23 Μαΐ 2021

Ο Νεομάρτυς Ευγένιος Ροντιόνωφ (23/5/1996)

Ο Νεομάρτυς Ευγένιος Ροντιόνωφ (23/5/1996)
ΠΑΙΔΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ: Ο Νεομάρτυρας Ευγένιος Ροντιόνωφ γεννήθηκε στις 23 Μαΐου 1977 στο χωριό Κουρίλοβο του Παντόλσκ κοντά στη Μόσχα. Ήταν το μοναδικό παιδί της οικογένειας και βαπτίστηκε Ορθόδοξος Χριστιανός κατά την παιδική του ηλικία. Η μητέρα του ονομάζεται Λιουμπόβ Βασίλιεβνα. Το 1989 η γιαγιά του πήρε τον μικρό Ευγένιο και τον πήγε στην Εκκλησία, για να εξομολογηθεί για πρώτη φορά και να μεταλάβει των αχράντων μυστηρίων. Ο ιερέας πρόσεξε ότι το παιδί δε φορούσε Σταυρό και στη διάρκεια της εξομολόγησης του φόρεσε ένα Σταυρό, τον οποίο ο Ευγένιος δεν έβγαλε ποτέ από πάνω του. Η μητέρα του, όταν είδε ότι φορούσε Σταυρό, τον προέτρεψε να τον βγάλει, διότι, όπως είπε, θα τον περιγελούσαν οι συμμαθητές του. Ο Ευγένιος δεν απάντησε και συνέχισε να τον φορά. Όταν τελείωσε τις σπουδές του το 1994, εργάστηκε ως επιπλοποιός.

