19 Ιουλ 2014

Οι αλήθειες που κρύβονται !!!

ΧΙΟΝΙΣΜΕΝΑ ΜΕΤΕΩΡΑ
Οι αλήθειες που κρύβονται !!!
του: Γρηγόρη Γ. Καλύβα
Αν πατήσεις τη λέξη Μετέωρα στο διαδίκτυο θα έχεις μια μεγάλη γκάμα αναφορών άσχετες όμως ως προς το παγκόσμιο μνημείο της πολιτισμικής και φυσικής κληρονομιάς που έχουμε την τύχη ως κοινωνικό σύνολο να φιλοξενείται στον τόπο μας .

Τα Μετέωρα , διαβάζω σχετικά , παρουσιάζονται ως ένας από τους πλέον μοναδικούς χώρους όπου μπορούν να ασκηθούν διάφορες δράσεις παραλείποντας βέβαια να τονίσουν πως ως ένα ζωντανό μοναστικό κέντρο και μνημείο ταυτόχρονα προστατεύεται νομικά .
Μάλιστα δεν λείπουν οι επαγγελματικές – επιχειρηματικές καταχωρήσεις που με την καταβολή οικονομικού τιμήματος καλούν και προσκαλούν να έρθουν στην περιοχή και να ασκήσουν επί του χώρου τις όποιες δραστηριότητες .
Θέλω να πω δηλαδή , ότι όλοι «πουλάνε» και κερδίζουν από τα Μετέωρα .
Θα μου πείτε , και που το άσχημο ;
Το άσχημο είναι ότι όλοι κερδίζουν εκμεταλλευόμενοι τα Μετέωρα εκτός από την οικονομία της περιοχής που βρίσκονται τα Μετέωρα .
Και τι φταίνε εκείνοι , ελεύθερη – παγκοσμιοποιημένη οικονομία δεν έχουμε ;
Φυσικά οι άνθρωποι την δουλειά τους κάνουν , το θέμα είναι εμείς τι κάνουμε .
Δέστε μια τέτοια καταχώριση και θαυμάστε πόσο έξυπνα οι επιχειρηματίες εκμεταλλεύονται τα Μετέωρα : «...Ζήστε την αδρεναλίνη σε μία από τις ποιο δημοφιλής αναρριχητικές διαδρομές του κόσμου. Στο αναρριχητικό πεδίο του βράχου Ντούπιανη των Μετεώρων οι επαγγελματίες αναρριχητές της .................... θα σας παραδώσουν ένα σύντομο μάθημα σχετικά με την τεχνική της αναρρίχησης και έπειτα η δράση ξεκινά. Πρόκειται για μία εντυπωσιακή διαδρομή χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία, ιδανική και για αρχάριους αναρριχητές.
Η θέα που θα απολαύουμε από την κορυφή του βράχου είναι μοναδική. Οι συνοδοί σας ασφαλίζουν μέσω εξειδικευμένου αναρριχητικού εξοπλισμού κάνοντας τη διαδρομή σας απόλυτα ακίνδυνη. Τιμή: 40 € το άτομο...» !!!
Πλήθος άλλων καταχωρήσεων μπορεί να «θαυμάσει» ο επισκέπτης σερφάροντας στο διαδίκτυο κάτι που σημαίνει πως μάλλον ως τοπικό πολιτικό και κοινωνικό σύστημα αγνοούμε ότι κάποιοι εκμεταλλεύονται τα Μετέωρα χωρίς να δίνουν λόγο σε κανέναν και χωρίς να αποδίδουν κάποιο οικονομικό τίμημα είτε στον δήμο , είτε στο κράτος .
Προσωπικά δεν μπόρεσα να κατανοήσω βάση ποιού θεσμικού οργάνου της Ελληνικής Δημοκρατίας απόφαση το βραχώδες σύμπλεγμα των Μετεώρων με ότι αυτό περικλείει σε ιστορία , σε παράδοση , σε κειμηλιακό υλικό , σε αρχιτεκτονήματα του Βυζαντινού πολιτισμού , έχει χαρακτηρισθεί και ανακηρυχθεί πίστα αναρρίχησης .
