29 Ιαν 2020

Ιεράρχης της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας: Μόνον εκείνος που λησμόνησε το Ευαγγέλιο μπορεί να διηγείται για τα αποκλειστικά του πρωτεία

Μόνον εκείνος από τους ιεράρχες, ο οποίος λησμόνησε το Ευαγγέλιο, μπορεί να διηγείται σε όλο τον κόσμο για τα αποκλειστικά του πρωτεία, σημείωσε ο Μητροπολίτης Λουκάς.


Η συμπεριφορά του πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίου και του «ιερού κλήρου» της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας δεν εντάσσεται στα ευαγγελικά πλαίσια, τόνισε στο κοινό ο μητροπολίτης Ζαπορόζγιε και Μελιτουπόλεως Λουκάς Κοβαλένκο.
«Η αγάπη αποτέλεσε εκείνη την αρχή, επί της οποίας στηρίζονταν οι αμοιβαίες σχέσεις μεταξύ των αποστόλων. Μία φορά μόνον, όταν ζούσε ακόμη ο Χριστός, προσπάθησαν οι απόστολοι να καθιερώσουν την μεταξύ τους ιεραρχία και να ξεκαθαρίσουν ποιος ήταν ο πρώτος. Αντιδρώντας στη διαμάχη εκείνη ο Χριστός είπε ότι οποίος θέλει να είναι πρώτος, ας γίνει τελευταίος, και συνέχισε, πλένοντας τα πόδια των μαθητών Του. Στο Μυστικό Δείπνο ο Σωτήρας τους έδειξε με το παράδειγμά Του πώς θα πρέπει να συμπεριφέρεται ο Πρώτος. Κατόπιν τούτων έπαυσαν μεταξύ των αποστόλων όλες οι διαμάχες για κάθε είδους πρωτείου».
Οι διάδοχοι των αποστόλων θα πρέπει να συμπεριφέρονται ακριβώς κατά τον ίδιο τρόπο, ενώ κάθε άλλο μοντέλο συμπεριφοράς είναι αντιεκκλησιαστικό, διευκρίνισε ο ιεράρχης της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας.
«Μόνον εκείνος από τους ιεράρχες, ο οποίος λησμόνησε για το περί τίνος πρόκειται στο Ευαγγέλιο, μπορεί να διηγείται σε όλο τον κόσμο ότι είναι ο πρώτος και χωρίς αυτόν κανείς δεν δικαιούται να αποφασίζει οτιδήποτε, υπογράμμισε ο Ιεράρχης και συμπλήρωσε, μπορείτε να φαντασθείτε να συμπεριφέρονταν έτσι οι Απόστολοι Πέτρος, Ανδρέας ή Ιωάννης; Θα μπορούσε ο Πέτρος ερχόμενος στον χώρο, όπου ήταν συγκεντρωμένοι οι άλλοι απόστολοι, να τους μαλώσει επειδή είχαν συγκεντρωθεί χωρίς την άδειά του; Ο τρόπος κατά τον οποίο συμπεριφέρεται σήμερα εκείνος ο άνθρωπος, ο αυτοαποκαλούμενος πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως, δεν εντάσσεται πλέον σε οποιαδήποτε ευαγγελικά πλαίσια».
Ενώ τα «θετά τέκνα» του Φαναρίου συμπεριφέρονται ακόμη χειρότερα, πρόσθεσε ο ιεράρχης της κανονικής Εκκλησίας.
«Για φαντασθείτε ότι η κοινότητα, την οποία ίδρυσε ο Απόστολος Πέτρος, να εισβάλλει διά της βίας στην κοινότητα, η οποία μαζί με τον Απόστολο Παύλο τελεί ιερά ακολουθία. Να τους διώχνουν, να ξυλοκοπούν, να πετάνε στο δρόμο και να οικειοποιούνται το κτήριό τους. Αυτός ο τρόπος της συμπεριφοράς χαρακτηρίζει μόνον τους διώκτες των χριστιανών, σημείωσε.
Ο Σεβασμιώτατος κ. Λουκάς επέστησε την προσοχή των ακολούθων του λογαριασμού του ότι οι ενέργειες των ακτιβιστών της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας ουδόλως διαφέρουν από τις ενέργειες των οργανωμένων συμμοριών εγκληματιών. Και όμως δεν αξίζει να απελπιζόμαστε.
«Θα ’ρθει ο καιρός και ο Θεός θα τα τακτοποιήσει όλα. Ενώ προς το παρόν «αὕτη ἐστὶν αὐτῶν ἡ ὥρα καὶ ἡ ἐξουσία τοῦ σκότους» (Λουκ. 22.53), αλλά θα ανατέλλει οπωσδήποτε ο Ήλιος της Δικαιοσύνης!», είπε ἐν κατακλείδι ο οικείος ποιμενάρχης της ιεράς μητροπόλεως Ζαπορόζγιε.
Ενωρίτερα, ο μητροπολίτης Λουκάς τόνισε ότι ακόμη και η «νεκρά» φύση ακολουθεί το νόμο της Αγάπης.
Μετέφρασε ο Βασίλειος Μεταφράστοβ

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΩΡΑΙΑ ΤΑ ΕΙΠΕ Ο ΚΑΝΟΝΙΚΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ.

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com