ΣΤΟ ΜΕΤΩΠΟ: Στις 25/6/1995 παρουσιάστηκε στο Στρατό και στις 13/1/1996, τοποθετήθηκε στα συνοριακά φυλάκια Τσετσενίας-Ιγκουερίνας. Ένα μήνα μετά, στις 13/2/1996, αιχμαλωτίστηκε. Η στρατιωτική υπηρεσία έστειλε τέσσερις στρατιώτες, μεταξύ των οποίων και τον Ευγένιο, να κάνουν ελέγχους στα αυτοκίνητα που διέρχονταν από έναν δρόμο. Δυστυχώς, οι αρμόδιοι έστειλαν τους στρατιώτες χωρίς να υπάρχει σχετική οργάνωση (δεν υπήρχε καν φωτισμός) και καμιά ασφάλεια. Από το δρόμο περνούσαν συχνά Τσετσένοι μεταφέροντας όπλα, αιχμαλώτους και ναρκωτικά. Τη νύχτα (3.00) εκείνη πέρασε από εκείνο το δρόμο ένα ασθενοφόρο.
Όταν οι στρατιώτες το σταμάτησαν για έλεγχο, ξαφνικά μέσα από αυτό πετάχτηκαν δέκα πάνοπλοι Τσετσένοι. Ακολούθησε συμπλοκή και οι Τσετσένοι συνέλαβαν και τους τέσσερις στρατιώτες. Στις 4π.μ. όταν ήρθαν άλλοι στρατιώτες για αλλαγή φρουράς κατάλαβαν αμέσως τι είχε συμβεί. Μετά από λίγες μέρες η υπηρεσία του στρατού ενημέρωσε τους γονείς των στρατιωτών για την εξαφάνισή τους. Η μητέρα του Ευγένιου κατάλαβε ότι πρόκειται για αιχμαλωσία, και πήγε με κίνδυνο της ζωής της στην πόλη Χαγκάλα της Τσετσενίας, για να βρει το παιδί της. Εκεί ήρθε σε επαφή με αρχηγούς διαφόρων αντάρτικων ομάδων της Τσετσενίας προσπαθώντας να μάθειγια την τύχη του Ευγένιου. Οι ίδιοι οι Τσετσένοι της είπαν ότι ο γιος της ζούσε, αλλά ήταν αιχμάλωτος και σιώπησαν με νόημα προσπαθώντας να υπολογίσουν πόσα χρήματα μπορούσαν να αποσπάσουν από αυτήν. Εκείνον τον καιρό ένας ζωντανός στρατιώτης αιχμάλωτος στοίχιζε 10.000 δολάρια, ενώ ένας αξιωματικός 50.000 (!). Όταν κατάλαβαν ότι δεν θα κέρδιζαν αρκετά χρήματα, αποφάσισαν να τον σκοτώσουν. Η μητέρα του πήγε παντού ψάχνοντάς τον, διέσχισε χωριά, ναρκοθετημένους δρόμους, μέτωπα συγκρούσεων, και, όπως η ίδια λέει, «πέρασα από όλους τους κύκλους του άδη».
ΑΙΧΜΑΛΩΣΙΑ – ΜΑΡΤΥΡΙΟ: Από την πρώτη μέρα της αιχμαλωσίας του Ευγένιου, που διήρκησε 100 ημέρες, οι αντάρτες, επειδή είδαν ότι φοράει Σταυρό, προσπάθησαν να τον κάμψουν, ώστε να καταφέρουν, ει δυνατόν, να τον αναγκάσουν να αρνηθεί την πίστη του και να γίνει μουσουλμάνος και δήμιος άλλων Ρώσων αιχμαλώτων. Ο Ευγένιος, βέβαια, αρνήθηκε όλες τις προτάσεις και, παρά τους συνεχείς ξυλοδαρμούς, τα βασανιστήρια και τις υποσχέσεις ότι θα ζήσει αν βγάλει, έστω, το σταυρό του, δεν μπόρεσαν να τον κάμψουν. Αργότερα, οι ίδιοι κάποιοι πολέμαρχοι των ισλαμιστών ανταρτών είπαν στη μητέρα του: «εάν ο γιος σου γινόταν σαν ένας από εμάς, δε θα τον αδικούσαμε». Στις 23 Μαΐου του 1996, την ημέρα των γενεθλίων του, πήραν και τους τέσσερις αιχμαλώτους στρατιώτες, για να τους σκοτώσουν. Πρώτα σκότωσαν τους τρεις συναιχμαλώτους του.