_Και γιατί είναι κακό αυτό ;
Το κακό είναι ότι τα Μετέωρα παρουσιάζονται άλλο από αυτό που πραγματικά είναι , ένα ζωντανό μοναστικό κέντρο της Ορθόδοξης πίστης και παράδοσης και ταυτόχρονα ένα φυσικό μνημείο μοναδικής ομορφιάς και ενδιαφέροντος με μια πολύ πλούσια πανίδα και χλωρίδα .
Το κακό είναι ότι ο χώρος προσφέρεται μέσω του διαδικτύου για μια σειρά «αθλήματα» , αεραθλήματα κ.λ.π. , πολλά εκ των οποίων όχι μόνο δεν συνάδουν με το χώρο , αλλά τον προβάλλουν και κυρίως τον αλλοιώνουν .
Το κακό είναι ότι η ανεξέλεγκτη εκμετάλλευση των Μετεώρων οδηγεί σταδιακά , πέραν όλων των άλλων , στην απώλεια του βασικού στοιχείου που δημιουργεί ενδιαφέρον επισκεψιμότητας και από το οποίο ωφελείται τελικά η τοπική οικονομία και κοινωνία (μοναδικότητα) .
Τουτέστιν χρήσιμο κυρίως για την τοπική οικονομία είναι τα Μετέωρα να κρατήσουν την μοναδικότητά τους έτσι όπως τα δημιούργησε η φύση και τα έργα των χειρών και του πνεύματος των οικιστών τους .
Άρα όποιοι μιλάνε και υπερασπίζονται την μοναδικότητα , την μελέτη και ανάδειξη της πολύπλευρης κληρονομιάς των μετεώρων , ουσιαστικά στηρίζουν την τοπική οικονομία και τα συλλογικά συμφέροντα του τόπου .
Πως θα κρατήσουν όμως τα Μετέωρα αυτήν την μοναδικότητα ;
Πρώτα με την δημιουργία ενός νομικού θώρακα ο οποίος βέβαια υπάρχει αλλά χρίζει περαιτέρω βελτίωσης , εμπλουτισμού και κυρίως εφαρμογής του.
Μετά , δεν νοείται άσκηση πολικής από τον κύριο θεσμικό φορέα που είναι ο δήμος , η περιφέρεια , το επιμελητήριο , ο Αγροτικός Συνεταιρισμός , αν δεν έχει στον πυρήνα της τα Μετέωρα , φυσικά με την σύμφωνη γνώμη των οικιστών τους , δηλαδή την μοναχική κοινότητα που σημαίνει συνεργασία και διάλογο κάτι που βοηθά και το γεγονός ότι έχουμε μια μοναχική κοινότητα με ευρείς και προοδευτικούς ορίζοντες που αγωνίζεται για την αξιοποίηση του περιεχομένου της Αγιομετεωρίτικης κληρονομιάς κρατώντας την ζωντανή και αναλλοίωτη .
Δυστυχώς όλα αυτά τα απλά και λογικά δεν παρουσιάζονται ως παράλογα και καταστροφικά για τον τόπο .
Τίποτα όμως ποιο καταστροφικό από αυτήν ακριβώς την αντίληψη !!!
Και όχι μόνο αυτό , αλλά πέφτουμε και στην παγίδα να υπερασπιζόμαστε τις όποιες ορέξεις της κάθε μεμονωμένης ομάδας του παγκόσμιου χωριού νομίζοντας , οι αφελείς , πως έτσι στηρίζουμε την τοπική οικονομία μη διστάζοντας μάλιστα να συγκρουόμαστε μεταξύ μας προκειμένου να τις διευκολύνουμε χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη ότι πολλές εξ αυτών προσβάλλουν και αλλοιώνουν τα Μετέωρα και πως συμφέρον είναι να μείνουμε όχι στις επιμέρους ομάδες αλλά στον βασικό όγκο του τουριστικού ρεύματος που βασικό χαρακτηριστικό είναι η γνωριμία με το βαθύτερο περιεχόμενο των Μετεώρων .
