1 Νοε 2019

Κυθήρων Σεραφείμ: Απαραίτητη η Πανορθόδοξη Σύνοδος για το ουκρανικό πρόβλημα

Για να επιλυθεί η κατάσταση όταν αγνοείται η κανονική UOC και αναγνωρίζεται η σχισματική OCU, είναι απαραίτητη η Πανορθόδοξη Σύνοδος, – Μητροπολίτης Κυθήρων Σεραφείμ.

Ο Ιεράρχης της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας Μητροπολίτης Κυθήρων και Αντικυθήρων Σεραφείμ, ελπίζει στη σύγκληση Πανορθόδοξης Συνόδου, η οποία πρέπει να βρει λύση για το ουκρανικό πρόβλημα και να αποτρέψει την περαιτέρω διάσπαση στην Ορθοδοξία. Αυτό δήλωσε ο Έλληνας ιεράρχης στη συνέντευξη σε το πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti, το οποίο ήρθε σε επαφή με τον Δεσπότη για σχόλιο σχετικά με την ειρηνική επιστολή που απέστειλε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στον επικεφαλής της νέας «Ορθόδοξης Εκκλησίας» Επιφάνιο Ντουμένκο.
«Εδώ και μήνες γράφω για αυτό το θέμα και θεωρώ ότι από την κανονική πλευρά, από την εκκλησιολογική πλευρά, δεν έχουν τηρηθεί οι κανόνες της Εκκλησίας μας», δήλωσε ο Μητροπολίτης Σεραφείμ. – Και αυτό με στενοχωρεί ιδιαίτερα, διότι η κανονική Εκκλησία της Ουκρανίας υπό τον Μητροπολίτη Ονούφριο και η επισκοπή της χώρας αγνοούνται. Έχουμε μια τέτοια εξέλιξη των γεγονότων, παρά το γεγονός ότι όλες οι Ορθόδοξες Εκκλησίες παρέμειναν επιφυλακτικές και δεν υιοθέτησαν καμία απόφαση».
Τόνισε ότι «τώρα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα τετελεσμένο γεγονός και οι προσευχές μας απευθύνονται στη σύγκληση της Πανορθόδοξης Συνόδου, Οικουμενικής Συνόδου για να λυθεί ένα τόσο σοβαρό πρόβλημα».
«Προσεύχομαι να έχουμε ειρήνη και ευλογία του Θεού και του Αγίου Πνεύματος και Αυτά να βασιλεύσουν στην Εκκλησία της Ουκρανίας, να επικρατήσει η κανονική τάξη που ορίζεται από τους νόμους της Εκκλησίας μου <...> Προσευχόμαστε το ζήτημα να συζητηθεί το συντομότερο δυνατό στη Σύναξη των Προκαθημένων και θα ήταν καλύτερα να πραγματοποιηθεί η Πανορθόδοξη Σύνοδος. Επειδή αυτό το γεγονός ανησυχεί ολόκληρο τον Ορθόδοξο κόσμο», πρόσθεσε ο ιεράρχης, εκφράζοντας την ελπίδα οι Προκαθήμενοι των Τοπικών Εκκλησιών να εξετάσουν αυτό το ζήτημα υπεύθυνα, βάση παραδόσεων της Ορθοδόξου Εκκλησίας και των ιερών κανόνων.
Είναι πεπεισμένος ότι στην παρούσα κατάσταση η Πανορθόδοξη Σύνοδος απαιτείται σύμφωνα με τους κανόνες: «Τώρα έχουμε το φαινόμενο όταν η κανονική Εκκλησία αγνοείται, αντικαθίσταται, και υπάρχει δημιούργημα, και χρειάζεται λύση, διότι βλέπουμε ότι αυτό δεν γίνεται αποδεκτό από όλες τις Ορθόδοξες Εκκλησίες. Επομένως, βλέπουμε ότι χρειάζεται η Πανορθόδοξη Σύνοδος».
Ταυτόχρονα, ο μητροπολίτης Σεραφείμ δήλωσε ότι μετά την αποστολή της επίσημης ειρηνικής επιστολής στον Επιφάνειο Ντουμένκο, το όνομά του θα εισαχθεί στα δίπτυχα της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, ωστόσο «το πρόβλημα είναι ότι δεν πρέπει να σπεύσουμε όταν συμβαίνουν πράγματα που πληγώνουν τον λαό του Θεού».
Κατά την άποψή του, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος δεν έπρεπε να λάβει απόφαση για την OCU μόνος του, αν και νωρίτερα, για αναγνώριση του αυτοκέφαλου δεν χρειαζόταν η απόφαση της Ιεραρχίας.
«Αλλά εδώ είναι μια εντελώς διαφορετική περίπτωση, ειδική. Η κανονική Εκκλησία αντικαθίσταται και αναγνωρίζεται η σχισματική, αποκηρυγμένη από το υπουργείο, μη χειροτονημένη ή χειροτονημένη οικειοθελώς. Αυτό είναι τελείως διαφορετικό. Και για το λόγο αυτό ο προκαθήμενος δεν μπορούσε να αποφασίσει μόνος του. Έπρεπε, σύμφωνα με την κανονική διαδικασία, με ανοικτή ή μυστική ψηφοφορία, να αποφασίσει η Ιεραρχία «, συνόψισε ο Μητροπολίτης Σεραφείμ.

