1 Ιουν 2016

Ο Μοναχός Σάββας Λαυριώτης απαντά στη Μητρόπολη Κυδωνίας και Αποκορώνου

Σε Εγκύκλιο της Ιεράς Μητροπόλεως Κυδωνίας και Αποκορώνου, της κατά κόσμον πατρίδος μου, αφού εγκωμιάστηκε η λεγομένη Μεγάλη και Αγία Σύνοδος ως «…..μεγάλη ευλογία και τιμήν διά την Εκκλησίαν μας και όλους ημάς, η πραγματοποίησις εις τον τόπον μας μετά από 1300 έτη περίπου του μοναδικού τούτου ιστορικού γεγονότος...... », 

αναφέρθηκαν και στην ελαχιστότητά μου ως εξής: «Ο π. Σάββας Λαυριώτης εκ της Ι.Μ. Μεγίστης Λαύρας Αγίου Όρους, είναι ανεπιθύμητος εις την Μητρόπολίν μας και παρακαλείσθε να μην έχετε κοινωνίαν μαζί του. Άγεται και φέρεται εις την Επαρχίαν μας, υβρίζει τον Πατριάρχην, παρουσιάζεται εις τοπικόν τηλεοπτικόν μέσον άνευ αδείας, καθώς και εις εκδηλώσεις που αντίκεινται προς την Αγίαν και Ιεράν Μεγάλην Σύνοδον».
Επίσης, σε γράμμα που έστειλαν στο Πατριαρχείον, στην Ιερά Κοινότητα Αγίου Όρους, και εις την Μονήν μου, με κατηγορούν πως διχάζω, τρομοκρατώ και παραπληροφορώ τον πιστό κρητικό λαό, και πως κυκλοφορώ ( άκουσον - άκουσον ) με συνοδεία μπράβων, και με Χρυσαυγίτες στα Χανιά, και σε εκδηλώσεις εναντίον της λεγομένης Αγίας και Μεγάλης Συνόδου!!!
Πραγματικά ξεπέρασαν τον εαυτόν τους και κάθε επιστημονική φαντασία. Δεν θα ασχολούμην καν με τέτοιες κακοήθειες και συκοφαντικές δυσφημήσεις, διότι όλοι όσοι γνωρίζουν στην Κρήτη τον π. Σάββα, καταλαβαίνουν πως αυτό γίνεται επειδή, ως Αγιορείτες, όντως πληροφορούμε ορθόδοξα και έγκυρα τον κόσμο. Άλλωστε, η εκδήλωση που έκαναν με καλεσμένο τον π. Βασίλειο Γοντικάκη και άλλους, ήταν ως αντίβαρο της παρουσίας μας και της έγκυρης πληροφορήσεως που παρέχουμε στον Κρητικό Λαό. Όπως επίσης γνωρίζω,πως ο αγαπητός και παραδοσιακός Επίσκοπος Χανίων κ.κ. Δαμασκηνός, που πολύ τον εκτιμώ και τον αγαπώ, έχει πέσει θύμα παραπληροφόρησης, ιδιαιτέρως από τον Πρωτοσύγγελό του και διαφόρους καλοθελητάδες, για το τι έχει συμβεί. Για αυτόν το λόγο εξηγούμαι:
1ον Όντως, το τοπικό τηλεοπτικό κανάλι Νέα Τηλεόραση, μου απηύθυνε πρόσκληση, να παρουσιαστώ ζωντανά, για να μιλήσουμε για την κάρτα του πολίτη, το θέμα της Συνόδου, καθώς και άλλα. Ο καθένας μπορεί να δεί τι ειπώθηκε στην εκπομπή και να βγάλει τα συμπεράσματά του, αφού είναι αναρτημένο στο διαδίκτυο. Σε καμία περίπτωση δεν εξύβρισα πρόσωπα, και ιδιαίτερα τον Πατριάρχη, και δεν κακολόγησα κανέναν, αλλά ειπώθηκε η αλήθεια. Ο Πρωτοσύγγελος που επικοινώνησε τηλεφωνικά μαζί μου πριν από την εκπομπή, μου είπε πως δεν έχω ευλογία να παρουσιαστώ στο κανάλι. Του απάντησα πως δεν είναι στην δικαιοδοσία της Εκκλησίας και δεν μπορεί να μου το απαγορεύσει, όπως έχουν κάνει για τους εκκλησιαστικούς χώρους, που φυσικά το τηρώ. Εξάλλου, τους κάθε λογής αιρετικούς τους αφήνουν ελεύθερους να ομιλούν στην τηλεόραση, στο ραδιόφωνο, σε συγκεντρώσεις, κ.λ.π. Σε αυτούς γιατί δεν κάνουν συστάσεις να μην ομιλούν στο ποίμνιό τους, που τους το έχει εμπιστευθεί το Άγιον Πνεύμα; Αυτό ισχύει μόνο για έναν Αγιορείτη που λέει την αλήθεια; Όσον αφορά στην παραπληροφόρηση και στην κινδυνολογία, αυτά είναι συκοφαντίες και εύκολα κάποιος το αντιλαμβάνεται όταν δεί την εκπομπή.
2ον Με συκοφαντούν πως δεν έχω ευλογία από το Μοναστήρι μου να μιλώ και το κάνω από μόνος μου. Στο Μοναστήρι μου, ήδη έχω δηλώσει πως δεν κάνουμε υπακοή όταν πρόκειται για θέματα ανηθικότητας, ή για δογματικά θέματα. Εξάλλου, έχω την ευλογία του πνευματικού μου πατρός και 300 ερημιτών που με ενθαρρύνουν να μιλήσω, διότι αυτοί δεν έχουν το βήμα του λόγου που έχουμε εμείς.
