19 Δεκ 2018

Γιώργος Παπαθανασόπουλος, Ο Αρχιεπίσκοπος μίλησε.....

Ο Αρχιεπίσκοπος μίλησε.....
  Ο Αρχιεπίσκοπος μίλησε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου την Τρίτη, 12 Δεκεμβρίου. Πραγματοποίησε έτσι την υπόσχεσή του. Η  ομιλία του αναμενόταν με πολύ ενδιαφέρον. Υπήρξε η εντύπωση ότι σε αυτήν θα αποδείξει ότι ήταν μια «φούσκα» όσα ελέχθησαν σε βάρος του, για τη συμφωνία του με τον Αλ. Τσίπρα και ότι θα προέβαινε σε αποκαλύψεις, που θα έφερναν σε δύσκολη θέση όσους ανοιχτά διαφώνησαν μαζί του γι’ αυτή τη συμφωνία.

            Τελικά στη ΔΙΣ ο κ. Ιερώνυμος ουδέν προσέθεσε στα όσα έχει ήδη πει. Επανέλαβε, σε συντομία, τα όσα ιστορικά γεγονότα ανέφερε κατά την ενημέρωση που έκαμε  στην Ιεραρχία την 16η Νοεμβρίου 2018. Επανέλαβε επίσης την  χωρίς περιεχόμενο γενικότητα, που είπε κατά την πανηγυρική ανακοίνωση της συμφωνίας του με τον Αλ. Τσίπρα, στου Μαξίμου: «Πρέπει να προχωρήσουμε μέσα σε ένα πνεύμα αυτοτέλειας και συνεργασίας, ώστε να δώσουμε στον πιστό και σ’ αυτόν που μας βοηθάει ότι η Εκκλησία γίνεται περισσότερο διάκονος και υπηρέτης του λαού και του τόπου»....
            Ο Αρχιεπίσκοπος για την εξέλιξη των σχέσεων Κράτους – Εκκλησίας είπε ότι εκείνος «έκαμε το καθήκον του και από εκεί και πέρα θα δείξουν τα πράγματα» και πρόσθεσε ότι σχετικά με τη συμφωνία του με τον Αλ. Τσίπρα υπάρχει έλλειμμα ενημέρωσης και γι’ αυτήν έριξε την ευθύνη στους δημοσιογράφους. (Βλ. σχ. Εφημ «Καθημερινή», 15/12/2018, σελ. 7). Έλλειψη σαφούς και πλήρους ενημέρωσης των δημοσιογράφων  υπάρχει τα δέκα προηγούμενα χρόνια, αλλά γι’ αυτήν την ευθύνη έχει ο  κ. Ιερώνυμος.
Η περίπτωση της μισθοδοσίας των κληρικών είναι ενδεικτική. Η συμφωνία του Αρχιεπισκόπου με τον Αλ. Τσίπρα αναφέρει: «Το Ελληνικό Δημόσιο και η Εκκλησία αναγνωρίζουν ότι οι κληρικοί δεν θα νοούνται στο εξής ως δημόσιοι υπάλληλοι και ως εκ τούτου διαγράφονται από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών. Το Ελληνικό Δημόσιο δεσμεύεται ότι θα καταβάλλει ετησίως στην Εκκλησία με μορφή επιδότησης ποσό αντίστοιχο με το σημερινό κόστος μισθοδοσίας...».
            Η ομόφωνη απόφαση της Ιεραρχίας αναφέρει: « Η Ιεραρχία απεφάσισε να εμμείνει στο υφιστάμενο καθεστώς μισθοδοσίας των κληρικών και λαϊκών υπαλλήλων της Εκκλησίας της Ελλάδος».
            Ο Αρχιεπίσκοπος μετά τη συνάντησή του με τους εκπροσώπους των Κληρικών της Εκκλησίας της Ελλάδος (7/12/2018) δήλωσε: «Είμαστε σύμφωνοι με ό, τι αποφάσισε η Ιεραρχία, δηλαδή να συνεχιστεί ο διάλογος με την Πολιτεία, να συγκροτηθεί μία επιτροπή, όπως προβλέπει η απόφαση, που θα συμμετάσχουν και ιερείς με στόχο την προάσπιση των συμφερόντων τους και ο καρπός αυτός θα ξαναπάει στην Ιεραρχία να συζητηθεί, διότι η Ιεραρχία θα εγκρίνει, θα διορθώσει ή θα απορρίψει». Το περί συγκροτήσεως Επιτροπής είναι ακριβές. Όμως διέφυγε από τον Αρχιεπίσκοπο να αναφέρει ότι η Επιτροπή θα προσέλθει στη συζήτηση με την Πολιτεία έχοντας δεσμευθεί από την Ιεραρχία ότι θα εμμείνει στο υφιστάμενο καθεστώς της μισθοδοσίας των κληρικών.
            Στο κείμενο του προς τα μέλη της ΔΙΣ, κατά τη συνεδρίαση της 11ης Δεκεμβρίου, ο Αρχιεπίσκοπος σημειώνει: « Η Ιεραρχία κατά τη συνεδρίαση της 16 Νοεμβρίου απεφάσισε να συνεχισθεί ο διάλογος και πρωτίστως να διασφαλισθούν τα δικαιώματα των κληρικών και η διασφάλιση συνταγματικώς της μισθοδοσίας». Η απόφαση της Ιεραρχίας ουδέν αναφέρει περί διασφάλισης «συνταγματικώς της μισθοδοσίας» ούτε αορίστως «να διασφαλισθούν τα δικαιώματα των κληρικών». Η απόφαση είναι συγκεκριμένη και σαφής: « Εμμένει στο ισχύον καθεστώς μισθοδοσίας των κληρικών». Προς τί λοιπόν η εκ μέρους του κ. Ιερωνύμου ερμηνεία της απόφασης της Ιεραρχίας και της πλειοδοσίας του στην απόφασή Της, με την προσθήκη της «συνταγματικής κατοχύρωσης;...
            Ο Αρχιεπίσκοπος συμφώνησε με τον κ. Τσίπρα στο θέμα της απολύσεως των κληρικών από το Δημόσιο και υποχρεώθηκε μεν να υποχωρήσει στην Ιεραρχία, αλλά, με τα λεγόμενα του, δείχνει ότι μέσα του δεν έχει αποδεχθεί την απόφαση Της. Έτσι προκαλείται το έλλειμμα ενημέρωσης.-      

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com