15 Μαΐ 2011

Ρωσικό ΟΧΙ στην επίσκεψη του Πάπα στη Σερβία

Αν και η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία δεν θέλει να αποκλείσει το ενδεχόμενο άφιξης του Πάπα στη Σερβία το 2013 για την επέτειο των 1700 χρόνων από το Διάταγμα των Μεδιολάνων, πληροφορίες που διέρευσαν αναφέρουν ότι κατά την πρόσφατη επίσκεψη στο Βελιγράδι, του επικεφαλής της ρωσικής εκκλησιαστικής διπλωματίας Μητροπολίτη Βολοκαλάμσκ Ιλαρίωνα, μεταφέρθηκε το «njet» ΟΧΙ του Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλου στο ενδεχόμενο πρόσκλησης προς τον Πάπα. Rusi ne daju papi u Niš? Ο Σέρβος Πατριάρχης Ειρηναίος προσπάθησε να αρνηθεί λέγοντας ότι "δεν είναι αλήθεια ότι το Πατριαρχείο Μόσχας θεωρεί ότι δεν είναι καιρός για μια συνάντηση των Ορθόδοξων ηγετών με τον Πάπα».

Η επιθυμία μας συνεχίζει ο Πατριάρχης Ειρηναίος «ήταν να γιορτασθεί αυτό το γεγονός από το σύνολο της εκκλησιαστικής κοινότητας και φυσικά μεταξύ αυτών και ο Πάπας». «Αυτό δε σημαίνει έναρξη της ενότητας αλλά θα δούμε ποιο είναι το περιεχόμενο των 17 αιώνων πίσω μας και θα δούμε τι πρέπει να κάνουμε στο μέλλον». Αυτά βέβαια είναι καλές ευχές και καλές προθέσεις, το πώς θα πραγματοποιηθούν μένει να το δούμε» δήλωσε ο Σέρβος Πατριάρχης Ειρηναίος στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

1 σχόλιο:

Κυπριανός Χριστοδουλίδης είπε...

ΖΥΜΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΩΝ 1700 ΧΡΟΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΤΩΝ ΜΕΔΙΟΛΑΝΩΝ

«Αυτό δεν σημαίνει έναρξη της ενότητας αλλά θα δούμε ποιο είναι το περιεχόμενο των 17 αιώνων πίσω μας και θα δούμε τι πρέπει να κάνουμε στο μέλλον», δηλώνει διπλωματικά ο πατριάρχης "πασών των Σερβιών" (κατά το "πασών των Ρωσιών") και ψάχνει το περιεχόμενο των 17 αιώνων πίσω μας. Θέλει να βρούμε (βρει) τι πρέπει να κάνουμε στο μέλλον για την ενότητα των εκκλησιών.

Ταύτα σχετικά με το αν πρέπει ή δεν πρέπει να προσκληθεί ο "παπας πάντων των Χριστιανών" Βενέδικτος 16ος στη Σερβία. Στην πόλη Νις, το 2013 θα εορτασθούν τα 1.700 χρόνια από την έκδοση του Διατάγματος των Μεδιολάνων.

Αλλά προς τι η έρευνα, οι αμφιταλαντεύσεις και τα λοιπά άλλα; Συνέδρια επί συνεδρίων και συμπόσια επί συμποσίων διαλόγων για την ενότητα.

Γιατί δεν βλέπει τον οικουμενικό δικό μας "πατριάρχη πάντων των ορθοδόξων" ο οποίος, αφού έριξε τον λίθο του αναθέματος (οι πατέρες ημών πλανήθηκαν υπό του αρχεκάκου) στο παρελθόν, τώρα πετά με τα φτερά της αγάπης. Η Ορθοδοξία είναι η συμπερίληψη όλων των θρησκειών, καθώς διδάσκει τη συγχώνευση παπισμού και προτεσταντισμού, του αγγλικανισμού προεξάρχοντος. Ο πάπας θα είναι ο πατήρ πάντων των Χριστιανών και ο οικουμενικός δικός μας, πατριάρχης πασών των εκκλησιών (σημ. εδώ είναι ο "κόμπος")

Αν κάνει και ο πατριάρχης "πασών των Σερβιών" την καλήν υπακοήν, όπως εμείς, θα έχει την ωραία δική μας κατάληξη. Θα πλουτήσει αίφνης η Σερβία και κάποια στιγμή, θα αντιληφθεί ότι πάει ολόκληρη για πούλημα. Το πατριαρχείο της Σερβίας αυτό θα πάθει και το ίδιο προδιαγράφεται για Ρουμανία, Βουλγαρία, τα Σκόπια, την Αλβανία και όλα τα υπόλοιπα ντεμέκ ορθόδοξα πατριαρχεία.

Τώρα τους ταΐζουν και ύστερα θα τους θυμήσουν αυτά που διδάσκει η πίστη τους : Νηστεία, εγκράτεια και το "ου γαρ έχομεν ώδε μένουσαν πόλιν". Πουλήστε τα όλα.

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com