27 Ιαν 2011

Πατριάρχης Σερβίας Ειρηναίος:"Δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ Ορθοδόξου και Ρωμαιοκαθολικού σταυρού"

Ο Πατριάρχης Σερβίας κ. Ειρηναίος σε δηλώσεις του τόνισε ότι «η Σερβική Εκκλησία δεν έχει αποφασίσει ακόμη, για το τι είδους σταυρός θα τοποθετηθεί στο Νις» για τα 1.700 χρόνια από το Διάταγμα των Μεδιολάνων

«Δεν υπάρχει ουσιαστική διαφορά μεταξύ του Λατινικού Ρωμαιοκαθολικού και του Βυζαντινού Ορθόδοξου ή κάποιου άλλου σταυρού, οι οποίοι χρησιμοποιούνται στη λειτουργία από τους χριστιανούς», «στην ουσία, όλοι οι σταυροί είναι το ίδιο, η διαφορά του είναι μόνο στη μορφή» δήλωσε ο Πατριάρχης στην εφημερίδα "Nacionalni građanski" απαντώντας σε δηλώσεις του Μητροπολίτη Ράσκας κ. Αρτεμίου. (Patrijarh: Nema razlike između pravoslavnog i katoličkog krsta)

Ο Επίσκοπος Αρτέμιος είχε δηλώσει, ότι «σύμφωνα με πληροφορίες στο Νις σκοπεύουν να στήσουν ένα τεράστιο Ρωμαιοκαθολικό σταυρό στον οποίο θα είναι εγγεγραμμένος ένας Ορθόδοξος σταυρός μικρότερος» "Αν πραγματικά είναι έτσι, συνέχισε ο επίσκοπος Αρτέμιος, δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην πιστεύει κάποιος ότι ο συμβολισμός είναι σαφής.

Ο σταυρός θα είναι ύψους 80 μέτρων και θα τοποθετηθεί στο λόφο Βίνικ από όπου θα είναι ορατός από όλες τις πλευρές της πόλης που γεννήθηκε ο Αυτοκράτορας Άγιος Κωνσταντίνος. (Krst u Nišu, visok 80 metara, biće postavljen na brdu Vinik, odakle će se videti sa svih strana grada u kome se rodio prvi hrišćanski car Konstantin. )

Ο σταυρός θα είναι ο μεγαλύτερος στα Βαλκάνια, και πρόκειται να ολοκληρωθεί το 2013, όταν συμπληρωθούν τα 1700 χρόνια από το Διάταγμα των Μεδιολάνων, με το οποίο ο Άγιος Κωνσταντίνος αναγνώρισε το Χριστιανισμό ως επίσημη θρησκεία.

Δείτε τα σχέδια του σταυρού και κάποιες Σερβικές εφημερίδες που το θέμα το έχουν στην πρώτη σελίδα.

ΝΙΣ 2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com