23 Οκτ 2011

Πράσινο φως για την ανέγερση του Αγίου Νικολάου στο Μανχάταν. Στο οικόπεδο θα ανεγερθεί και ένα διαθρησκευτικό μνημείο, για τους πιστούς όλων των δογμάτων.


Δικαίωση για τον Ελληνισμό. Πράσινο φως για την ανέγερση του Αγίου Νικολάου στο Μανχάταν
Ο Κυβερνήτης Άντριου Κουόμο και ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος έδωσαν τα χέρια όσον αφορά στην ανέγερση του ναού που είχε καταστραφεί ολοσχερώς την 11η Σεπτεμβρίου 2001.
Στο οικόπεδο θα ανεγερθεί και ένα διαθρησκευτικό μνημείο, περισσυλογής και προσευχής για τους πιστούς όλων των δογμάτων.

Αίσιο τέλος προς όφελος του ελληνισμού των Ηνωμένων Πολιτειών είχε πριν από λίγες μέρες ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που απασχολούσε την ελληνοαμερικανική κοινότητα εδώ και δέκα χρόνια, καθώς ο Κυβερνήτης Άντριου Κουόμο και ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος έδωσαν τα χέρια όσον αφορά στην ανέγερση του ναού του Αγίου Νικολάου στο Σημείο Μηδέν του Μανχάταν. Η εκκλησία του Αγίου Νικολάου είχε καταστραφεί ολοσχερώς την 11η Σεπτεμβρίου 2001, όταν έπεσαν οι δίδυμοι πύργοι στο Παγκόσμιο Κέντρο του Εμπορίου και η σκηνή στους χριστιανούς όλων των δογμάτων, καθώς αποτελούσε σήμα κατατεθέν της πίστης. Μέχρι όμως να βρεθεί λύση στο ζήτημα αυτό, διαδραματίστηκαν πολλά επεισόδια και χρειάστηκε μεγάλος αγώνας από τον ίδιο τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Δημήτριο που υπερέβαλε εαυτόν και δυσκολίες για την επιθυμητή λύση.
Χαρακτηριστικά του ναού
Ο Άγιος Νικόλαος βρισκόταν στην οδό Liberty, στο ίδιο οικόπεδο με τους δίδυμους πύργους και μάλιστα το μέγεθος των κτιρίων, πίσω από τον ιερό ναό, δημιουργούσε μία μαγευτική εικόνα. Το 1832 δημιουργήθηκε το κτίριο, το οποίο μερικές δεκαετίες αργότερα, το 1916, θα διαμορφωνόταν από μερικούς από τους πρώτους Έλληνες μετανάστες σε τόπο προσκυνήματος, ενώ το 1922 ξεκίνησε η λειτουργία του.
Το μέγεθος της εκκλησίας ήταν μικρό, περίπου 7 μέτρα πλάτος, 17 μέτρα μάκρος και 11 μέτρα ύψος, αντιστρόφως ανάλογο της φήμης και της σημασίας που απέκτησε με το πέρας του χρόνου, καθώς δεν αποτελούσε πόλο έλξης μόνο για τους Ελληνορθόδοξους πιστούς αλλά και για το σύνολο των Χριστιανών που εργάζονταν στο πολυσύχναστο οικονομικό κέντρο της Αμερικής. Τελευταίος ιερέας του ναού πριν από την αποφράδα ημέρα της 11ης Σεπτεμβρίου ήταν ο Πατέρας Ιωάννης Ρώμας, ενώ είναι άξιον αναφοράς ότι εντός του ναού βρίσκονταν κειμήλια ανεκτίμητης αξίας, τα οποία είχαν παραχωρηθεί από τον Νικόλαο τον Β’, τον τελευταίο Τσάρο της Ρωσίας, τα οποία επίσης καταστράφηκαν.
Ο αγώνας για την ανέγερση
Μετά το αρχικό σοκ από την τραγωδία της 11ης Σεπτεμβρίου, άρχισε η συζήτηση για την επόμενη μέρα και τα σενάρια για το τι μέλλει γενέσθαι με τον ναό του Αγίου Νικολάου, σε μία διαδρομή που ποτέ δεν ήταν στρωμένος με λουλούδια, καθώς το συγκεκριμένο μέρος αποτελούσε στόχο πολλών συμφερόντων και τα εμπόδια τα οποία μπήκαν ήταν πολλά όλα αυτά τα χρόνια. Ο ελληνικής καταγωγής Κυβερνήτης τότε, το 2001, της Νέας Υόρκης Τζορτζ Πατάκι ήταν ο πρώτος που είχε δεσμευθεί δημόσια για την επαναλειτουργία του ναού και με το πέρασμα του χρόνου, υπήρξαν πολλοί θερμοί υποστηρικτές αυτής της προσπάθειας.
Παρόλα αυτά ο Εκτελεστικός Διευθυντής της Λιμενικής Υπηρεσίας της Νέας Υόρκης, Αρχής υπεύθυνης για τη συγκεκριμένη περιοχή, κ. Κρις Γουόρντ, επέδειξε αρνητική συμπεριφορά απέναντι στις απαιτήσεις της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας, κάτι που προκάλεσε και το παραλίγο ναυάγιο. Ειδικότερα και ενώ η Λιμενική Αρχή και η Αρχιεπισκοπή έφτασαν πολύ κοντά σε συμφωνία στις 23 Ιουλίου 2008, ώστε να δοθούν στην Αρχιεπισκοπή 20 εκατομμύρια δολάρια για το οικόπεδο, έκτασης 110 τετραγωνικών μέτρων και ένα άλλο οικόπεδο για την ανέγερση του ναού.
