6 Οκτ 2015

Ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης στο ΙΕΠ μετά από καταγγελίες εκπαιδευτικών



Ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης στο ΙΕΠ μετά από καταγγελίες εκπαιδευτικών
Οι Ελεγκτές θα ελέγξουν τον τρόπο επιλογής και ανάθεσης από το ΙΕΠ των έργων που προκηρύσσονται
06/10/2015
Ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης αναμένεται να εγκατασταθούν στο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής,σύμφωνα με πληροφορίες του esos, ύστερα από γραπτή καταγγελίες εκπαιδευτικών ότι κατ` εξακολούθηση δεν ακολουθούνται διαφανείς διαδικασίες.
Οι Ελεγκτές θα ελέγξουν τον τρόπο επιλογής και ανάθεσης από το ΙΕΠ των έργων που προκηρύσσονται.
Μία από τις υποθέσεις  που θα ερευνηθούν είναι και αυτή που αποκάλυψε το esos για το  πως αιτιολόγησε το ΙΕΠ εσφαλμένη επιλογή ειδικού Επιστήμονα/Εμπειρογνώμονα

Όπως είχε αποκαλύψει το esos στο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π.) περιήλθε γραπτή καταγγελία, με την οποία η καταγγέλλουσσα υποστηρίζει ότι μετά από προσωπική της έρευνα διαπίστωσε ότι εκπαιδευτικός στον οποίο είχε ανατεθεί έργο στο πλαίσιο του Υποέργου 1 της Πράξης «Ανάπτυξη μεθοδολογίας και ψηφιακών διδακτικών σεναρίων για τα γνωστικά αντικείμενα της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Γενικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης» στο μάθημα των Θρησκευτικών, δεν δίδασκε το μάθημα κατά τη σχολική χρονιά 2014-2015, όπως απαιτούσε η σχετική προκήρυξη ένταξης στο Μητρώο της Πράξης με τίτλο «ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ (Κ3): ΓΝΩΣΤΙΚΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (ΛΥΚΕΙΟ)».
Μετά την καταγγελία το ΙΕΠ, διερευνώντας άμεσα την καταγγελία και κατόπιν επανελέγχου του φακέλου διαπίστωσε τα εξής:
-Ο συγκεκριμένος εκπαιδευτικός αναφέρει στην Αίτησή του ότι για το Σχολικό Έτος 2014-2015 διδάσκει στο ΓΕ.Λ. όπου υπηρετεί τα εξής γνωστικά αντικείμενα: ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ Α ́ ΛΥΚΕΙΟΥ (Β ́ ΑΝΑΘΕΣΗ), ΑΡΧΑΙΑ Γ ́ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ, ΑΡΧΑΙΑ Α ́ ΛΥΚΕΙΟΥ, ΛΑΤΙΝΙΚΑ Γ ́ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ, ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Γ ́ ΛΥΚΕΙΟΥ, ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ Γ ́ ΛΥΚΕΙΟΥ.
-Δηλώνει όμως ως πρώτη προτίμηση κατά την Αίτηση επιλογής των γνωστικών αντικειμένων το μάθημα των ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ.
Το ΙΕΠ αιτιολογεί την απόφαση να εντάξει τον εκπαιδευτικό στο έργο ως εξής:
(α) Ορθώς εντάχθηκε στο Μητρώο της Πράξης με τίτλο «ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ (Κ3): ΓΝΩΣΤΙΚΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (ΛΥΚΕΙΟ)» ως Εκπαιδευτικός ΠΕ02. Επισημαίνεται ότι η ιδιότητα του Εκπαιδευτικού ΠΕ02 δεν περιορίζει την δυνατότητα της Επιτροπής να του αναθέσει έργο σε άλλο γνωστικό αντικείμενο πέραν των φιλολογικών μαθημάτων, εφόσον ο εν λόγω εκπαιδευτικός αφενός διαθέτει την επιστημονική υποδομή και αφετέρου διδάσκει το συγκεκριμένο γνωστικό αντικείμενο κατά το τρέχον σχολικό έτος.
(β)Εσφαλμένα επιλέχθηκε για το Γνωστικό Αντικείμενο των Θρησκευτικών αφού δεν το διδάσκει κατά το τρέχον σχολικό έτος. Η επιλογή του έγινε εσφαλμένα λόγω παραδρομής, επειδή ο ίδιος δήλωσε ως πρώτη επιλογή το γνωστικό αντικείμενο των ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ. Λόγου του μεγάλου όγκου των αιτήσεων διέλαθε της προσοχής της Επιτροπής η ασυμφωνία μεταξύ της Δήλωσης διδασκαλίας γνωστικών αντικειμένων και της Δήλωσης προτίμησης γνωστικών αντικειμένων.
(γ) Σε κάθε περίπτωση υπογραμμίζεται ότι το Ι.Ε.Π. προβλέπει διαδικασία ενστάσεων η οποία μάλιστα αναλυτικά περιγράφεται στην με αρ. πρωτ. 12815/14-11-2014 σχετική Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Παρ’ όλα αυτά η καταγγέλλουσσα δεν υπέβαλε ένσταση σχετικά με τα αναφερόμενα στην καταγγελία της προκειμένου το Ι.Ε.Π. να ενεργήσει εγκαίρως και προσηκόντως για τη διόρθωση της εσφαλμένης εκτίμησης.
Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΙΕΠ, λαμβάνοντας υπόψη την εισήγηση της Επιτροπής επιλογής ειδικών Επιστημόνων/Εμπειρογνωμόνων, ομόφωνα, αποφάσισε:
α) να ζητήσει να καταθέσει γραπτώς τις απόψεις του ο εκπαιδευτικός, αφού του κοινοποιηθεί η σχετική καταγγελία,
β) να ανακαλέσει την απόφαση ανάθεσης έργου καθώς και τις απότοκες αυτής Πράξεις που αφορούν το έργο του ως Επιστήμονα-Εμπειρογνώμονα της Κατηγορίας Κ.3 (Εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Δημόσιας και Ιδιωτικής Εκπαίδευσης) για την ανάπτυξη μεθοδολογίας και δειγματικών σεναρίων για τα γνωστικά αντικείμενα της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Γενικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης στο πλαίσιο της Δράσης 2 (2.1, 2.2 και 2.3),
γ) να ακυρώσει τη σχετική σύμβαση και την παραλαβή των παραδοτέων και
δ) να διερευνήσει η αρμόδια Επιτροπή τη δυνατότητα αντικατάστασης από το σχετικό Μητρώο με βάση τα προσόντα όσων έχουν καταθέσει σχετική αίτηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com