27 Νοε 2010

Ο Αόρατος πόλεμος– Κυριακή ΙΓ΄ Λουκά

ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΚΛΗΡΟΣ

Ό απόστολος Παύλος στο αποστολικό ανάγνωσμα αυτής της Κυριακής αναφέρεται στο σκληρό πνευματικό πόλεμο πού έχουμε όλοι οι πιστοί με το μισάνθρωπο εχθρό μας, το διάβολο. Και μάς προτρέπει να προβάλλουμε έντονη αντίσταση απέναντι του. Μας λέει: Να ενισχύεσθε με τη δύναμη πού σας δίνει ή κοινωνία σας με τον Κύριο και πηγάζει από την πανίσχυρη δύναμη του. Να φορέσετε ολόκληρο τον οπλισμό με τον οποίο οπλίζει ό Θεός τούς στρατιώτες του, για να μπορείτε να αντιστέκεστε στα πανούργα τεχνάσματα του διαβόλου. Διότι δεν έχουμε να παλέψουμε με αντιπάλους ίδιους με μας, με αίμα και σάρκα σαν τη δική μας. Αλλά ή πάλη και ό πόλεμος μας είναι με τις αρχές, με τις εξουσίες, με τα διαβολικά αυτά τάγματα, με τούς κοσμοκράτορες πού εξουσιάζουν το πλήθος των ανθρώπων πού είναι βυθισμένοι στο ηθικό σκοτάδι πού επι κρατεί στον αιώνα αυτό. Καλούμαστε να παλέψουμε με τα πνευματικά όντα πού είναι γεμάτα πονηριά και κατοικούν ανά μεσα στη γη και στον ουρανό.

Όλοι οι πιστοί λοιπόν καθημερινά βρισκόμαστε σε εμπόλεμη κατάσταση. Διεξάγουμε διαρκώς έναν αόρατο πόλεμο, λυσσώδη και εξοντωτικό. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε τον χειρότερο εχθρό, τον ανθρωποκτόνο διάβολο, ό όποιος δεν παύ ει να μάς πολεμά. Επειδή έχασε τη μάχη στον ουρανό και μισεί τον Θεό, θέλει να εξοντώσει εμάς, τα επίγεια δημιουργήματα του. Σαν λιοντάρι πού βρυχάται και ωρύεται, επιχειρεί διαρκώς να μάς καταπιεί και να μάς οδηγήσει στην αιώνια κόλα ση. Και μάς κυνηγά ασταμάτητα, μάς πο λιορκεί αδίστακτα, θέλει την καταστροφή μας. Εκτοξεύει τα πεπυρωμένα βέλη του και περιμένει να υποκύψουμε, να συμβιβαστούμε μαζί του- άλλοτε με τα θέλγητρα του κόσμου και άλλοτε με τα φόβητρα και το διωγμό. Άλλοτε κρύβεται για να εφησυχάσουμε, και μάς αιφνιδιάζει αμέριμνους. Κάποτε μάς παρακινεί στην αναβολή, στην αμέλεια, σε μικρουποχωρήσεις- κι άλλοτε συκοφαντεί την αρετή, για να μάς οδηγήσει τελικά στην πτώση, στην απόγνωση, στο θάνατο. Μην ξεγελιόμαστε λοιπόν. Έχουμε πόλεμο. Πόλεμο διαρκή. Να το συνειδητοποιήσουμε. Και να καταλάβουμε ότι ό διάβολος δεν έχει τίποτε καλό να μάς δώσει. Θέλει μόνο το κακό μας, την καταστροφή μας, την επίγεια και την αιώνια.

