14 Νοε 2010

Tριαντάφυλλος Σιούλης, «Μα οι νεκροί σαλεύουνε / Οι μνήμες ζωντανεύουν…»

Στον ιστότοπο Αλφαβήτα 13/11/2010 η κ. Φραγκουδάκη απαντώντας σε άρθρο μου με τίτλοΓια την ελευθερία της συνείδησης ή κατά της ιστορικής συνέχειας και κοινωνικής συνοχής εξακολουθεί να παρερμηνεύει το ψήφισμα των θεολόγων της περιφερείας Ηπείρου, Κέρκυρας και Λευκάδας (παραπέμπω στο κείμενό μου http://www.alfavita.gr/artro.php?id=13890 ). Και έχει έτοιμη να μου κολλήσει τη ρετσινιά του «εθνικόφρονα», επειδή τόλμησα να υπονοήσω πως το μάθημα των θρησκευτικών ως έχει εντάσσεται στα μαθήματα εθνικού αυτοπροσδιορισμού αφού προσφέρει και αυτό κλειδιά ερμηνείας του πολιτισμού μας πληροφορώντας για την περιρρέουσα θρησκευτική, ιστορική, πολιτισμική κ.λπ. ατμόσφαιρα διαχρονικά, η οποία αποτελεί και δομικό στοιχείο της ελληνικότητας. Διδάσκει ό,τι κομίζει αυτή η χώρα ως πρόταση ζωής διαχρονικά που να ερμηνεύει τον πολιτισμό της να απαντά σε θέματα ουσιώδη του κοινωνικού, πολιτικού, προσωπικού γίγνεσθαι.

Αλλά φαίνεται πως η αλλαγή προσανατολισμού της παιδείας μας (προτείνει «θρησκειολογία και ιστορία των θρησκειών»), γιατί περί αυτού πρόκειται, είναι ο στόχος και είναι καθαρά ιδεολογικός (και αποδεικνύεται από το προφητικό κείμενο του Γεωργουσόπουλου). Το διακύβευμα όμως είναι η ελευθερία του προσώπου, η ελευθερία του ανθρώπου. Ο χριστιανισμός (βλέπε το Μάθημα των Θρησκευτικών) προσφέρει πρόταση ζωής η οποία νικά το θάνατο, αγαπά τον άλλο θυσιαστικά, καθιστά τον άνθρωπο πραγματικά ελεύθερο από όλες τις δεσμεύσεις, υλικές και πνευματικές. «Ελευθερία ή θάνατος» είναι ο τρόπος του βίου των ελλήνων του 19ου αιώνα και στόχος τους η ελευθερία και όχι η «επέκταση των συνόρων» του ελληνικού κράτους, όπως ο εθνομηδενισμός ερμηνεύει και η κ. Φραγκουδάκη σημειώνει στο κείμενό της!

Γράφει ο Παπαδιαμάντης: «Να παύσει η συστηματική περιφρόνησις της θρησκείας εκ μέρους πολιτικών ανδρών, επιστημόνων, λογίων, δημοσιογράφων και άλλων. Η λεγομένη ανωτέρα τάξις να συμμορφωθεί με τα έθιμα της χώρας… Να γίνει προστάτις των πατρίων, και όχι διώκτρια. Να ασπασθεί και να εγκολπωθεί τας εθνικάς παραδόσεις. Να μην περιφρονεί αναφανδόν ό,τι παλαιόν, ό,τι εγχώριον, ό,τι ελληνικόν. Να καταπολεμηθεί ο ξενισμός, ο πιθηκισμός, ο φραγκισμός. Να μην νοθεύονται τα θρησκευτικά και τα οικογενειακά έθιμα… Να μην χάσκωμεν προς τα ξένα…». Και συμφωνούμε απόλυτα.

Alfavita.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com