26 Απρ 2017

Με βάση τη Σύνοδο της Κρήτης ή με βάση το κείμενο «Προς τον Λαό», θα είναι η Επιστημονική Ημερίδα ;


Αποτέλεσμα εικόνας για Επιστημονική Ημερίδα οργανώνουν τα Τμήματα της Θεολογικής Σχολής Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης

ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ Ή ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΛΑΟ, ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ;
(Επιστημονική Ημερίδα οργανώνουν τα Τμήματα της Θεολογικής Σχολής Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης)
Εξ αφορμής της Επιστημονικής Ημερίδας με θέμα ‘’Η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος και το μήνυμά της στον σύγχρονο κόσμο’’, που οργανώνουν τα Τμήματα της Θεολογικής Σχολής Θεσσαλονίκης (Τμήμα Θεολογίας – Τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας), σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης στις 27 Απριλίου 2017, δημιουργούνται πολλά ερωτήματα. 
Το μεγάλο ερώτημα που τίθεται αναφορικά με την Ημερίδα αυτή, είναι αν θα είναι  βάση το Ανακοινωθέν της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος ή με βάση τη Σύνοδο της Κρήτης.  Εκτός και αν υπάρχουν ακόμα κάποιοι που μπορούν με ειλικρίνεια να ισχυριστούν, ότι το Ανακοινωθέν της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος απεικονίσει επακριβώς αυτά που συμφωνήθηκαν στη Σύνοδο της Κρήτης. 

Αρκεί πιστεύω αυτό που ανέφερε σε κείμενό  του ο καθηγητής κ. Γρηγόριος Λαρεντζάκης, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Graz, που τιτλοφορείται «Για ποια Αγία και Μεγάλη Σύνοδο πληροφορεί το Ανακοινωθέν της Ι. Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος» (amen.gr), όπου εκφράζει την απαρέσκειά του για το Ανακοινωθέν της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.  Ο κ. Γ. Λαρεντζάκης στο εν λόγω κείμενό του, αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής : «Το Ανακοινωθέν κάνει μη ακριβή απόδοση Μηνύματος της Συνόδου.  Σχολιάζει παραποιεί, θα έλεγα μάλλον διαστρεβλώνει, αποφάσεις της Συνόδου ή αναφέρει επιλεκτικά και αποσπασματικά τμήματα μόνο των συμπερασμάτων του Μηνύματος, χωρίς να λαμβάνει όλα τα συγκεκριμένα Κείμενα υπ’ όψη του.  Το Ανακοινωθέν αναφέρει απόψεις των Αρνητών της Συνόδου και τις εμφανίζει ως αποφάσεις της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Κρήτης, ενώ εκείνη δεν τις έκανε αποδεκτές». 
Επίσης τονίζει ο  κ. Γ. Λαρεντζάκης ότι «το Ανακοινωθέν αυτό της Ι. Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος»,  «έχει απολογητικό χαρακτήρα και προδίδει μεγάλη θεολογική και εκκλησιολογική αστάθεια και αβεβαιότητα». Η σκοπιμότητα της ανασκευής, είναι προφανής. 

Θα επαναλάβομε το μεγάλο ερώτημα : ‘’ H Επιστημονική αυτή Ημερίδα, θα είναι  βάση το Ανακοινωθέν της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος ή με βάση τη Σύνοδο της Κρήτης;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com