3ον Με συκοφαντούν, ανυπόστατα, πως πηγαίνω σε εκδηλώσεις που αντίκεινται στην Μεγάλη και Αγία Σύνοδο. Στην μόνη εκδήλωση που παρευρέθηκα ως ακροατής και όχι ως ομιλητής, ήταν της Συνάξεως των Ορθοδόξων Κρητών και της Εστίας Πατερικών Μελετών Άγιος Μάρκος ο Ευγενικός, Μεθώνης, με ομιλητή τον κ. Κυριάκο Κυριαζόπουλο, Καθηγητή Εκκλησιαστικού Κανονικού Δικαίου του Α.Π.Θ., δικηγόρο παρ’ Αρείω Πάγω και θεολόγο, που αυτή έγινε για ενημέρωση και όχι για πολεμική της Συνόδου.
4ον Με συκοφαντούν πως σχετίζομαι με την Χρυσή Αυγή, και κυκλοφορώ στα Χανιά με συνοδεία μπράβων. Πράγμα τελείως ανυπόστατο, κακόβουλο και γελοίο. Μπέρδεψαν τον κ. Γεώργιο Βλαμάκη, αρχιτέκτονα, συντονιστή της εκδηλώσεως στο ξενοδοχείον ΑΚΑΛΗ στα Χανιά με ομιλητή τον κ. Κυριάκο Κυριαζόπουλο, ο οποίος με είχε καλέσει στην εκδήλωση που οργάνωσαν, με τον κ. Στέλλιο Βλαμάκη, αρχηγό της Χρυσής Αυγής στα Χανιά. Και μόνον από αυτό καταδεικνύεται πως θέλουν με κάθε τρόπο να με διαβάλλουν, διότι θέλουν να μας φιμώσουν το στόμα για να μην υπάρχουν αντιδράσεις και έγκυρη πληροφόρηση του πιστού Κρητικού Λαού.
5ον Με ποια δικαιολογία επιβάλλουν στους Ιερείς τους να μην έχουν επικοινωνία μαζί μου; Μήπως είμαι αιρετικός; Θέλουν να εφαρμόσουν τους κανόνες Κανονικού Δικαίου στο πρόσωπό μου και την σωρεία παραβάσεων των Ιερών Κανόνων του Οικουμενικού Πατριάρχου δεν τις βλέπουν; Ως προιστάμενό τους δεν θα τον ελέγξουν κάποτε, ότι δεν ορθοτομεί τον λόγο της αληθείας; Αλλά το πρώτο είναι αρεστό στον Πατριάρχη, ενώ το δεύτερο θα τον εξόργιζε και έτσι θα είχαν πρόβλημα και με τις θεσούλες τους και με την καριέρα τους. Γιατί όλα αυτά που προαναφέραμε μας οδηγούν αβίαστα στο παραπάνω συμπέρασμα. Και μην προφασίζονται πως επειδή είναι Πατριάρχης δεν μπορούν να τον ελέγξουν, διότι οι περισσότεροι και μεγαλύτεροι αιρετικοί ανά τους αιώνας ήταν Πατριάρχες.
Λυπάμαι πολύ Άγιε Χανίων και λοιποί, αλλά κανένας εκφοβισμός, κανένας περιορισμός και ο,τιδήποτε άλλο κάνετε εσείς ή ο οποιοσδήποτε, δεν πρόκειται, με την χάρη του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, να μας σταματήσει να διατρανώνουμε την διαχρονική αλήθεια του Ευαγγελίου, των Αγίων Πατέρων και της καθημαγμένης, από τα αίματα των Μαρτύρων μας, Ορθόδοξης Πίστης. Πρώτον, διότι όλα όσα λέτε για μένα είναι ανυπόστατα, ψευδή και συκοφαντικά και δεύτερον, διότι έχουμε εντολή από τον ίδιο τον Δομήτορα της Εκκλησίας, να ομολογούμε την αλήθεια έμπροσθεν των ανθρώπων. Αλλά και κάτι άλλο:
Συγχωρέστε με που θα ομιλήσω ως άφρων, κατά τον Απόστολο Παύλο, αλλά το επιβάλλει η περίσταση. Το 1996 υπηρετούσα την πατρίδα μου στο επίλεκτον σώμα των καταδρομέων αλεξιπτωτιστών, στην Πρώτη Μοίρα Αλεξιπτωτιστών του Μάλεμε, στα Χανιά της Κρήτης. Όταν λοιπόν, συνέβη το περιστατικό με τα Ίμια, τότε μαζί με τα άλλα παιδιά που υπηρετούσα, αφού συναχθήκαμε και αντιληφθήκαμε το σοβαρόν της υποθέσεως, συγκινημένοι υποσχεθήκαμε ο ένας στον άλλον ότι θα πολεμήσουμε για τον Χριστό, την Πατρίδα μας και τους συγγενείς μας μέχρι θανάτου. Και τώρα έρχονται και μου λένε, πως είμαι ανεπιθύμητος στο μέρος που θα έδινα την ζωή μου γι’ αυτούς τους ανθρώπους που τώρα με διώκουν, επειδή λέω την αλήθεια που αυτοί φοβούνται να πούν. Σε καμμία περίπτωση. Εγώ ήδη σας έχω συγχωρέσει, έστω και αν εσείς συνεχίσετε την πολεμική σας. Αλλά θα ήταν φρόνιμο από μέρους σας να το σταματήσετε εδώ, ακόμα και αν δεν ζητήσετε συγνώμη. 
Εύχομαι ο Πανάγαθος Θεός να δίνει φώτιση, ομολογία και καλήν απολογίαν επί του φοβερού βήματος του Χριστού σε όλους μας και κυρίως στους Επισκόπους που δεν ομιλούν.
Μετά τιμής, αληθείας και αγάπης
Γέρων Σάββας
Κοινοποίηση: Οικουμενικόν Πατριαρχείον, Ιερά Μητρόπολη Κυδωνίας και Αποκορώνου, Ιερά Κοινότητητα Αγίου Όρους, Ι.Μ. Μεγίστης Λαύρας, Ορθόδοξος Τύπος.

