6 Ιαν 2011

Κύπρος - Διαθρησκευτικό Συνέδριο και Συνέδριο Εκκλησιών Μέσης Ανατολής

Διαθρησκευτικό συνέδριο για την Καρπασία

Διαθρησκευτικό Συνέδριο εκπροσώπων των τριών μονοθεϊστικών Θρησκειών στο οποίο θα συζητηθούν θέματα θρησκευτικών ελευθεριών, με ειδική αναφορά στην περίπτωση της Καρπασίας, συγκαλεί μέσω του Πατριάρχη Ιεροσολύμων, η Εκκλησία της Κύπρου, με αφορμή το πρόσφατο περιστατικό απαγόρευσης τέλεσης της Θείας Λειτουργίας την ημέρα των Χριστουγέννων στην Καρπασία. Όπως ανέφερε στο «Φ» ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β’, έθεσε το θέμα στον Πατριάρχη Ιεροσολύμων, ο οποίος προεδρεύει του Συμβουλίου Εκκλησιών Μέσης Ανατολής, για σύγκλιση ειδικού συνεδρίου που θα πραγματοποιηθεί σε συνέχεια του Συνεδρίου Εκκλησιών Μέσης Ανατολής που θα πραγματοποιηθεί στην Κύπρο τον ερχόμενο μήνα. Όπως εξήγησε, το Συνέδριο Εκκλησιών Μέσης Ανατολής, θα ξεκινήσει μια ημέρα νωρίτερα απ’ ό,τι ήταν αρχικά προγραμματισμένο, δηλαδή στις 15 Φεβρουαρίου, και θα διαρκέσει μέχρι και τις 18 του ίδιου μήνα. Τις δύο πρώτες μέρες θα πραγματοποιηθούν κανονικά οι εργασίες του Συνεδρίου, ενώ την τελευταία μέρα, θα πραγματοποιηθεί το διαθρησκευτικό συνέδριο, για το οποίο θα προσκληθούν να παραστούν θρησκευτικοί εκπρόσωποι των Μουσουλμάνων, καθώς επίσης και του Ιουδαϊσμού. Όπως ανέφερε ο Μακαριότατος, θα προσκληθούν για να παραστούν στο συνέδριο, οι Ιμάμηδες της Αιγύπτου, της Ιορδανίας, της Συρίας, του Λιβάνου, ενώ πρόσκληση θα απευθυνθεί και προς τον Ιμάμη της Τουρκίας, αλλά και τον Μουφτή των κατεχομένων.

Πέραν των θρησκευτικών εκπροσώπων, στο Συνέδριο θα προκληθούν για να απευθύνουν χαιρετισμό και να αναπτύξουν θέματα θρησκευτικών ελευθεριών, και δύο ακαδημαϊκοί. Ο ένας εκ των δύο μάλιστα, όπως ανέφερε, έχει ως αντικείμενο διδασκαλίας του, το Κοράνι. Στο Συνέδριο θα πάρουν το λόγο όλοι οι θρησκευτικοί εκπρόσωποι και θα γίνουν αναφορές στις γραφές τόσο του Ευαγγελίου, όσο και του Κορανίου και θα ακολουθήσει συζήτηση.

Όπως ανέφερε ο Αρχιεπίσκοπος, στον εναρκτήριο χαιρετισμό του θα γίνει ειδική αναφορά στην περίπτωση της Καρπασίας, ενώ παράλληλα το θέμα θα τεθεί και στην κοινή δήλωση και στα συμπεράσματα μετά το τέλος του διαθρησκευτικού Συνεδρίου.

«Φιλελεύθερος»6 Ιανουαρίου 2011- Φρίξος Δαλίτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com