Έπειτα, πρότειναν για τελευταία φορά στον Ευγένιο να βγάλει το Σταυρό λέγοντας ότι «ορκιζόμαστε στον αλλάχ ότι θα ζήσεις». Ο Ευγένιος και πάλι αρνήθηκε και τότε υπέστη το φρικτό του μαρτύριο. Τον έσφαξαν με μαχαίρι κόβοντας εντελώς το κεφάλι του, αλλά δεν τόλμησαν να βγάλουν το Σταυρό από το λαιμό του. Τον έθαψαν μεν με το σταυρό, αλλά χωρίς το κεφάλι (Δες σχετ. βίντεο στο youtube).
ΤΟ ΑΓΙΟ ΛΕΙΨΑΝΟ: Τελικά, η μητέρα του βρήκε τον Ευγένιο μετά από εννέα μήνες. Οι Τσετσένοι ζήτησαν 4000 δολάρια για να της δώσουν το λείψανο. Της έδωσαν και βιντεοκασέτα με το μαρτύριο του γιου της και της διηγήθηκαν οι ίδιοι την πορεία της αιχμαλωσίας του και τα βασανιστήρια. Η μητέρα του Ευγένιου πούλησε το διαμέρισμά της και ό,τι άλλο μπορούσε, για να μπορέσει, αφενός μεν να δώσει τα λίτρα, αφετέρου δε να ανταπεξέλθει στα έξοδα εκταφής, ειδικού φέρετρου, μεταφοράς κ.ά. Στις 20/11/1996 μετέφερε το λείψανο στο χωριό τους και το έθαψε στο κοιμητήριο. Σε λίγες μέρες ο πατέρας του Ευγένιου πέθανε δίπλα στο μνήμα από τη λύπη του. Αμέσως, σε διάφορες περιοχές της Ρωσίας ο άγιος μάρτυρας Ευγένιος άρχισε να εμφανίζεται και να κάνει θαύματα. Παρακάτω παραθέτουμε ορισμένες μαρτυρίες και θαυμαστές επεμβάσεις:
ΘΑΥΜΑΣΤΟΣ ΚΥΡΙΟΣ ΕΝ ΤΟΙΣ ΑΓΙΟΙΣ ΑΥΤΟΥ: Ένα κορίτσι Ορθόδοξου ορφανοτροφείου διηγήθηκε ότι της εμφανίστηκε ένας ψηλός στρατιώτης με κόκκινο μανδύα, ο οποίος της είπε ότι λέγεται Ευγένιος και την οδήγησε από το χέρι στην Εκκλησία. Το κοριτσάκι λέει: «παραξενεύθηκα που φορούσε κόκκινο μανδύα, διότι οι στρατιώτες δε φορούν τέτοιο μανδύα». Πολλοί έχουν δει ένα στρατιώτη με πύρινο μανδύα να βοηθάει αιχμαλώτους στην Τσετσενία να δραπετεύσουν από την αιχμαλωσία τους και να διαφύγουν από κάθε κίνδυνο, όπως νάρκες. Σε νοσοκομείο τραυματιών πολέμου, νοσηλευόμενοι πιστοποιούν ότι ένας άγιος μάρτυρας Ευγένιος τους βοηθάει, ειδικά όταν πονάνε πολύ. Όταν κάποιοι από αυτούς πήγαν στο Ναό του Σωτήρος στη Μόσχα, είδαν την εικόνα του μάρτυρα αναγνωρίζοντας αυτόν που τους βοήθησε. Το στρατιώτη με τον κόκκινο μανδύα τον γνωρίζουν και πολλοί φυλακισμένοι. Βοηθάει τους ψυχικά συντετριμμένους λόγω της φυλακίσεως τους. Καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου, αλλά περισσότερο την ημέρα του Μαρτυρίου του, στις 23 Μαΐου, έρχονται για προσκύνημα στο τάφο του πολλοί πιστοί και αναφέρονται πολλά θαύματα
ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΩΝ ΔΗΜΙΩΝ: Μετά από τρία χρόνια και τρεις μήνες ο συγκεκριμένος αρχηγός των Τσετσένων και η ομάδα του, οι σφαγείς του Ευγένιου, σκοτώθηκαν από ομοφύλους του σε εμφύλιες αντιπαραθέσεις.
Μεγαλυνάριο: “Τον ανδρείον μάρτυρα του Χριστού και βασανισθέντα υπό νέων ισλαμιστών, Άγιον στρατιώτην Ευγένιον τον Ρώσσον στερρώς αγωνισθέντα ύμνοις τιμήσωμεν.”

