18 Σεπ 2016

H Εκκλησία είναι Μία και μοναδική. (Απάντηση στο άτοπο ‘’θεώρημα των δύο πνευμόνων’’)

Αποτέλεσμα εικόνας για corortodox.blogspot
Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΗ
(Απάντηση στο άτοπο ‘’θεώρημα των δύο πνευμόνων’’)
H Εκκλησία είναι Μία και μοναδική. «Κατά την ενιαίαν στάσιν των Πατέρων και των Συνόδων η Εκκλησία είναι μόνον μια, αλλά και μοναδική, διότι ο εις και μοναδικός Θεάνθρωπος, η Κεφαλή της, δεν δύναται να έχει πολλά σώματα. Η Εκκλησία είναι μία και μοναδική, διότι είναι το σώμα του μοναδικού Χριστού» αναφέρει με εκκλησιολογική σαφήνεια για την Ορθόδοξη Εκκλησία, τη Μία Αγία Εκκλησία ο Άγιος Ιουστίνος Πόποβιτς. Η αναφορά στο άτοπο ‘’θεώρημα των δύο πνευμόνων’’ μειώνει το Εκκλησιολογικό κύρος της Μίας Αγίας Εκκλησίας.

Οποιαδήποτε αναφορά αναιρεί τη μοναδικότητα της Μίας Αγίας Καθολικής και Αποστολικής Εκκλησίας, δηλαδή της Ορθόδοξης Εκκλησίας, όπως το ‘’θεώρημα των δύο πνευμόνων’’, αποτελεί εκκλησιολογικό ατόπημα. Οτιδήποτε αναιρεί την αυτοσυνειδησία της Ορθόδοξης Εκκλησίας, ότι αυτή δηλαδή είναι η Μία Αγία Καθολική και Αποστολική Εκκλησία, αποτελεί εκκλησιολογική στρέβλωση.
Δεν μπορούμε να αναφερόμαστε στο άτοπο ‘’θεώρημα των δύο πνευμόνων’’, γιατί η Εκκλησία ουδέποτε έχασε την Οικουμενικότητά της, ούτε έπαψε να είναι «από περάτων έως περάτων της γης», όπως ορθά χαρακτηρίζεται στα αρχαία λειτουργικά κείμενα. Η αναφορά λοιπόν σε ‘’δύο πνεύμονες’’, δημιουργεί στρεβλές εκκλησιολογικές εντυπώσεις. Η Μία Αγία Εκκλησία δεν απώλεσε την Οικουμενικότητά της μετά το Σχίσμα του 1054 και την αποκοπή των Παπικών από αυτήν.
Ο Άγιος Ιουστίνος Πόποβιτς στο ομολογιακό κείμενό του «Καθολικότης της Εκκλησίας», αναφέρει ότι «Η ίδια η φύσις της Εκκλησίας είναι καθολική. Ο Σωτήρ Χριστός είναι το περιεχόμενο της παραδόσεως της αποστολικότητος εν τω Σώματι της Εκκλησίας. Η Θεανθρωπίνη αυτή καθολικότης της Εκκλησίας και καθολικοποίησις εν τη Εκκλησία διακρατείται και πραγματοποιείται δια της αεί ζώσης Υποστάσεως του Θεανθρώπου Χριστού, η οποία κατά τον πλέον τέλειον τρόπον ενώνει τον Θεόν και τον άνθρωπον…».
«Αυτό που επιβάλλεται σε κάθε Ορθόδοξο είναι να βάζη την καλή ανησυχία και στους ετερόδοξους, να καταλάβουν δηλαδή ότι βρίσκονται σε πλάνη, για να μην αναπαύουν ψεύτικα τον λογισμό τους, και στερηθούν και σ’ αυτήν την ζωή τις πλούσιες ευλογίες της Ορθοδοξίας και στην άλλη ζωή στερηθούν τις περισσότερες και αιώνιες ευλογίες του Θεού»*, τονίζει ο Άγιος Παΐσιος,.
*Γέροντος Παϊσίου Αγιορείτου’’Επιστολές’’ – Ιερόν Ησυχαστήριον ‘’Ευαγγελιστής Ιωάννης ο Θεολόγος’’, Σουρωτή Θεσσαλονίκης

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Πού καταντήσαμε! Ο ορθόδοξος επίσκοπος να διαστρέφει την Αλήθεια, να προδίδει τους προκατόχους του, τους αγίους, να καταργεί τα όρια της Εκκλησίας, να παρακάμπτει τη μοναδική σωτηριώδη της δύναμη και να χρειάζεται υποδείξεις προς "συμμόρφωση"! Είναι όντως ορθόδοξος επίσκοπος αυτός; Πώς να τον εμπιστευθεί ο χριστιανός, "το πρόβατο",που έχει διαβάσει το Ευαγγέλιο κα τους αγίους, αυτόν "τον ποιμένα", που τον ακούει να κηρύττει παράδοξα πράγματα και "έτερον ευαγγέλιον";
Μία είναι η Εκκλησία, διότι "εἷς Κύριος, μία πίστις, ἓν βάπτισμα" (Εφ.4,5).
Στην Ορθόδοξη πίστη αληθεύουμε εν αγάπη: "ἀληθεύοντες δὲ ἐν ἀγάπῃ" (Εφ. 4,15)και αγαπάμε εν αληθεία: "οὓς ἐγὼ ἀγαπῶ ἐν ἀληθείᾳ, καὶ οὐκ ἐγὼ μόνος, ἀλλὰ καὶ πάντες οἱ ἐγνωκότες τὴν ἀλήθειαν" (Β΄Ιω.1,1). Όλα τα λοιπά εκ του περισσού ή ... εκ του Πονηρού.
Η.Σ.

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com