Σύμφωνα με το προσχέδιο τα 10 εκατομμύρια θα δίδονταν από τη Λιμενική Αρχή και τα άλλα 10 από την εταιρεία JPMorgan Chase & Co. Παρόλα αυτά η συμφωνία δεν προχώρησε και φτάσαμε στην 14η Φεβρουαρίου 2011, όταν η Αρχιεπισκοπή εν μέσω απογοήτευσης για τη στάση των Αρχών της Νέας Υόρκης, κατέθεσε αγωγή εις βάρος παντός αρμοδίου για την κωλυσιεργία και τα προβλήματα που παρουσιάζονταν. Έτσι μετά από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις ο αγώνας του Αρχιεπισκόπου Δημήτριου, των παραγόντων της αμερικανικής κοινωνίας και πολιτκής σκηνής που στήριζαν όλα αυτά τα χρόνια τον αγώνα, αλλά και οι απλοί πιστοί δικαιώθηκαν με τη Συμφωνία που ανακοινώθηκε στις 14 Οκτωβρίου 2011.
Τι προβλέπει η συμφωνία
ΒΑΣΕΙ της συμφωνίας, ανταλάσσεται το οικόπεδο που στέγαζε πριν τον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου στο 155 Cedar Street με ένα οικόπεδο λίγα μετρα πιο κάτω στο νούμερο 130 της Liberty Street και η έκταση που θα καλύπτει ο νέος ναός υπολογίζεται υπερδιπλάσια του ναού που καταστράφηκε. Στο οικόπεδο θα ανεγερθεί και ένα διαθρησκευτικό μνημείο, περισσυλογής και προσευχής για τους πιστούς όλων των δογμάτων. Το κόστος του οικοπέδου θα επιφορτισθεί η Λιμενική Αρχή της Νέας Υόρκης, ενώ το κόστος της ανέγερσης του Ναού θα καλύψει η Αρχιεπισκοπή της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας Αμερικής, πιθανόν με τη συνεισφορά δωρεών από εύπορους ομογενείς.
Θα ξανανάψουμε πολλά νέα κεριά στον Άγιο Νικόλαο 
Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ Δημήτριος, ο οποίος ήταν ο ταγός αυτής της προσπάθειας, χαρακτήρισε ανεκτίμητο φίλο τον Κυβερνήτη της Νέας Υόκης κ. Άντριου Κουόμο, «που ενήργησε για να υλοποιηθεί το όνειρο που είχαμε επί μια δεκαετία, να ξαναχτιστεί ο Άγιος Νικόλαος με τη βοήθεια του Θεού στο Σημείο Μηδέν, όπου βρίσκονταν επί 85 χρόνια, και να επιβεβαιωθεί έτσι η θρησκευτική ελευθερία και εμπειρία που απολαμβάνουν όλοι οι Νεοϋορκέζοι και οι υπόλοιπο Αμερικανοί».
Ο κ. Δημήτριος συνέχισε υποσχόμενος ότι «θα ξανανάψουμε πολλά νέα κεριά στον Άγιο Νικόλαο στη μνήμη εκείνων που χάθηκαν την 11η Σεπτεμβρίου και προς τιμήν των ηρώων που θυσίασαν τη ζωή τους για να βοηθήσουν άλλους. Τέλος ο ηγέτης της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στις ΗΠΑ υπογράμμισε ότι «η ελευθερία συνείδησης και το βασικό ανθρώπινο δικαίωμα της ελεύθερης θρησκευτικής έκφρασης θα ακτινοβολούν πάντα στο μέλλον μέσα στον ανοικοδομημένο ναό του Αγίου Νικολάου».
Η βουλευτής Carolyn Maloney, η οποία αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους υποστηρικτές των ελληνικών θέσεων στην Αμερική υπογράμμισε ότι με την ανοικοδόμηση του Αγίου Νικολάου και τα άλλα έργα που εκτελούνται τώρα στον χώρο του Κέντρου Παγκοσμίου Εμπορίου, η Νέα Υόρκη θα ολοκληρώσει την ανάκαμψη από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.
Ο Ελληνικής καταγωγής Βουλευτής Γκας Μπιλιράκης δήλωσε ότι «ο Άγιος Νικόλαος, ως ο μόνος ναός που καταστράφηκε στις τραγικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου δεν είναι μόνον ένας τόπος προσευχής της Ελληνοαμερικανικής κοινότητας, αλλά αποτελεί και υπενθύμιση του ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η ακλόνητη πίστη τους, δεν θα υποκύψουν σε εκείνους που επιδιώκουν να μας βλάψουν». Τελος ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει και στον φιλέλληνα Γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ που στήριξε από την πρώτη στιγμή αυτήν την προσπάθεια.

«Η Σημερινή» 23/10/2011 - Δικαίωση για τον Ελληνισμό

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com