22 Φεβ 2011

Λιβύη ώρα μηδέν. Το καθεστώς ανθίσταται σθεναρά και βομβαρδίζει το πλήθος που ζητεί την ανατροπή του

Στο χάος και την εμφύλια διαμάχη εξελίσσεται η εξέγερση στη Λιβύη με εκατοντάδες νεκρούς και τραυματίες. Ενδεικτικό της προσπάθειας του καθεστώτος να κρατηθεί στην εξουσία είναι η κινητοποίηση της αεροπορίας της χώρας που διατάχθηκε να βάλλει κατά του πλήθους. Ελικόπτερα και αεροσκάφη κτύπησαν συγκεντρώσεις διαδηλωτών στην Τρίπολη και τη Βεγγάζη. Σύμφωνα με μεταμεσονύκτιες αναφορές η πρωτεύουσα της χώρας Τρίπολη πνιγόταν μέσα στους καπνούς.

Οι διαδηλωτές, που ζητούν αλλαγή στο καθεστώς που κυβερνά τη χώρα τα τελευταία 42 χρόνια, συγκρούονται με ισχυρούς πυρήνες υποστηρικτών του που δεν διστάζουν να χρησιμοποιήσουν οποιοδήποτε μέσο εναντίον του πλήθους.

Αναφορές από τη Βεγγάζη αναφέρουν ότι έχουν εκτελεστεί 11 στρατιώτες γιατί αρνήθηκαν να πυροβολήσουν κατά των διαδηλωτών.

Όλες οι μεγάλες πόλεις της Λιβύης συγκλονίζονται από βίαιες συγκρούσεις. Στην Τρίπολη και τη Βεγγάζη, τις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας, έκανε την εμφάνισή της η πολεμική αεροπορία. Βόμβες έπεσαν στα περίχωρα και κατ’ άλλες πηγές εναντίον διαδηλωτών που ζητούσαν την απομάκρυνση του καθεστώτος Καντάφι.

Δικαιολογώντας τους βομβαρδισμούς στα περίχωρα της Τρίπολης, η κρατική τηλεόραση, που ελέγχεται από το καθεστώς, μετέδωσε ότι ο στρατός επιτέθηκε στα κρησφύγετα των σαμποτέρ.

Στο μεταξύ, δύο Λίβυοι πιλότοι αυτομόλησαν νωρίτερα στη Μάλτα και για εξασφαλίσουν άδεια προσγείωσης προφασίστηκαν έλλειψη καυσίμων. Υποστήριξαν ότι έλαβαν εντολή να βομβαρδίσουν το πλήθος, κάτι που έπραξε το τρίτο αεροσκάφος του σχηματισμού τους, τύπου Μιράζ. Τρίτος πιλότος του σμήνους με αεροσκάφος Μιράζ, σύμφωνα με άλλες πηγές, έβαλλε με πυρά εναντίον του πλήθους. Με πυρά εναντίον του πλήθους έβαλλαν και πολεμικά ελικόπτερα.

Ο γιος του ηγέτη της Λιβύης Muammar Gadhafi, Seif al-Islam, προειδοποίησε ότι το καθεστώς θα πολεμά μέχρι την τελευταία σφαίρα και δεν εγκαταλείπει τη χώρα και την εξουσία.

Φήμες για διαφυγή του Μουαμάρ Καντάφι στη Βενεζουέλα διαψεύστηκαν από τον ίδιο τον Τσάβες.

Ο αναπληρωτής πρέσβης της Λιβύης στα ΗΕ Ιμπραχίμ Νταμπάσι κάλεσε τον Μουαμάρ Καντάφι «να φύγει το συντομότερο δυνατό». Σύμφωνα με το CNN, ο Νταμπάσι δήλωσε ότι ο επί 42 χρόνια ηγέτης της Λιβύης «πρέπει να σταματήσει να σκοτώνει τον κόσμο της Λιβύης. Πρέπει να παραιτηθεί και να φύγει από τη χώρα το συντομότερο δυνατό». Κατηγόρησε, μάλιστα, τον Μουαμάρ Καντάφι για «γενοκτονία», ζητώντας από τον Οργανισμό να βοηθήσει στην προστασία των Λιβύων και να επιβάλουν απαγόρευση πτήσεων, ώστε να αποκόψουν την τροφοδοσία του στρατού.

Ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία κάνουν λόγο για πέραν των 400 νεκρών, ενώ η κατάσταση εξακολουθεί πλήρως συγκεχυμένη και ρευστή.

«Η Σημερινή»22/02/2011

Δείτε σχετικά και:

-Μπίζνες, νύφες και Ισλάµ. Σάλος για το θρησκευτικό κήρυγµα του Καντάφι σε νεαρές Ιταλίδες

-Καντάφι:«Στον μουσουλμανικό κόσμο oι γυναίκες είναι σαν τα έπιπλα»

-Εξοργίζει το «κήρυγμα» Καντάφι στις Ιταλίδες για το Ισλάμ

-Τα προσηλυτιστικά "επιτεύγματα" του Καντάφι σε Ιταλίδες

-Σκάνδαλο με τα Ισλαμικά «Θρησκευτικά» του Καντάφι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com