18 Σεπ 2016

Από το θυσία των αγωνιστών στην αναβίωση του Σχεδίου Ανάν


Κωνσταντίνος Χολέβας- Πολιτικός Επιστήμων
«Αξιολάτρευτά μου παιδιά, πολυαγαπημένη μου γυναίκα, χαίρετε. Αυτήν την στιγμήν που σάς γράφω είναι Τρίτη, 10 η ώρα το βράδυ. Ακριβώς πριν τρία λεπτά μάς ειδοποίησαν ότι χαράματα της Παρασκευής 21.9.1956, θα εκτελεσθούμε…. Λατρευτά μου παιδιά, σάς αφήνω για πάντα, στην τόσο νεαρή μου ηλικία. Στα 22 μου χρόνια πεθαίνω για χάρη μιας μεγάλης ιδέας. Σάς εύχομαι, αγαπημένα μου παιδιά, να γίνετε καλοί Χριστιανοί και καλοί Έλληνες. Ακολουθήστε πάντα τον δρόμο της αρετής»!

Αυτά έγραφε στην οικογένειά του ο Ανδρέας Παναγίδης λίγες ημέρες πριν απαγχονισθεί από τους Βρετανούς αποικιοκράτες. Στις 21 Σεπτεμβρίου συμπληρώνονται 60 ακριβώς χρόνια από τον απαγχονισμό του Παναγίδη, του Μιχαήλ Κουτσόφτα και του Στυλιανού Μαυρομάτη, αγωνιστών της ΕΟΚΑ (Εθνικής Οργανώσεως Κυπρίων Αγωνιστών). Ο Παναγίδης, πατέρας τριών παιδιών παρά το νεαρόν της ηλικίας του, και ο Κουτσόφτας γεννήθηκαν στο Παλαιομέτοχο κοντά στη Λευκωσία. Ο Μαυρομάτης γεννήθηκε στη Λάρνακα Λαπήθου της επαρχίας Κυρηνείας. Σήμερα το Λύκειο Παλαιομετόχου έχει το όνομα των ηρώων Κουτσόφτα και Παναγίδη. Οι εθνομάρτυρες γαλουχήθηκαν στα Κατηχητικά με ελληνορθόδοξη παιδεία. Έδωσαν τη ζωή τους για την Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα.
Έχουμε χρέος προς όλους τους μαχητές της Κυπριακής Ελευθερίας, αυτούς που έπεσαν το 1955-59 και αυτούς που έδωσαν τον άνισο αγώνα τον Ιούλιο-Αύγουστο του 1974, να μην επιτρέψουμε την επανεμφάνιση και εφαρμογή ενός νέου σχεδίου Ανάν. Σήμερα ασκούνται πιέσεις πανταχόθεν στον Ελληνισμό της Κύπρου και ο Γενικός Γραμματεύς του ΟΗΕ βλέπει τη λύση να έρχεται συντόμως. Όμως τα νέφη είναι μαζεμένα στον ορίζοντα:
Ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης επισκεπτόμενος τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο (9.9.2016) υπογράμμισε ότι δεν πρέπει η κρατική υπόσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας να μετατραπεί σε προτεκτοράτο οποιασδήποτε δυνάμεως, υπονοώντας την Τουρκία.
Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου σε ανακοινωθέν της 12.9.2016 επισημαίνει: «Αν καταργηθεί η Κυπριακή Δημοκρατία και αντικατασταθεί με ένα νέο κράτος, βασισμένο σε δύο ίσες πολιτείες, είναι σίγουρο ότι πολύ σύντομα η Τουρκία θα οδηγήσει σε αδιέξοδο τα πράγματα και… θα είμαστε όμηροι στα χέρια της, πράγμα που θα σημάνει την αρχή του τέλους του Ελληνισμού στην Κύπρο».
Η παράνομη κυβέρνηση του Μουσταφά Ακιντζί ανακοίνωσε ότι μετά τις 30 Οκτωβρίου δεν θα επανέλθουν τα Κατεχόμενα στη χειμερινή ώρα, ακολουθώντας τη σχετική απόφαση του Ερντογάν. Ουσιαστική προσάρτηση στην Τουρκία.
Οι Τουρκοκύπριοι έστειλαν επιστολή στον Γ.Γ. του ΟΗΕ τονίζοντας ότι στο νησί υπάρχουν «δύο ανεξάρτητα αυτοδιοικούμενα κράτη».
Απαιτείται σύνεση και προσοχή για να επιβιώσει ο  Κυπριακός Ελληνισμός. Η Τουρκία του Ερντογάν επιδιώκει να ελέγξει όλο το νησί πολιτικά ή/και στρατιωτικά.
Άρθρο στην ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, 18 Σεπτεμβρίου 2016

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Για το αίμα και τη θυσία αυτών των ΗΡΩΩΝ , ο Θεός δεν θα αφήσει την αγιοτόκο νήσο της Κύπρου απροστάτευτη! Τα κατοχικά τουρκικά στρατεύματα θα φύγουν χωρίς πόλεμο!

Ανώνυμος είπε...

Πολύ συγκινητικη η αυτοθυσία των Κυπρίων αγωνιστών Ο Θεός άς αναπάυει τις ψυχές τους σε τόπο ένθα απέδρα πάσα λύπη και στεναγμος! Ας έχουμε πάντα κατά νου οτι οι ήρωες θα μας δικάσουν !

Ανώνυμος είπε...

Αν δεν μετανοήσουμε, μην περιμένεις τίποτα πρώτε ανώνυμε.

Φώτης

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com