29 Μαρ 2019

ΟΥΚΡΑΝΙΑ: Καθημερινότητα οι κατασχέσεις ναών

Αποτέλεσμα εικόνας για https://www.agoravox.fr/actualites/religions/article/l-uoc-mp-publie-une-carte-213834
ΟΥΚΡΑΝΙΑ: Καθημερινότητα οι κατασχέσεις ναών
Οι κατασχέσεις των εκκλησιών έγιναν μέρος της καθημερινής ζωής στην Ουκρανία από τότε που το Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης εισέβαλε στην επικράτεια της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας (UOC-MP) δημιουργώντας μια παράλληλη και σχισματική δομή στην οποία έχει παραχωρήσει αυτοκεφαλία. Δεδομένου ότι η πλειονότητα των Ουκρανών θέλει να παραμείνει πιστή στον Χριστό στην Εκκλησία του, οι εθνικιστές-σχισματικοί χρειάστηκαν να καταφύγουν στη δύναμη και την εξαπάτηση για να καταλάβουν τις εκκλησίες.

Ταυτόχρονα, οι σχισματικοί διόγκωσαν σε μεγάλο βαθμό τον αριθμό των εκκλησιών που είτε εντάχθηκαν είτε αναγκάστηκαν να ενταχθούν στη αποκαλούμενη σχισματική ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία (EOU). Ενώ το ουκρανικό κράτος διώκει και οι σχισματικοί μιλούν για 400-500 ενορίες, ένας νέος διαδραστικός χάρτης που εκδόθηκε από το Νομικό Τμήμα της Ουκρανικής Εκκλησιαστικής Εκκλησίας δείχνει ότι,μέχρι στις 26 Μαρτίου, 62 ενορίες δέχθηκαν επίθεση από σχιστικούς κλέφτες, των οποίων η πλειονότητα βρίσκεται στο δυτικό τμήμα της χώρας.
Αποτέλεσμα εικόνας για https://www.agoravox.fr/actualites/religions/article/l-uoc-mp-publie-une-carte-213834
Σύμφωνα με στοιχεία της κανονικής Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, από το 2014 μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2019, στην Ουκρανία, είχαν καταληφθεί  61 ναοί, 59 λεηλατήθηκαν, 13 πυρπολήθηκαν, 25 βανδαλίστηκαν, σε 11 σημειώθηκαν επιθέσεις εναντίον ιερωμένων και σε 30 προκλήσεις.
Σε μια πρόσφατη συνάντηση του Συμβουλίου των Εκκλησιών ολόκληρης της Ουκρανίας, ο Μακαριότατος Ουνούφριος του Κιέβου και πάσης Ουκρανίας εξήγησε ότι είχαν κατασχεθεί 55 ενορίες, αλλά άλλες 137 μεταφέρθηκαν από την παράνομη ψηφοφορία της κοινότητας [με την ψήφο και μη πιστών] ενάντια στη βούληση της κοινότητας των ενοριτών.
Οι πιστοί της κανονικής Εκκλησίας εξακολουθούν να υφίστανται τις διώξεις της κυβέρνησής τους και των Ουκρανών συμπατριωτών τους με ηρεμία, χωρίς να αντιδρούν βίαια.

1 σχόλιο:

Χρήστος Ι.Δρούγκας είπε...

Δεν γνωρίζω πόσα από τα στοιχεία που παραθέτει η Κα Christelle Néant είναι ακριβή. Εκείνο όμως για το οποίο ΨΕΥΔΕΤΑΙ η εν λόγω κυρία είναι, το γνωστό και στούς πρωτοετείς φοιτητές της Θεολογίας, ότι δηλαδή, η ΟΥΚΡΑΝΙΑ ήταν από το έτος 988 μ.Χ , όταν βαπτίσθηκαν Ορθόδοξοι και έγιναν Εκκλησία. έδαφος του Οικουμενικού Πατριαρχείου και ότι το Πατριαρχείο Μόσχας [ το οποίο ιδρύθηκε αργότερα και αφού είχε λάβει το βάπτισμα από τούς Ουκρανούς ] παρεβίασε τήν ἰσχύν τοῦ Συνοδικοῦ Γράμματος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, τοῦ ἔτους 1686, τοῦ ἐκδοθέντος διά τάς τότε περιστάσεις, διά τοῦ ὁποίου ἐδίδετο, κατ᾿ οἰκονομίαν, τό δικαίωμα εἰς τόν Πατριάρχην Μόσχας νά χειροτονῇ τόν ἑκάστοτε Μητροπολίτην Κιέβου, ἐκλεγόμενον ὑπό τῆς Κληρικολαϊκῆς Συνελεύσεως τῆς Ἐπαρχίας αὐτοῦ καί ὀφείλοντα νά μνημονεύῃ «ἐν πρώτοις» τοῦ ὀνόματος τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριάρχου εἰς ἔνδειξιν κανονικῆς ἐξαρτήσεως.
Το Πατριαρχείο Μόσχας , βοηθούσης και της Πολιτικής Κατάστασης του 19ου και 20ου αιώνος, προσάρτησε την Εκκλησία της Ουκρανίας και, ενώ μετά το 1990 ανεγνώρισε ως ανεξάρτητες τίς Εκκλησίες των χωρών που αποτελούσαν την πρώην Ε.Σ.Σ.Δ., ΑΡΝΗΘΗΚΕ να κάνει το ίδιο και για την Εκκλησία της Ουκρανίας.
Κατόπιν τούτου, για να υπάρξει ένας γόνιμος διάλογος , προτείνω να διαβάσουν οι αναγνώστες,κυρίως όμως η Κα Christelle Néant, κάποια σημαντικά κείμενα,τα οποία θα τους βοηθήσουν να εννοήσουν καλύτερα του τί συνέβη στην ΟΥΚΡΑΝΙΑ.
1ο ΤΟΤΕ ΠΟΥ Ο ΝΥΝ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ , ΕΞΑΡΤΩΜΕΝΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΤΡ. ΜΟΣΧΑΣ, ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ κ.ΟΝΟΥΦΡΙΟΣ ΖΗΤΟΥΣΕ ΜΕ ΑΛΛΟΥΣ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥΣ ΤΗΝ
ΑΥΤΟΚΕΦΑΛΙΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΟΥΣ.
Ε Δ Ω : https://fanarion.blogspot.com/2018/09/blog-post_98.html
2ο ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΟΥΚΡΑΝΙΚΟ
Ε Δ Ω : https://fanarion.blogspot.com/2018/10/blog-post_11.html και
3ο Το άρθρο του έγκριτου και λογίου Ιεράρχου, Μητροπολίτου Ναυπάκτου κ,κ,ΙΕΡΟΘΕΟΥ με τίτλο : «Μητέρα της Εκκλησίας της Ουκρανίας είναι το Οικουμενικό Πατριαρχείο»
E Δ Ω : https://fanarion.blogspot.com/2018/09/blog-post_98.html

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com