19 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Σε τέτοιες περιπτώσεις χρειάζεται πολύ υπομονή.Δε είδαμε τίποτα ακόμη!Νομίζει κανείς ότι θα κάνει πίσω εύκολα το πονηρό πνεύμα επειδή κάποιος ή κάποιοι αντιτίθενται στον οικουμενισμό;Εδώ τον απόστολο Παύλο τον έδειραν,τον συκοφάντησαν,τόσους και τόσους αγίους και ομολογητές τους φραγγέλωσαν,τους κατηγόρησαν,τους έσφαξαν σαν αρνιά.Εδώ τον ίδιο το Χριστό τον είπαν οι τηρητές του Νόμου Φαρισαίοι ως δαιμονισμένο,ένα μοναχό του αγίου όρους ομολογητή δε θα κατακρεουργήσουν;

Ανώνυμος είπε...

Συνέχισε Πατέρα Σάββα.
Η Ομολογία δεν είναι αμαρτία.
Μακάρι και άλλοι μοναχοί και ιερείς να τολμήσουν να μιλήσουν και να πουν την Αλήθεια.Ο Χριστός να σας δυναμώνει.
Χριστός Ανέστη

Ανώνυμος είπε...

Η ΟΜΟΛΟΓΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΜΑΡΤΙΑ ΑΛΛΑ Η ΑΣΥΔΟΣΙΑ
Ο Π ΣΑΒΒΑΣ ΔΕΝ ΕΛΑΒΕ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ
ΤΟΝ ΗΓΟΥΜΕΝΟΝ ΤΟΥ Π ΠΡΟΔΡΟΜΟ ΤΟΝ ΕΧΕΙ ΣΤΑΥΡΩΣΕΙ
ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΩ ΤΗΝ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ ΑΥΤΗ
μοναχος φιλοθεος σιμωνοπετριτης

Ανώνυμος είπε...