Μάλιστα κάποιοι αξιώνουν να ασκούνται δράσεις επί του χώρου ελευθέρως, χωρίς περιορισμούς και κυρίως χωρίς να ερωτούν κανέναν , ούτε τους οικιστές του , την μοναχική κοινότητα εν προκειμένω , ούτε κανέναν άλλο τοπικό θεσμικό όργανο , λες και ο αγιασμένος αυτός χώρος τους ανήκει ως περιουσιακό στοιχείο .
Και εγώ ο αφελής ερωτώ : αυτοί που αξιώνουν από τα μετέωρα να χαμηλώσουν για να περάσουν από πάνω τους τα χόμπι του κάθε απίθανου, μπορούν να αξιώσουν το ίδιο από οποιοδήποτε άλλο αντίστοιχης μοναδικότητας και εμβέλειας ανά τον κόσμο μνημείο ;
Όχι βέβαια γιατί εκεί υπάρχουν κανόνες , θεσμοί που γίνονται απόλυτα σεβαστά .
Και τι θα γίνει , θα υψώσουμε τοίχο περιμετρικά του χώρου ;
Όποιοι υποστηρίζουν κάτι τέτοιο μάλλον έχουν ως στόχο την συνειδητή παραπλάνηση .
Όχι , τα μετέωρα χρίζουν απλά προστασία ώστε να κρατήσουν την μοναδικότητά τους , ενδυναμώνοντας έτσι το στοιχείο επισκεψιμότητας , μελέτης και ανάδειξης της πλούσιας κληρονομιάς τους .
Για όλα αυτά ας μιλήσουμε όλοι καθαρά και ειλικρινά κι ας βάλουμε τα πράγματα σε μια τάξη από την οποία μπορούν να ωφεληθούν άπαντες , ακόμα και όσοι καμία επαγγελματική σχέση δεν έχουν με τον τουρισμό .
Γιατί αν συνεχίσει η τοπική πολιτική και κοινωνική αβελτηρία που είτε απέχει μακράν όλων αυτών των προκλήσεων ,αφήνοντας τον κάθε απίθανο να μιλάει και να εκμεταλλεύεται οικονομικά τα Μετέωρα , είτε γιατί προσμετράει το πολιτικό κόστος , τότε ο τόπος και το μνημείο θα υποστούν τις επιπτώσεις .
Κι' εγώ που δεν έχω επαγγελματική σχέση με τον τουρισμό αλλά προσεγγίζω τα πράγματα από μια άλλη οπτική και βλέποντας όλα αυτά να γίνονται ολόγυρά μου , με αντικείμενο εκμετάλλευσης τον πλούτο που μας χάρισε η φύση και τα έργα των χειρών και του πνεύματος μεγάλων αναστημάτων του Αγιομετεωρίτικου μοναχισμού , τι κάνω ;
Θα μείνω απαθής στις οποιεσδήποτε καταστάσεις που θέλουν να χαμηλώσουν τα Μετέωρα για να περάσουν πάνω τους οι κάθε λογής εξτρίμ καταστάσεις ;
Θα ανέχομαι την οποιαδήποτε μορφής εκμετάλλευση του μοναδικού αυτού μνημείου της παγκόσμιας πολιτισμικής κληρονομιάς ;
Μήπως ήρθε η ώρα να ασχοληθούμε εμείς όλοι που κατοικούμε υπό την σκιά των ιερών βράχων με αυτό που εξυπηρετεί καλύτερα και αποτελεσματικότερα την οικονομική , κοινωνική και πολιτισμική μας πραγματικότητα και να μην εκχωρούμε σε κάθε απίθανο τα μείλια του έθνους ;
Ας το σκεφτούμε καλά και ας πράξουμε !!!

stagonnews,19/07/2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com