13 Απρ 2019

Κερκύρας Νεκτάριος : “παράδειγμα της πνευματικής παρακμής που βιώνουμε ως έθνος είναι η αποποινικοποίηση της καθυβρίσεως των Θείων και της περιυβρίσεως των νεκρών”



Το απόγευμα της Παρασκευής 12 Απριλίου 2019 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος χοροστάτησε στην Ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου στο Ιερό Προσκύνημα του Αγίου και Θαυματουργού Σπυρίδωνος και εν συνεχεία στον Μητροπολιτικό Ναό της Υ.Θ. Σπηλαιωτίσσης.
Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος σχολίασε τους στίχους από τους Χαιρετισμούς : “Χαῖρε, σοφῶν ὑπερβαίνουσα γνῶσιν·
χαῖρε, πιστῶν καταυγάζουσα φρένας”. Η Παναγία μας δεν σπούδασε την θύραθεν σοφία, σπούδασε όμως την σοφία του Θεού, την άνωθεν κατερχωμένη, εκείνη την οποία εάν την κατακτήσει ο οιοσδήποτε, τότε η ζωή του μεταμορφώνεται επί τα βελτίω. Ο άνθρωπος αυτός γεμίζει και γίνεται όλος φως, αγάπη και δικαιοσύνη.

Όπως μας πληροφορεί η Παλαιά Διαθήκη, συνέχισε ο Μητροπολίτης Κερκύρας, αρχή της σοφίας του Θεού είναι ο φόβος του Κυρίου, ο οποίος δεν απαντάται ως τρόμος, αλλά ως σεβασμός προς τον Χριστό. Ατυχώς σήμερα ο σεβασμός του ανθρώπου  προς τον Θεό είναι το μεγάλο ζητούμενο. Τελευταίο τραγικό παράδειγμα της πνευματικής παρακμής που βιώνουμε ως έθνος είναι η αποποινικοποίηση της καθυβρίσεως των Θείων και της περιυβρίσεως των νεκρών, όπου αμφότερα αποτελούσαν “χαλινάρι” στην κοινωνία μας, τουλάχιστον από πλευράς της δικαιοσύνης, ώστε να υπάρχει ο ελάχιστος έστω σεβασμός, μεταξύ των ανθρώπων. Με την κατάργηση αυτή η Ελληνική κοινωνία μτατρέπεται σε ζούγκλα, με την αρωγή των κρατούντων, που επιθυμούν διακαώς να μετατρέψουν την Ορθόδοξη Ελλάδα σε ουδετερόθρησκο κράτος.  Είναι να απορεί κανείς και συνάμα να θλίβεται παρατηρώντας σε πόσο μεγάλο κατήφορο έχει οδηγηθεί η χώρα μας. Απειλείται πλέον η ίδια η ανθρώπινη υπόσταση από τα όργανα του πειρασμού. Μόνο η Εκκλησία μας, όπως έχει αποδείξει στο διάβα των αιώνων αναπαύει και δίνει ελπίδα στον σύγχρονο άνθρωπο.
Επιπροσθέτως ο κ. Νεκτάριος σχολίασε τον στίχο των Χαιρετισμών : “χαῖρε, ὅτι τόν πολύρρυτον ἀναβλύζεις ποταμόν”. Ο προφήτης Ιεζεκιήλ προείδε σε όραμα, στα σκαλιά του Ναού του Σολομώντος, να τρέχει λίγο νερό, όπου στη συνέχεια γινόταν ολόκληρο ποτάμι, από το οποίο αρδεύονταν μια μεγάλη περιοχή από δέντρα. Ο Ναός είναι η Παναγία μας, που γέννησε στα παρθενικά Της σπλάχνα τον Υιό και Λόγο του Θεού. Το νερό που έγινε ποτάμι, αντιπροσωπεύει τον Κύριο ημών Ιησού Χριστό και τα δέντρα που παίρνουν ζωή από το ύδωρ είναι το αναρίθμητο πλήθος των Αγίων της πίστεώς μας. Των ανθρώπων που πραγμάτωσαν στην ζωή τους το θέλημα του Θεού και έγιναν κοινωνοί Θείας φύσεως.
Καταλήγοντας ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε η Παναγία μας να περιφρουρεί την πατρίδα μας σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς και να μάς αξιώσει να βιώσουμε τον Σταυρό και την Ανάσταση του Κυρίου, ζώντας το δικό μάς Πάσχα, τη διάβαση δηλαδή εκ του θανάτου και της αμαρτίας, προς  την ζωή, την αιωνιότητα και την ατελεύτητη κοινωνία μετά του Τριαδικού μας Θεού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com