Eσύ πάτερ πήρες ευλογία από τον γέροντά σου για να γράψεις το σχόλιο και μάλιστα επώνυμο; Νομίζεις ότι αυτή η νοοτροπία σου είναι καλύτερη; Εκείνος την ανυπακοή την έκανε σύμφωνα με την συνείδησή του για την πίστη του, όπως αναγκάστηκε να εξηγήσει και ο ίδιος, εσύ γιατί την έκανες; Αν σε ενδιαφέρει η ομολογία, τι δουλειά έχεις να σέρφάρεις στο ίντερνετ, γύρνα στην προσευχή και στο διακόνημά σου, και άσε τους άλλους να την κάνουν.

Ανώνυμος είπε...

Ασυδοσία είναι να γνωρίζεις την αλήθεια και να σιωπάς.
Και εσύ μοναχέ Φιλόθεε Σιμωνοπετρίτη φαντάζομαι πήρες ευλογία για να κατηγορήσεις ένα μοναχό για ασυδοσία με αυτό το σχόλιο.
Από ποιόν πήρες ευλογία?
Αν κακώς έπραξε ο μοναχός Σάββας ο οποίος μίλησε θα φανεί στην πορεία.
Αν κακώς έπραξες εσύ Πάτερ μου για το σχόλιο σου και αυτό θα φανεί.
Το ίδιο ισχύει και για μένα.
Ι.Κ

Ανώνυμος είπε...

XAIRV POY ΑΝΑΡΤΑΤΑΙ ΤΙΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο Π. ΣΑΒΒΑΣ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΟΤΙ Η ΙΕΡΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΕΧΕΙ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΕΙ ΕΠΙ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ
ΠΑΡΗΚΟΛΟΥΘΗΣΑ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΟΥ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΠΗΡΕ ΑΔΕΙΑ
ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΜΕ ΤΟΝ ΕΠΙΤΗΜΗΣΑΝΤΑ ΑΥΤΟΝ ΜΟΝΑΧΟΝ
Η ΠΑΡΑΚΟΗ ΓΕΝΝΑ ΘΑΝΑΤΟΝ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ ΛΑΡΙΣΑ

ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΕΡΜΕΝΙΩΤΗΣ είπε...

ΚΥΡΙΕ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ, ΔΕΝ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΑΤΕ: ΣΕ ΠΟΙΟΝ ΝΑ ΚΑΝΕΙ "ΥΠΑΚΟΗ" Ο π. ΣΑΒΒΑΣ: ΣΤΟ ΧΡΙΣΤΟ ή ΣΤΟ ΔΙΑΒΟΛΟ; Η ΥΠΑΚΟΗ ΠΟΥ ΕΝΝΟΕΙΤΕ ΕΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΣΑΤΑΝΙΚΗ!

Ανώνυμος είπε...

ΣΤΟΝ ΗΓΟΥΜΕΝΟΝ ΤΟΥ Π ΠΡΟΔΡΟΜΟ
ΕΑΝ ΔΕΝ ΑΝΑΠΑΥΕΤΑΙ ΝΑ ΕΞΕΛΘΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ
Ο ΑΥΤΟΣ ΣΧΟΛΙΑΣΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Ανώνυμε σχολιαστή 7.31μπορεί να χαίρεσαι που το ιστολόγιο βάζει όλα τα σχόλια όμως καλύτερα είναι να κόψεις το παραμύθι με την υπακοήν στον Ηγούμενο Πρόδρομο για να μην βγούν τώρα διάφοροι με σχόλια στο διαδίκτιο και γίνουμε περίγελο σε όλην την Οικουμένην.
Δεν συμφέρει σε κανέναν μας γι αυτό να αφήσουμε τον Πατέρα Σάββα να κάνει ότι η ψυχή του προστάζει για τον Χριστό και ας τον κρίνει Αυτός.
Όμως σε παρακαλώ ξανασκέψου αυτό που σου είπα γιατί θα ακουστούν πράγματα εδώ που δεν πρέπει...
Και δεν γράφω το σχόλιο μου με κακία αλλά με φόβο και πόνο.
Και για το ποιος θα φύγει από το όρος ας κάνουμε όλοι λίγη υπομονή και θα δούμε.Πιστεύω θα υπάρχουν εκπλήξεις.

