14 Μαΐ 2016

Μουσικοί απόηχοι από την Οθωμανική εποχή, στα Τρίκαλα«Μουσικοί Απόηχοι από την Οθωμανική Εποχή: Μεβλεβίδικα, Μπεκτασίδικα, Ασίκικα, Ζεϊμπέκικα, λόγιες συνθέσεις της οθωμανικής αυλής καθώς και λαϊκά τραγούδια Αρμενίων, Σεφαραδιτών Εβραίων, Τούρκων, Αράβων και Αζέρων»
 Ο Σύλλογος Φίλων της Μουσικής Τρικάλων (Σ.Φ.Μ.Τ.), συνεχίζοντας τη μουσική του διαδρομή και την προσφορά του στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης των Τρικάλων, οδηγεί το φιλόμουσο Τρικαλινό κοινό στις μεγάλες λόγιες, λαϊκές και θρησκευτικές μουσικές παραδόσεις της Ανατολής, παρουσιάζοντας το μουσικό σύνολο Narda σε μια μοναδική εμφάνιση  την Κυριακή 15 Μαϊου 2016 στις 19.30 στο Πνευματικό κέντρο του Δήμου Τρικκαίων.

 Το μουσικό σύνολο Narda λειτουργεί στo πλαίσιo του Εργαστηρίου Βαλκανικής και Οθωμανικής Μουσικής, Ιστορίας και Πολιτισμών (ΕΒΟΜΙΠ) του τμήματος Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής του ΤΕΙ Ηπείρου. Στόχος του είναι η μελέτη  ρεπερτορίου προερχόμενου από τις μεγάλες λόγιες, λαϊκές και θρησκευτικές μουσικές παραδόσεις της Ανατολής και η διερεύνηση της σχέσης τους με την Ελληνική Μουσική, σε μια προσπάθεια ανάδειξης κοινών στοιχείων που είναι αποτέλεσμα μακραίωνης ιστορίας αλληλεπιδράσεων και παράλληλης εξέλιξης μεγάλων αρχαίων μουσικών πολιτισμών.
 Στο ρεπερτόριό τους συμπεριλαμβάνονται, μουσικές, όπως αυτές  των Μεβλεβί και Μπεκτασί , δερβίσηδων της λόγιας μουσικής της Οθωμανικής εποχής, των κλασικών παραδόσεων Αράβων και Περσών,  των παραδόσεων των Ασίκηδων και των Ζεϊμπέκηδων, ή τα λαϊκά τραγούδια Αρμενίων, Σεφαραδιτών Εβραίων, Τούρκων, Αράβων και Αζέρων.
Το σύνολο Narda απαρτίζεται από  15 μουσικούς υπό την καθοδήγηση του υπεύθυνου καθηγητή τους Μάρκου Σκούλιου.
Πρόκειται για ένα ξεχωριστό μουσικό σχήμα. Οι αξιόλογοι μουσικοί  και η μελωδική φωνή της Ειρήνης Σκανδάλου υπόσχονται να χαρίσουν στο  κοινό μια αξέχαστη μουσική εμπειρία.
 Πριν από την έναρξη του μουσικού ρεπερτορίου θα υπάρξει σύντομη εισαγωγική ομιλία από το μέλος του ΣΦΜΤ , την κα Βιργινία Γκαλέα, που εκτιμάται ότι θα βοηθήσει στην προσέγγιση - κατανόηση των μουσικών ακουσμάτων από το ακροατήριο
 Η  εκδήλωση τελεί υπό την Αιγίδα του Δήμου Τρικκαίων, εντάσσεται στο επιχειρησιακό πρόγραμμα δράσεων  Α΄ εξαμήνου του ΣΦΜΤ (Κύκλος : Μουσικές του Κόσμου)
 Η είσοδος είναι ελεύθερη για όλους
Θα διατίθεται αναλυτικό πρόγραμμα , η διανομή του οποίου θα εκκινήσει από την 6η Μαΐου    
Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) στηρίζει με δωρεά του
 τον Σύλλογο Φίλων της Μουσικής Τρικάλων
Δείτε και:
-Τρίκαλα – Δημοτική παράταξη προτείνει να λειτουργήσει το Κουρσούμ Τζαμί ως χώρος προσευχής μουσουλμάνων! http://aktines.blogspot.gr/2015/12/blog-post_8.html
-Ξενάγηση Σχολικών ομάδων στο οθωμανικό τέμενος Τρικάλων στο πλαίσιο των «Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς» http://aktines.blogspot.gr/2015/09/blog-post_89.html
-Την επαναλειτουργία του «Κουρσούμ» τζαμί των Τρικάλων μαζί με άλλα 18 τζαμιά σε όλη την Ελλάδα απαιτούν οι Τούρκοι… http://aktines.blogspot.gr/2015/03/18.html
-"Προστασία-Ανάδειξη Οθωμανικού Λουτρού” στα Τρίκαλαhttp://aktines.blogspot.gr/2014/04/blog-post_1276.html

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Υπάρχουν άραγε νοσταλγοί της Τουρκοκρατίας;

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com