2 Φεβ 2012

Ιεραπύτνης και Σητείας, Ευγένιος: Η Παιδεία,«έχει σκοπό.. την ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης…»


ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΙΕΡΑΠΥΤΝΗΣ ΚΑΙ ΣΗΤΕΙΑΣ
ΕΥΓΕΝΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΟΡΤΗ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ 2012
 Αξιότιμοι κ. Εκπαιδευτικοί, Αγαπητά μου παιδιά,
 Η σημερινή εορτή των τριών Ιεραρχών είναι και εορτή των Γραμμάτων και της Παιδείας μας. Ο Μέγας Βασίλειος, ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος και ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος υπήρξαν θεμελιωτές της αληθινής παιδείας που μορφοποιεί και αναγεννά πνευματικά τον άνθρωπο. Σύμφωνα με τη διδασκαλία τους η παιδεία είναι το πρώτο από τα αγαθά που διαθέτουμε. Δεν είναι η στεγνή μετάδοση γνώσεων, αλλά η πνευματική αφύπνιση, η καλλιέργεια των αξιών και των υψηλών ιδανικών, που αποτελούν τη βάση της πίστεως και της κοινωνικής ζωής.
 Οι τρεις «μέγιστοι φωστήρες της τρισηλίου Θεότητος» είναι οι προστάτες και οι οδοδείκτες της Παιδείας μας. Η Παιδεία, σύμφωνα με το ισχύον Σύνταγμα στη Χώρα μας, «έχει σκοπό την ηθική, πνευματική, επαγγελματική και φυσική αγωγή των Ελλήνων, την ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης και τη διάπλασή τους σε ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες». Οι εορταζόμενοι σήμερα Άγιοι συνδύασαν αρμονικά στη ζωή τους τη θεωρία με την πράξη, τη γνώση με την αρετή και την πίστη με την επιστήμη. Η συμβολή τους υπήρξε καθοριστική στην ιστορία του Γένους μας από τον 4ο μ.Χ. αιώνα, γιατί πέτυχαν τη σύζευξη και τη δημιουργική συνύπαρξη του ελληνισμού και του χριστιανισμού. Η ελληνική παιδεία και η ελληνική γλώσσα, η γλώσσα της Αγίας Γραφής και των Πατερικών κειμένων, μελετούνται μέχρι σήμερα σε όλο τον κόσμο.

 Με την ενάρετη και ασκητική ζωή τους και με την αξιοθαύμαστη ποιμαντική και φιλανθρωπική δράση τους εφάρμοσαν με συνέπεια αυτά που πίστευαν και δίδασκαν. Έκαναν πράξη την πίστη τους, εκδήλωναν με έργα την αγάπη τους στο Θεό και τους ανθρώπους και βοήθησαν στην άρση κάθε κοινωνικής αδικίας της εποχής τους. Εκδιώχθηκαν, εξορίστηκαν και δεν δίστασαν ακόμη και να παραιτηθούν από υψηλές θέσεις και αξιώματα, θέτοντας σε προτεραιότητα την αξία του ανθρώπου και την αγάπη στον Θεό και τον συνάνθρωπο.
 Πατρικά εύχομαι ο τρόπος ζωής, η σοφία, η αρετή και η προσφορά των Τριών Ιεραρχών να εμπνέει και να νοηματοδοτεί τη ζωή μας. Να αγωνιζόμαστε να διατηρήσουμε αυτή τη μεγάλη Παράδοση των Αγίων Πατέρων μας και να μιμηθούμε τη φιλομάθεια, την εργατικότητα, την ευσπλαχνία, την αυτοπροσφορά και την αυτοθυσία τους, για να συνδυάσουμε και εμείς αρμονικά την ανθρώπινη γνώση με την χριστιανική πίστη και κοσμοθεωρία.
Ιεράπετρα, 30 Ιανουαρίου 2012
Με πατρική αγάπη και ευχές
Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ
† Ο Ιεραπύτνης & Σητείας ΕΥΓΕΝΙΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com