Ανώνυμος είπε...

oiαπειλες δειχνουν ταραχην προερχομενην εκ του διαβολου
η υπακοη ειναι ζωη η δε παρακοη θανατος
παραμενεις τω μοναστηριω και τη ασκησει εως εσχατου αναπνοης και περι υπακοης
ειναι οι υποσχεσεις του μοναχου κοψε το παραμυθι που γραφεις ειναι ασυνηθιστο για ενα ευπρεπη και αξιοπρεπη χρισιανο
ο αυτος σχολιαστης

Ανώνυμος είπε...

Και η επιμονή σου μετά που είπες την απόψή σου και σου είπαν και οι άλλοι τη δική τους επίσης είναι ασυνήθιστη για ένα αξιοπρεπή και ευπρεπή Χριστιανό.

Ανώνυμος είπε...

Δεν είμαι ευπρεπής χριστιανός αυτέ σχολιαστή.Είμαι αμαρτωλός που ελπίζω στο έλεος του Θεού.
Ξεχνάς φαίνεται ότι αγιορείτες μοναχοί παρακούοντας τους προδότες ηγούμενους επισκόπους και πετριάρχες μαρτύρησαν στο περιβόλι της Παναγίας κάνοντας υπακοή στο Θεό.
Ή μήπως έκαναν λάθος?
Για σέναν έκαναν λάθος που παρήκουσαν τους ανθρώπους.
Για το Θεό?
Άσε μας χριστιανέ μου που τολμάς να κρίνεις ένα μοναχό που τόλμησε να μας πει την αλήθεια.
Κάνε εσύ την υπακοή σου να σωθείς και άσε μας εμάς να χαθούμε.
Και μην γράψεις άλλο σχόλιο γιατί αυτά που θα έπρεπε να γράψω και να υπογράψω δεν τολμώ να τα αναφέρω κάνοντας κι εγώ υπακοή βλέπεις.
Πατέρα Σάββα ο Θεός να σου δίνει δύναμη και εσένα και όλους τους αντάρτες που αρνούνται να προσκυνήσουν τους αρνητές του Χριστού.

Ανώνυμος είπε...

τον καταλαλουντα λαθρα τον πλησιον αυτου τουτον εξεδιωκον
λυτρωσαι με απο συκοφαντιας ανθρωπων ῎.......μας γραφει ο προφητης δαβιδ
εαν γμωριζει κατι εις βαρος αδελφου ΕΙΠΕ ΤΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ
οχι απειλες αλλα να τολμησεις εαν δεν εισαι δειλος
μην μιλας για ανταρτες//
ο αυτος σχολιαστης

Ανώνυμος είπε...

Έχεις δίκαιο αυτέ σχολιαστή.
Είμαι δειλός.
Γι αυτό θα σιωπήσω.
Ευχαριστώ για τη συμβουλή.

Ανώνυμος είπε...

Ο ΘΕΟΣ ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΔΩΣΕ ΠΝΕΥΜΑ ΔΕΙΛΙΑΣ ΑΛΛΑ ΔΥΝΑΜΕΩΣ ΛΕΓΕΙ Ο ΑΠ/ΠΑΥΛΟΣ
η δειλια ειναι ενοχη και μας οδηγει σε λασπολογιες, υπονοουμενα, και απειλες
σου συνιστω αυτομεμψια και εξομολογηση διοτι διακρινω οιηση καιειρωνια

Δημήτριος Σ. είπε...

Ο πνευματικός πατέρας του Π. Σάββα είναι ο γέροντας Ευστράτιος ο Λαυριώτης, στον οποίο κάνει υπακοή και με τις ευλογίες του οποίου κάνει οτιδήποε.

Ανώνυμος είπε...

Νάναι ευλογημένο αδελφέ μου.
Θα προσπαθήσω να κοιτάξω τις αμαρτίες που μου υπέδειξες και εύχομαι ο Θεός να δεχτεί την μετάνοια μου και αυτή η μετάνοια να είναι ειλικρινείς.
Έκανα λάθος και απολογούμαι.
Ζητώ συγνώμη για τα σχόλια μου.
Χριστός Ανέστη.

Ανώνυμος είπε...

EΧΕΤΕ ΗΓΟΥΜΕΝΟ ΤΟΝ Π ΠΡΟΔΡΟΜΟ ΕΦ ΟΣΟΝ ΕΙΣΘΕ ΛΑΥΡΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Οταν ησυχάζει κανεις οταν το κινδυνευομενο ειναι η πιστη μας αυτο ειναι ιδιο της αρνησεως..ευγε πατερ Σαββα ο Χριστος να σας φωτιζει και να σας δυναμωνει.Χριστος Ανεστη

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com