14 σχόλια:

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ είπε...

ΑΓΙΕ ΜΑΡΤΥΡΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΕΥΓΕΝΙΕ ΠΡΕΣΒΕΥΕ ΥΠΕΡ ΗΜΩΝ!

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ανώνυμος είπε...

ΑΓΙΕ ΕΥΓΕΝΙΕ ΠΡΕΣΒΕΥΕ ΥΠΕΡ ΗΜΩΝ!

ΕΛΠΙΔΙΟΣ

Unknown είπε...

ΑΓΙΕ ΕΥΓΕΝΙΕ ΔΕ ΘΕΛΩ ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΤΙΠΟΤΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ΑΞΙΟΣ..ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΘΕΛΩ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΚΑΛΑ..ΠΡΟΣΕΧΕ ΤΟΥΣ ΟΛΟΥΣ..

Ανώνυμος είπε...

Άγιε Ευγένιε πρέσβευε υπερ των Ορθοδόξων Χριστιανών!

Καλλίμαχος

Ανώνυμος είπε...

Αυτό το παλικαράκι θα μας κρίνει για την ολιγοπιστία μας. Αυτό το παλικαράκι αρνήθηκε να βγάλει το σταυρό από το λαιμό του και τον έσφαξαν οι εχθροί της πίστεως. Ας το ακούσουμε όλοι καλά. Ντρέπομαι για την αναξιότητά μου, μπροστά σ` αυτό το πιτσιρίκι, που θα μπορούσε να ήταν γιος μου.Ιδιαιτέρως να προσέξουν οι ποιμένες, που δειλιάζουν μπροστά στους απίστους και βγάζουν το σταυρό, για να μην "προκαλέσουν". Χωρίς το σταυρό είμαστε ένα τίποτα. Λαϊκός είσαι, παπάς είσαι, δεσπότης είσαι, χωρίς το σταυρό είσαι τίποτα. Κι όταν τον αρνείσαι θα σε αρνηθεί και ο Θεός. Αγαπάμε διά του σταυρού, ομολογούμε διά του σταυρού,πεθαίνουμε διά του σταυρού, ανασταινόμαστε διά του σταυρού.
Η.Σ.

Ανώνυμος είπε...

Ο Αγιος Ευγενειος ένα παιδι μεσα στην εποχη της αποστασίας,ενα παιδι που αγαπησε το Χριστο και ειχε το σταυρο όχι μονον επανω στο σωμα του ,αλλα μεσα στα βαθη της ψυχη του,γιαυτο και δεν τον εβγαλε και από το λαιμο του,δεν μπορει να βγαλη το σταυρο από το λαιμο του διοτι τον ειχε μεσα στα βαθη της καρδιας του ,αν τον εβγαζε είναι σαν να εβγαζε και την καρδια του μαζι,ηταν μια ψυχη που αγαπησε πολύ το Χριστο και μαρτυρησε για το Χριστο.
Ένα παράδειγμα για μιμησι .Εχουμε εμεις το Χριστο μεσα στην καρδια μας;Ειμαστε αξιοι στρατιωται του Χριστου;
Οταν επιβαλλοντε αντίχριστοι νομοι υπερ της ομοφυλοφιλιας,οταν μεταλλασεται το μαθημα των θρησκευτικών σε θρησκειολογια από πολιτικους ηγετες,οταν καταπατουντε τα δογματα της πιστεως ,όταν εξισώνεται ο Κυριος και Θεος μας Ιησους Χριστος με τους μυστας αλλων θρησκειων,οταν μοιράζεται κορανιο αντι Ευαγγελιου από θρησκευτικούς ηγετες και όταν θρησκευτικοι ηγετες βγαζουν το εγκολπιο ,το σταυρο τους για μην θυξουν τους μωαμεθανούς λαθρομεταναστες.
Σταθηκαμε στο υψος των περιστάσεων ,αγωνιστηκσαμε σαν καλοι στρατιωται Χριστου εναντιων πολιτικων και θρησκευτικών ηγετων,δωσαμε την καλη ομολογια,υπερασπιστηκαμε την πιστι μας,ας μην δικαιολογουμαστε ,ότι εμεις ειμαστε λαικοι δεν ειμαστε κληρικοι,ο Αγιος Ευγενιος δεν ητανε κανενας μεγαλόσχημος κληρικος ,δεν ητανε ουτε καν κληρικος η μοναχος,αλλα ητανε ο καλος στρατιωτης Χριστου,που επεσφραγησε την πιστι του δια μαρτυριου.
Ο κάθε πιστος ας σκεφτει σε βαθος,ας λαβει θεσι εναντι της κοινωνικης και θρησκευτικης αποστασίας από το νομο του Θεου,απο Τον τελειο Νομοθετη ,δεν μπορει να μενουμε αδρανεις,χλυαροι,ειναι κατ εξοχην κρισιμη η εποχη μας,ολοι καλουμαστε να δωσουμε μαρτυρια γιαυτο που εχουμε στα ενδόμυχα της ψυχης μας αν ειμαστε με τον εσταυρωμενο και ανασταντα Χριστο και Θεο ημων η όχι.

Ανώνυμος είπε...

ΑΠΟΛΥΤΙΚΙΟΝ Ἦχος πλ. α΄.

Συλληφθεῖς ὑπ' ἀθέων, Μάρτυς Εὐγένιε
Τήν ὀρθόδοξον πίστην καθομολόγησας
Τοῦ Σωτῆρος τόν Σταυρόν ἐγκολπωσάμενος
Τήν κοπήν τῆς κεφαλῆς ἐπροτίμησας στερρῶς
Καί χαίρεις μετά Μαρτύρων, γόνε λαμπρέ της Ρωσίας
Καί στρατιώτα τοῦ Χριστοῦ εὐκλεῆ.