8 σχόλια:

Διονύσιος είπε...

Μπράβο στον ιεράρχη Κυθήρων Σεραφείμ.
Εύχομαι ολόψυχα την επιστολή του,να την υπογράψουν καί άλλοι ιεράρχες,για την σύγκλιση Πανορθόδοξης συνόδου για το Ουκρανικό σχίσμα, χωρίς την συμμετοχή του Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

Mark1000 είπε...

Αξιος Μητροπολιτης!!!

Ανώνυμος είπε...

O σεπτός ιεράρχης των Κυθήρων, μεθ ετέρων, ολίγων,σχετικώς, συνεπισκόπων του, διέσωσαν την αρχιερατική αξιοπρέπεια και το επισκοπικό κύρος, κατά την πρόσφατη συνέλευση της Ιεραρχίας, με αφορμή το Ουκρανικό εκκλησιαστικό ζήτημα.
Δυστυχώς, ένιοι, θεωρούμενοι ως παραδοσιακοί ιεράρχες, μας απογοήτευσαν οικτρώς και, γιατί όχι, μας σκανδάλισαν με την όλη στάση τους.
Κάποιος μητροπολίτης, στην προλαβούσα συνεδρίαση της Ιεραρχίας, έκανε λόγο για "λεβέντικη Ιεραρχία", προκαλώντας γενική θυμηδία.
Εμείς κάνουμε και θα συνεχίσουμε να κάνουμε λόγο για τη λεβέντικη στάση του μητροπολίτη Κυθήρων. Και αυτή του η λεβέντικη και ασυμβίβαστη στάση, τον κατέστησε και εξακολουθεί να τον καθιστά στόχο ευτελών και αήθων επιθέσεων από μέρους φιλοπατριαρχικών, τινών, καλάμων.
Άγιε Κυθήρων! Μην κιοτέψετε από τις εναντίον σας επιθέσεις! Ο λαός του Θεού εκτιμά την αφοσίωση και προσκόλλησή σας στην κανονικότητα, την παρρησία σας και την ακατάβλητη ομολογιακή σας διάθεση!
Συνεχίστε με μεγαλύτερο σθένος και αποφασιστικότητα τον ιερόν αυτόν αγώνα σας!
Η περίπτωσή σας απέδειξε περίτρανα ότι υπάρχουν και ιεράρχες, που δεν ρυμουλκούνται από το εν Φαναρίω εκκλησιαστικό παράρτημα του State Department αλλά αγωνίζονται για την κατίσχυση της κανονικότητος, αδιαφορώντας για τις όποιες συνέπειες.
Ας ελπίσουμε ότι θα συγκληθή, ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ, Πανορθόδοξη Σύνοδος, όπως επιβάλλεται άλλωστε, η οποία και θα επιληφθεί του ζητήματος και θα δώσει την προσήκουσα, κανονικώς, λύση.
Και το κυριότερο, η εν λόγω Σύνοδος, ΕΠΙΒΆΛΛΕΤΑΙ να καταδικάση οποιαδήποτε και οποθενδήποτε προερχόμενη και εκπορευόμενη ηγεμονική-εξουσιαστική νοοτροπία που συντελεί στην εγκαθίδρυση "ορθοδόξου" παπάτου στην Ανατολή.
Εφιαλτική πτυχή του όλου θέματος αποτελεί και η υπό των υποδίκων, ενώπιον της αδιαφθόρου, πανορθοδόξου συνειδήσεως, Αμερικής Ελπιδοφόρου και Περγάμου Ιωάννου, επιχείρηση θεμελιώσεως παπικών προδιαγραφών πρωτείου στο Βόσπορο, διά της φρικαλέας διαστρεβλώσεως και αυτού του Τριαδικού Δόγματος!!!
Λ.Ν.

