6 Οκτ 2015

Το ηφαίστειο Σιβελούτς στην Καμτσάκα [Σιβηρία]

Το ηφαίστειο Σιβελούτς στην Καμτσάκα [Σιβηρία]
ΓΕΝΙΚΑ: To Σιβελούτς [Шивелуч] είναι το βορειότερο ενεργό ηφαίστειο στη χερσόνησο Καμτσάκα, στην απώτατη ανατολική Ρωσία. Πρόκειται για έναν απομονωμένο ορεινό όγκο και ένα από τα μεγαλύτερα και πιο ενεργά ηφαίστεια της Καμτσάκας.

 Είναι το ηφαίστειο που έχει παράγει τις περισσότερες ισχυρές εκρήξεις από οποιοδήποτε άλλο στην Ολόκαινο1 [γεωλογική περίοδος], σχεδόν διπλάσιες από το επόμενο στην κατάταξη.
ΓΕΩΛΟΓΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ: Το Σιβελούτς άρχισε να σχηματίζεται πριν 60 με 70 χιλιάδες χρόνια και έχει παράξει τουλάχιστον 60 ισχυρές εκρήξεις στο Ολόκαινο. Σε αυτή την περίοδο η πιο έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα, που περιελάμβανε μεγάλου και μεσαίου μεγέθους εκρήξεις, έλαβε χώρα σε τρεις περιόδους: πρώτα, περίπου το 6.500-6.400 π.Χ., έπειτα μεταξύ των ετών 2.250 και 2.000 π.Χ. και τέλος μεταξύ του 50 και του 650 μ.Χ. Αυτές οι χρονικές περίοδοι συμπίπτουν με αυξημένη δραστηριότητα και σε άλλα ηφαίστεια της Καμτσάκας. Από τότε ισχυρές εκρήξεις λαμβάνουν χώρα κάθε 50 με 400 χρόνια. Καταστροφικές εκρήξεις έλαβαν χώρα το 1854 και 1956, όταν μεγάλο μέρος του ηφαιστειακού δομού του Σιβελούτς κατέρρευσε, δημιουργώντας τεράστιες κατολισθήσεις. Η πιο πρόσφατη έκρηξη του Σιβελούτς ξεκίνησε το 1999 και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα.
ΓΕΩΜΟΡΦΙΑ: Το ηφαίστειο αποτελείται από τρία στοιχεία: το στρωματοηφαίστειο Παλαιό Σιβελούτς, το οποίο είναι η ψηλότερη κορυφή του όρους, με ύψος 3.283 μέτρα, μια αρχαία καλντέρα και τέλος το λεγόμενο Νεαρό Σιβελούτς [Молодой Шивелуч], το οποίο έχει ύψος περίπου 2.800 μέτρα. Το στρωματοηφαίστειο αποτελείται κυρίως από εναλλασόμενα στρώματα στερεοποιημένης τέφρας, λάβας και διαφόρων ηφαιστειακών πετρωμάτων.
Ο ΣΗΜΕΡΙΝΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ: Σύμφωνα με τα ξένα πρκτορεία ειδήσεων, τέσσερα ηφαίστεια συνολικά, μεταξύ των οποίων και το Σιβελούτς, απειλούν μια στρατιωτική περιοχή [αεροπορική βάση και βάσεις στρατού ξηράς] στη χερσόνησο Καμτσιάκα. Τα άλλα τρία ηφαίστεια είναι τα: Καρίμσκι, Κιζίμεν και  Τολμπάτσικ.
Έχουν καταταχθεί από τις ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας σε μία από τις πιο απειλητικές κατηγορίες, πορτοκαλί, συναγερμού κινδύνου, για την αεροπορία. Μάλιστα το ηφαίστειο Σιβέλουτς εκτόξευσε στήλη στάχτης [2013] με αέριο σε ύψος σχεδόν 4500 μέτρων πάνω από τη στάθμη της θάλασσας. Το ηφαίστειο Καρίμσκι εκτόξευσε μερικές στήλες αερίου και στάχτης, με το μεγαλύτερο ύψος να φτάνει περίπου τα 2700 μέτρα.
Από τις πλαγιές των ηφαιστείων κατεβαίνουν μεγάλες χειμαρρώδεις ροές λάβας. Μάλιστα, τις νυχτερινές ώρες παρατηρείται η λάμψη της λάβας, που δίνει μια απόκοσμη άγρια ομορφιά στην περιοχή.

1. Η ολόκαινος εποχή ή ολόκαινος υποπερίοδος ή αλλούβιος υποπερίοδος, ή απλώς το ολόκαινο, είναι μία γεωλογική περίοδος, η πλέον πρόσφατη, της ιστορίας της Γης. Αυτή η εποχή άρχισε με το τέλος της πλειστόκαινης εποχής, περίπου 10 με 12 χιλιάδες χρόνια πριν, και συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Το ολόκαινο αποτελεί μέρος της λεγόμενης τεταρτογενούς περιόδου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com