15 Μαΐ 2011

Το «κίνημα» Φετουλάχ Γκιουλέν: Πηγή έμπνευσης ή απάτης;

Fethullah Gülen, Gülü kurtarır!

Ο Γκιουλέν και οι Επιχειρήσεις

Μια κοσμική ελίτ ενδίδει στους επιχειρηματίες της μεσαίας τάξης με ηθικούς σκοπούς

Για ένα μεγάλο μέρος του περασμένου αιώνα, η οικονομία της Τουρκίας κυριαρχούνταν από ολιγάριθμους ομίλους, οι οποίοι ανήκαν σε οικογένειες της κοσμικής επιχειρηματικής ελίτ της Κωνσταντινούπολης. Τώρα, οι κυβερνήσεις που ελπίζουν να δοθεί ώθηση στο εμπόριο με μια από τις γρηγορότερα αναπτυσσόμενες οικονομίες στον κόσμο, ασχολούνται όλο και περισσότερο με την Tuskon -μια ένωση η οποία αντικατοπτρίζει την άφιξη της νέας μεσαίας τάξης συντηρητικών τοπικών επιχειρηματιών.

Η αυξανόμενη επιρροή της αντανακλά επίσης την άνοδο της κοινότητας του Γκιουλέν, από την οποία έχουν επιλεγεί τα περισσότερα από τα 25.000 μέλη της. "Δεν είμαστε άμεσο μέρος αυτής της κίνησης," δήλωσε ο πρόεδρος της Tuskon, Ριζανούρ Μεράλ (Rizanur Meral), σε πρόσφατη συνέντευξή του στους Financial Times. "Έχουμε μέλη με διαφορετικές σκέψεις, ιδέες και προτιμήσεις. Αλλά μπορούμε να πούμε ότι οι πλειοψηφία των μελών μας υποστηρίζουν τις ιδέες του κου Γκιουλέν."

Αυτοί είναι οι επιχειρηματίες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Φετουλάχ Γκιουλέν, ενός Τούρκου ιερέα, για να ιδρύσουν σχολεία και επιχειρήσεις στα Βαλκάνια και τα κράτη της κεντρικής Ασίας, μετά την πτώση του κομμουνισμού. Η Tuskon -προστάτης πολυάριθμων τοπικών ενώσεων επιχειρήσεων- ηγείται πλέον των τουρκικών προσπαθειών για είσοδο στις αγορές σε όλη την υποσαχάρια Αφρική, και για ενίσχυση των δεσμών με τη Μέση Ανατολή.

Αν και αξιωματούχοι του παραδοσιακά κοσμικού υπουργείου εξωτερικών έχουν την τάση να κρατούν τις αποστάσεις τους από έργα που εμπνέονται από τον Γκιουλέν, οι υπουργοί φαίνεται να τα θεωρούν χρήσιμη επέκταση της ήπιας δύναμης της Τουρκίας. Η Tuskon τους προτρέπει πολλές φορές να επισκεφτούν "Τουρκικά Σχολεία", όπως είναι γνωστά στο εξωτερικό.

Ο κος Μεράλ κατάφερε να οργανώσει συνάντηση με τους Financial Times όταν η Tuskon συνόδεψε τον πρωθυπουργό Recep Tayyip Erdogan στη Ρωσία, βοήθησε να οργανωθεί μια επίσκεψη στη Γκάνα και την Γκαμπόν από τον πρόεδρο Abdullah Gul, και φιλοξένησε τον γραμματέα εμπορίου των ΗΠΑ Gary Locke, σε μια εκδήλωση για την προώθηση του Τούρκο-αμερικανικού εμπορίου.

Σύμφωνα με τον κο Μεράλ, η Tuskon παραμένει πολιτικά ουδέτερη, εξασφαλίζοντας απλώς ότι, οι δραστηριότητές της δεν συγκρούονται με την κυβερνητική πολιτική. Αλλά η παρουσία των μελών της στην Αφρική, φαίνεται ότι την έχει βοηθήσει να επηρεάζει την πολιτική -για παράδειγμα, πίεσε επιτυχώς στο άνοιγμα πρεσβειών και δρομολογίων των Τουρκικών Αερογραμμών σε ολόκληρη την ήπειρο.

Ο κύριος ρόλος της Tuskon είναι να βοηθήσει μικρομεσαίες επιχειρήσεις να κατανοήσουν την παγκόσμια οικονομία και να εδραιώσουν επαφές σε νέες αγορές, δήλωσε ο κος Μεράλ. Όμως προσπαθεί επίσης να αντιμετωπίσει ανισότητες πίσω στην πατρίδα, ενθαρρύνοντας τα μέλη της να ενισχύσουν φιλανθρωπικούς σκοπούς και να επενδύσουν σε φτωχές κουρδικές περιοχές, ακόμα κι αν δεν υπάρχει κάποια λογική οικονομικά. "Πρέπει να έχεις κάποια ηθικά κίνητρα," ισχυρίζεται. "Υπάρχουν πολλοί επιχειρηματίες από τα ανατολικά της χώρας, οι οποίοι... σκέφτονται ότι θα έπρεπε να πληρώσουν τα χρέη τους στην περιοχή στην οποία μεγάλωσαν."

Ωστόσο, ο κος Μεράλ παραδέχεται ότι η επιρροή που ασκεί η Tuskon προσελκύει και κάποια άτομα με λιγότερο ευγενή κίνητρα. "Έχουμε γίνει πολύ προσεκτικοί στην επιλογή των μελών," αναφέρει. "Τα βασικά κριτήρια είναι να είναι κανείς αξιόπιστος και φερέγγυος, να εμμένει στην επιχειρηματική δεοντολογία... έτσι ώστε να αντιπροσωπεύει την τουρκική επιχειρηματική κοινότητα με το βέλτιστο τρόπο στις διεθνείς αγορές."

Delphine Strauss

Financial Times

Μετάφραση: Turkish Greek News

Δείτε σχετικά και:

-Βραβείο ειρήνης στον… Χότζα Φεττουλλάχ Γκιουλέν

-Φετουλάχ Γκιουλέν, Παντουρκισμός και Πομακοχώρια

-Ο πλέον επικίνδυνος ισλαμιστής του πλανήτη πάτησε πόδι και στην Ελλάδα

-Σχέσεις Φεττουλλάχ Γκιουλέν και …..πρακτόρων

-Μεγάλες τιμές για τους φοιτητές του Χότζα Φεττουλλάχ Γκιουλέν

-Πλήρης στροφή στο Ισλάμ, ετοιμάζει … Χότζα για Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Το αληθινό πρόσωπο του Ερντογάν

-Ποιός είναι στην πραγματικότητα ο Φετουλάχ Γκιουλέν; Ερζερούμ, η πόλη του “αγαπημένου ιμάμη της CIA” !

-To κίνημα του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν και η Ελλάδα

-Κίνημα ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν . Διαπολιτισμικός και διαθρησκευτικός διάλογος, πανεπιστήμια, σχολεία, τράπεζα, ΜΜΕ

-Τρέµουν τον τούρκο «Χοµεϊνί» Φετουλάχ Γκιουλέν

-Βατικανό και Φετουλάχ Γκιουλέν

-Φετουλάχ Γκιουλέν. Ο λάιτ Χομεϊνί πίσω από τον Ερντογάν

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com