Ηλιάδης Σάββας είπε...

Ο νεανίσκος αυτός είναι ο ελεγκτής της επιτελούμενης ανομίας από τους οικουμενιστές στο όνομα της ψεύτικης αγάπης, λέγε απάτης. Ο μικρός αυτός και Μέγας Άγιος της Εκκλησίας μας, ο οποίος βαραίνει τις συνειδήσεις όσων κινούνται προδοτικά σ` ό,τι αφορά την ομολογία της ορθής πίστης, της πίστης των Πατέρων ημών.Αυτόν πρέπει να παρακαλούμε σήμερα για τις πρεσβείες του. Είναι ο Άγιος σύμβολο του 21ου αιώνα!

Αsteri Charvalia είπε...

Ωραιότατο Παρακλητικό Κανόνα τού Αγίου έχει γράψει η καταξιωμένη, σύγχρονη υμνογράφος, Καθηγουμένη Ισιδώρα, Ι. Μονής Παν. Κυπαρισιώτισσας και Αγ. Ιεροθέου, Μέγαρα Αττικής.

Ανώνυμος είπε...

Άγιε Ευγένιε προστάτευσε και φώτισε τον Παντελή μου από εκεί που έμπλεξε ψάχνωντας να βρή τον αληθεινο Θεό και οδήγησε τον στον σωστό δρόμο.

Ανώνυμος είπε...

Η ιστορία του Αγίου αυτού νεομάρτυρα καθήλωσε όλη την ορθοδοξη εκκλησία όπου γης... Θαυμαστός ο Θεός εν τοις Αγίοις Αυτού ... Ο Άγιος αυτός ήταν ένας στρατιώτης που έζησε σε μια εμπόλεμη περίοδο και μαρτύρησε για την πίστη του σε μια εποχή υλιστική και αντίθεη.Ευχομαι η εκκλησία να αναγνωρίσει την Αγιότητα του και επίσημα όπως επίσης και ενός άλλου μάρτυρα στρατιώτη , του Αθανασίου Διάκου που αρνήθηκε να αλλάξει την πίστη του και μαρτύρησε με τον ειδεχθή τρόπο που όλοι γνωρίζουμε ...

Ανώνυμος είπε...

Μα νομίζω ότι η Εκκλησία της Ρωσίας, που είναι η καθ' ύλην αρμόδια, έχει αγιοκατατάξει επισήμως τον Ευγένιο (;).

Όπως και νά 'χει, είναι συγκινητικό ότι και η γενιά μου, που είναι γενικώς μια γενιά για τα μπάζα, ακόμα κι αυτή η γενιά για τα μπάζα, χάριτι Θεού μπορεί να παραγάγει αγίους και μάρτυρες. Άντε και στα δικά μας.

Ανώνυμος είπε...

2:32μμ
Υπάρχει διαφορά. Ο Αθανάσιος Διάκος δεν είναι άγιος, δεν είναι μάρτυρας της Εκκλησίας.
Εθνομάρτυρας ναι , είναι.

Ανώνυμος είπε...

Ο Αθανάσιος Διάκος είναι εθνομάρτυρας αλλά και μάρτυρας της εκκλησίας ανεξάρτητα αν αναγνωριστεί ή όχι η αγιότητα του.Του προτάθηκε να αλλάξει την πίστη του ως μόνο δρόμο σωτηρίας του και αυτός αρνήθηκε με αποτέλεσμα να οδηγηθεί στ μαρτύριο . Το γεγονός αυτό τον καθιστά μάρτυρα του Χριστού.Αλλωστε δύο σύγχρονοι διακριτικοί άγιοι γέροντες ο Γέροντας Αμβρόσιος Λάζαρης και ο πατήρ Σάββας Αχιλλέως διακύρηταν την αγιότητα του και υποστήριζαν την αγιοκατάταξη του.

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com