Η ΠΑΝΟΠΛΙΑ TOY ΘΕΟΥ

Στη συνέχεια ό απόστολος Παύλος μάς συνιστά να οπλιστούμε με την πανοπλία πού μάς χαρίζει ό Θεός. Λέει συγκεκριμένα; Επειδή ό αγώνας αυτός είναι φοβερός, γι' αυτό πάρτε πάνω σας και φορέστε την πανοπλία πού δίνει ό Θεός, για να μπορέσετε να αντισταθείτε την ήμερα πού ό πειρασμός θα σας προσβάλει με δύναμη. Κι αφού επιτελέσετε με ακρίβεια όλα τα καθήκοντα σας, να σταθείτε στη θέση σας και να την κρατήσετε καλά. Σταθείτε λοι πόν στην παράταξη του αγώνα. Ζωστείτε την αλήθεια ως ζώνη, ώστε ό φωτισμός της αλήθειας να σας δίνει πνευματική δύναμη και ευκινησία. Βάλτε ως θώρακα τη δικαιοσύνη, ώστε να είστε απλήγωτοι από κάθε βέλος αδικίας και να μην παρασύρεσθε σε κανένα άδικο έργο εναντίον των ανθρώπων γύρω σας. Φορέστε στα πόδια σας ως υποδήματα πού διευκολύνουν να περπατάτε ελεύθερα, την ετοιμότητα πού δίνει στην ψυχή ή τήρηση του Ευαγγελίου της ειρήνης. Μαζί με όλα αυτά να πάρετε πάνω σας και να φορέσετε ως θυρεό την πίστη, με την όποια θα μπορέσετε να σβήσετε όλους τούς καυστικούς πειρασμούς του πονηρού, πού μοιάζουν με πύρινα βέλη. Και να δεχθείτε ως περικεφαλαία την ελπίδα της σωτηρίας, ώστε ό νους σας να περιφρουρείται από αγαθούς λο γισμούς, τούς οποίους εμπνέει ή χριστιανική ελπίδα. Πάρτε και το μαχαίρι πού δί νει το 'Άγιον Πνεύμα και το όποιο είναι ο λόγος τού Θεού.

Στο δεύτερο αυτό τμήμα τού αποστολικού αναγνώσματος ό θεόπνευστος απόστολος μάς προτρέπει να οπλιστούμε με την πανοπλία τού Θεού. Μάς αναφέρει τα πνευματικά όπλα πού μάς χαρίζει ό Θεός, ώστε να μπορέσουμε να αντισταθούμε στις μεθοδείες του διαβόλου. Τα όπλα μας αυτά είναι ή αλήθεια, ή δικαιοσύνη, ή ετοι μότητα, ή πίστη, ή ελπίδα της σωτηρίας, ό λόγος του Θεού. Μέσα σε λίγες γραμμές βέβαια δεν είναι δυνατόν να τα αναπτύ ξουμε ένα προς ένα. Αυτό όμως πού πρέπει οπωσδήποτε να κατανοήσουμε όλοι μας είναι ότι πρέπει να τα χρησιμοποιούμε διαρκώς και μ' αυτά να αντιστεκόμαστε στο διάβολο. Και ταυτόχρονα να αποφεύγουμε τις αφορμές των πειρασμών. Ξέρει ό καθένας μας πότε, πού και πώς μάς πολεμά ό διάβολος. Άς αποφεύγουμε λοιπόν τις αίτιες πού μάς οδηγούν στην αμαρτία. Και ιδιαιτέρως ας προσέξουμε τα αδύνατα σημεία μας. Σ' αυτά μάς πολεμά περισσό τερο ό διάβολος. Γι αυτό ας πάρουμε τα μέτρα μας. Όχι διάλογο με τον πειρασμό. Αλλά με γενναίο φρόνημα, με εγρήγορση, ετοιμότητα και άμεση αντίδραση να αποκρούουμε τα πεπυρωμένα βέλη του. Και το σπουδαιότερο, να χρησιμοποιούμε τα άγιαστικά μέσα της Εκκλησίας μας, τα ιερά Μυστήρια, την προσευχή, τη νηστεία, τη μετάνοια. Και ό παντοδύναμος Θεός θα συντρίψει το διάβολο κάτω από τα πόδια μας πολύ γρήγορα. Αρκεί εμείς να αντιστεκόμαστε και να αγωνιζόμαστε.

«Ο ΣΩΤΗΡ» 15-11-2010

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ωραιο κειμένακι μου φαίνεται εμένα. Εχω άδικο;

Αναστάσιος

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com