Πίστεως !

Μον. Σεραφείμ

Ανώνυμος είπε...

Ωσεί χόρτος ταχύ αποξηρανθήσονται και ωσεί λάχανα χλόης ταχύ αποπεσούνται.

Ανώνυμος είπε...

Η υπόθεση χρήζει μετάνοια απ' όλους μας. Ο Θεός επιτρέπει να έχουν τέτοια χάλια οι δεσποτάδες μας για τον απλούστατο λόγο ότι δεν μπορεί να βρει χειρότερους.

Κρανίον είπε...

Ω ΤΕΙΧΟΣ ΑΝΟ(Η)ΣΙΑΣ !

Ανώνυμος είπε...

Βρε άγιε δέσποτα....έστω οτι συμφωνούμε..
θα μου απαγορέψεις να αμαρτάνω??
Επίσης προτείνω...υποχρεωτική νηστεία, εγκράτεια, προσευχή και εκκλησιασμό για όλους!! Για όλους!! Άντε μη τα πάρω....
Αχ τι ακουω και βλεπω ο ερμος!
Αδέρφια να μας ελεήσει ο Θεός!
Να κρατήσουμε εδώ γιατί,τι θα γίνει αργοτερα στα πιο δύσκολα?

Ανώνυμος είπε...

Έτσι, σωστά ο τελευταίος φίλος, και δεν το έχει πιάσει άλλος.

Για νηστεία, για προσευχή, για εγκράτεια, για άσκηση, κουβέντα!!! Τσιμουδιά! Μόκο! Και ζητάνε λέει υποχρεωτικούς εμβολιασμούς και είναι αμαρτία αν δεν τρυπηθείς. Εγώ βάζω ένα κολλήριο στα μάτια, μήπως είναι αμαρτία όταν πέφτω για ύπνο κουρασμένος και ξεχνάω τις σταγόνες μου;!

Ανώνυμος είπε...

Θλιβερό κατάντημα κληρικών...

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com