Ανώνυμος είπε...

Eιθε να φωτισει ο Κυριος τις αυτοκεφαλες Εκκλησιες να συγκαλεσουν πανορθοδοξη συνοδο γρηγορα, κυριως για να καθαιρεσουν τον/τους πρωτεργατη/ες της ανομιας. Προσωπικα δεν το βλεπω να γινεται πριν τα γεγονοτα... Νομιζω οτι χρειαζονται πιο δραστικα και αποφασιστικα μετρα και περισσοτερο ομολογιακο θαρρος απο τους ελαχιστους εναπομειναντες ορθοδοξους επισκοπους. Νομιζω οτι η χλιαροτητα πρεπει να τους φοβιζει [Αποκαλυψη].

Ανώνυμος είπε...

"...ο προκαθήμενος δεν μπορούσε να αποφασίσει μόνος του. Έπρεπε, σύμφωνα με την κανονική διαδικασία, με ανοικτή ή μυστική ψηφοφορία, να αποφασίσει η Ιεραρχία".

Οι ιεράρχες της Εκκλησίας της Ελλάδος που ΔΕΧΤΗΚΑΝ να ΑΝΑΘΕΣΟΥΝ την πορεία του Ουκρανικού ζητήματος στον Αρχιεπίσκοπο, δεν έχουν ΕΥΘΥΝΗ;

Δεν πιστεύω ότι θα γίνει κάποια Πανορθόδοξη Σύνοδος, διότι οι πολλοί ιεράρχες (και όχι μόνο στην Ελλάδα) είναι κατώτεροι των περιστάσεων.
Η ανεπίτρεπτη στροφή των πολλών ιεραρχών προς τον Οικουμενισμό, μιλά από μόνη της και με σαφήνεια για όσους μπορούν να καταλαβαίνουν.

Ανώνυμος είπε...

Θα γίνει, θα γίνει Σεβασμιώτατε και ουαί τοις Φαρισαίοις, δεν θα ξέρουν που να κρυφτούν! Φωνή λαού, οργή Θεού!

π. Ἐμμανουήλ Χατζηδάκης είπε...

Σεβασμιώτατε Ἅγιε Κυθύρων κ. Σεραφείμ, ἄξιε Ἱεράρχα τῆς Ἐκκλησίας: ὁ κλῆρος καί, σίγουρα, ὁ λαὸς εἶναι μαζύ Σας.

Ἐπείγει νὰ συνέλθει μία κανονικὴ Σύνοδος τῶν ἐπισκόπων τῆς Ἐκκλησίας, ὄχι Σύναξη Προκαθημένων, καὶ ὅλα τὰ μέλη τῆς τοπικῆς Συνόδου νὰ ἐξετάσουν τὸ θέμα τῆς συγκλήσεως· ὄχι μόνον οἱ Προκαθήμενοι.

Ἡ Σύνοδος τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος μπορεῖ καὶ τώρα νὰ ἀναιρέσει τὴν ἀπόφαση τοῦ Προκαθημένου. Νὰ συνέλθει πάραυτα κανονικὴ Σύνοδος καὶ νὰ λάβει τὶς δέουσες ἀποφάσεις, ἄν θεωρεῖτε ἀκόμα ἡ Σύνοδος ὡς τὸ ἀνώτατο ὄργανο διοικήσεως στὴν Ἐκκλησία.

Τὴν εὐλογία Σας νὰ ἔχωμε.

π. Ἐμμανουήλ

P.G είπε...

Όταν όλο το Σεραφειμικό κατεστημένο καθιστούσε ακοινωνήτους όσους από τους δώδεκα επέμεναν να διεκδικούν τις μητροπόλεις τους, ο Ιερώνυμος ήταν κι αυτός ένας από τους διώκτες. Ας γίνει λοιπόν με τη σειρά του ακοινώνητος από την πλέον πολυάνθρωπη ορθόδοξη Εκκλησία!

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com