29 Αυγ 2015

Κύπρος: Επαναπατρισμός βυζαντινών κειμηλίων από εκκλησίες των κατεχομένων περιοχών

Τριαντατέσσερα αντικείμενα της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου από τις κατεχόμενες περιοχές, που είχαν κλαπεί και εξαχθεί παράνομα στο εξωτερικό, επαναπατρίζονται το απόγευμα, μετά την απόφαση του Εφετείου του Μονάχου στην υπόθεση του Τούρκου Αϊντίν Ντικμέν, στις 16 Μαρτίου 2015.

Πρόκειται για 24 βυζαντινά κειμήλια και 10 προϊστορικές αρχαιότητες, που προέρχονται, στην πλειοψηφία τους, από τη συλλογή του Χρ. Χατζηπροδρόμου.
Ο διευθυντής του Βυζαντινού Μουσείου του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄, Ιωάννης Ηλιάδης, ανέφερε ότι μεταξύ των βυζαντινών κειμηλίων περιλαμβάνονται τοιχογραφίες από τη Μονή του Χριστού Αντιφωνητή, τον ναό της Αγίας Σολομωνής στην Κώμα του Γιαλού και στη Μονή της Παναγίας της Αψινθιώτισσας. Επίσης, τρία ζεύγη βημοθύρων από τη Μονή του Χριστού Αντιφωνητή, τη Μονή της Παναγίας της Καντάρας και τον Άγιο Δημητριανό στο Δάλι.
Ακόμη, το χειρόγραφο Ευαγγέλιο (18ος αι.) της Αρμενικής Κοινότητας της Κύπρου και χειρόγραφο ομιλιάριο (17ος αι.) από τη Μονή της Παναγίας της Τροοδίτισσας. Όλα τα εκκλησιαστικά κειμήλια θα εκτίθενται στο Βυζαντινό Μουσείο του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄ στη Λευκωσία, ενώ τα αρχαιολογικά στο Κυπριακό Αρχαιολογικό Μουσείο.
Τον Οκτώβριο του 2013 επαναπατρίστηκαν, στο πλαίσιο της ίδιας δικαστικής διαμάχης, 173 κειμήλια. Για τα υπόλοιπα 49 κειμήλια που απομένουν (εικόνες ρωσικής τεχνοτροπίας και προϊστορικές αρχαιότητες) βρίσκεται εν εξελίξει νομική διαδικασία, με στόχο την όσο το δυνατόν συντομότερη ανάκτηση και επαναπατρισμό τους.
Η Εκκλησία της Κύπρου εκφράζει τις θερμές ευχαριστίες της προς τις Αρχές της Δημοκρατίας (Γενική Εισαγγελία, Αστυνομία και Τμήμα Αρχαιοτήτων) και σε όλους εκείνους που συνέβαλαν με τον δικό τους τρόπο στη αίσια κατάληξη και αυτής της φάσης του πολυετούς δικαστικού αγώνα.

naftemporiki.gr,28/08/2015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com