Σηκώνει καρτερικά το σταυρό της
Του πρωθ. Δημοσθένη Δημοσθένους, δρα Θ.Σ.
Η ΑΙΩΝΟΒΙΑ τέχνη από τις ρίζες ενός μικρού τόπου όπως η Κύπρος διασώζει κάθε στιγμή και κλάσμα δευτερολέπτου την ιστορικά διαχρονική ταυτότητα των αρχαιότερων ίσως χριστιανών της υφηλίου. Ο Κύπριος Έλληνας ορθόδοξος χριστιανός, μέσα στην ταραγμένη ιστορία του τόπου του, καταφέρνει πάντα να διασώζει ένα πράγμα. Την ελπίδα του στον Ιησού Χριστό και την Εκκλησία του. Γιατί ο μοναδικός ακατάπαυστα βεβαιωμένος τόπος συνάθροισης του Κύπριου παρ’ όλη την φτώχεια, την ανέχεια, τη δυστυχία, αλλά ακόμα και στις ελάχιστες στιγμές ευμάρειας (που ήταν πάντα τόσο σύντομες), ήταν η εκκλησία. Η εκκλησία του χωριού ή της κωμόπολης ή της πόλης, του μοναστηριού, ακόμα και μια εκκλησία μέσα στο δάσος.
Η βάρβαρη τουρκική εισβολή και η συνεχιζόμενη παράνομη κατοχή μέρους της Κύπρου από το 1974 μέχρι και σήμερα δημιούργησε ένα σοβαρό πρόβλημα σχεδόν πλήρους αφανισμού και διαχρονικού χαρακτήρα του χριστιανισμού σε σχεδόν 3.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα της κυπριακής επικράτειας. Η αγάπη του χριστιανού προς τις εκκλησίες του διακρίνεται σήμερα ανάμεσα σε άλλα και από τα απομεινάρια των 23.000 εικόνων και των άλλων εκκλησιαστικών κειμηλίων που παρέμειναν στα κατεχόμενα.
Πολλές εικόνες πωλήθηκαν ως κοινό εμπόρευμα στο εξωτερικό, ενώ άλλες ακόμα και σήμερα οι εισβολείς προσπαθούν να τις δώσουν έναντι χρηματικής αμοιβής. Η κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η χριστιανική κληρονομιά της κατεχόμενης Κύπρου δεν αφήνει πολλές ευκαιρίες για πλήρη, συνολική αποκατάσταση του χριστιανικού χαρακτήρα των κατεχομένων μας, είτε ως εκκλησιαστικών μνημείων είτε ως εικόνων και όλων των άλλων εκκλησιαστικών αντικειμένων.
Άγγλος δημοσιογράφος παρέδωσε στην Εκκλησία της Κύπρου τα δισκοπότηρα της Παναγία Θέρμιας, της πρώτης εκκλησίας που κατέλαβαν οι εισβολείς στις μαύρες ημέρες του 1974 και την οποία λεηλάτησαν συστηματικά. Τα δισκοπότηρα που διασώθηκαν περιλαμβάνουν διαμπερή τραύματα από πυροβόλο όπλο. Ίσως αναγνώριζαν ότι είχαν μια ζωντάνια μέσα τους; Ποιος ξέρει. Ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β΄ έχει αναπτύξει σθεναρή δράση για το βασικό αυτό ανθρωπιστικό θέμα που αφορά στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θρησκευτικο-λατρευτικών ελευθεριών. Στην Κύπρο και το εξωτερικό αναφέρεται ανελλιπώς στις 520 κατεχόμενες εκκλησίες της Κύπρου, καταθέτοντας ταυτόχρονα και προς την παγκόσμια συνείδηση το πρόβλημα των αδικαίωτων χριστιανών της Κύπρου. Η συστηματική διερεύνηση του θέματος των 520 κατεχόμενων εκκλησιών είναι έργο το οποίο συνεχίζει σε πολλά επίπεδα και η Βυζαντινή Ακαδημία Κύπρου, η οποία μέχρι σήμερα πραγματοποίησε πολλαπλές πολυσέλιδες εκδόσεις αποκλειστικά με το θέμα της ανατροπής της κάθε καταστροφής στους κατεχόμενους ναούς μας. Αυτοί αποτελούν αδιάσειστη απόδειξη της αδιάκοπης ταυτότητας του χώρου και του τόπου μας, που περιμένει υπομονετικά το ξαναπροσκύνημά του από τον σημερινό πρόσφυγα.
Ένα διαρκές μήνυμα εκπέμπεται προς όλους τους ισχυρούς της Γης. Ότι στην Κύπρο δεν υπήρξε ποτέ φυλετική ή θρησκευτική σύγκρουση. Επιπλέον προς τα προβλήματα της μετανάστευσης στον ευρωπαϊκό κόσμο, η Κύπρος, μέλος επίσης της Ευρώπης, σηκώνει καρτερικά τον σταυρό της συνεχιζόμενης βάρβαρης κατοχής μέχρι σήμερα και προσμένει την ευλογημένη στιγμή της επιστροφής των προσφύγων μας στα σπίτια και τις εκκλησίες τους και της δικαίωσης της Ιστορίας.
«Φιλελεύθερος»13/06/2011
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου